Ако остров Ява беше държава, то тя щеше да е

...
Ако остров Ява беше държава, то тя щеше да е
Коментари Харесай

Остров Ява: 22 вулкана и над 40 000 вида цветя

Ако остров Ява беше страна, то тя щеше да е втората по плътност на популацията в света.
Парчето земя - малко по-голямо от България (площта му е към 138 800 кв. км), на което живее повече от половината население на цяла Индонезия (около 130 млн. души), е най-гъсто обитаемият остров на планетата.
Създаден след вулканично изригване, Ява е 13-ият по величина остров в света, а регионът, в който се намира, се слави с извънредно интензивна вулканична интензивност. На острова има 22 дейни вулкана - най-голямото скупчване на вулкани на планетата.
Най-високата точка на Ява - Семеру (3676 м над морското равнище), в действителност също е настоящ вулкан. Най-активният от всички вулкани на острова пък е Мерапи. Той е висок 2914 м и е на 400 хиляди години, сочи информация в Уикипедия. Статистиката сочи, че той изригва приблизително на всеки седем години, по два пъти годишно.

Вулканът Мерапи, ситуиран в гъстонаселен регион
Ява е дом на голямо многообразие от растения и животни. Тук живее и най-редкият тип носорог в света - явански носорог, от който са оживели единствено към 100 животни. На острова виреят над 40 000 типа цветни растения, измежду които голям брой разнообразни типове орхидеи.
Срещат се над 380 типа бозайници, над 450 типа птици, както и към 130 типа сладководни риби. Най-типични за джунглата на острова са слоновете, маймуните, яванските тигри, крокодилите и безчет други представители на животинското царство.



Заради изсичането на тропическите гори богатата флора и фауна обаче последователно изчезват, а през днешния ден на острова съществуват няколко национални парка, които пазят останките от нежната дива природа в региона. Не е ясно обаче докога те ще могат да се пропивопоставят на възходящата човешка популация.



На остров Ява се намира столицата и максимален град в Индонезия - Джакарта. Разположен върху повърхност от 664 кв. км, това е 12-ият максимален град в света. Други огромни големи градове са Сурабая, Богор, Джогиякарта и други.

Град Джакарта, който назовават Големият дуриан (характерен за района плод с ужасна миризма)
Когато стане дума за забележителности, най-вероятно първото, с което свързвате Ява, е комплексът Борободур. Най-посещаваната забележителност в страната, този замък е част от международното завещание на ЮНЕСКО. Дом е на 504 скулптури на Буда.


Не бива да пропускате храмът Прамбанан, който се извисява на цели 47 метра височина и е един от най-красивите хиндуистки храмове на планетата. Намира се в централната част на острова.



Ако ви се ще да се разноските след девствените тропически гори, отправете се към народен парк Пангандаран. Ботаническата градина Кебун Рая в град Богор пък ще ви предложи повече от 15 000 типа растения, измежду които водни линии с цветове над метър величина.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР