Ако няма технически или други пречки, ракетата може да излети

...
Ако няма технически или други пречки, ракетата може да излети
Коментари Харесай

НАСА е в готовност да изстреля кораба Сигнус към МКС

Ако няма механически или други спънки, ракетата може да излети още през идната нощ, на 10-ти февруари в 00:39 ч. българско време. Метеоролозите дават късмет за 95% удобни метеорологични условия. В случай че частната компания Нортроп Груман реши да отсрочи полета с 24 часа, за жалост шансът в понеделник времето да е хубаво възлиза единствено на 20%.

На борда на “Сигнус ” пътуват повече от 3 400 кг хранителни запаси, от които 1 040 кг са за научни опити. На МКС ще бъде качена Мобилната галактическа лаборатория, която ще разреши развъждането на клетъчни и тъканни култури, както и специфични генетично модифицирани бактерии E. coli, притежаващи капацитет за произвеждане на биогорива. Експериментът OsteOmics пък ще учи молекулярните механизми за загуба на костна маса в орбита – проблем, с който астронавтите се сблъскват по време на дълготрайни полети.

Напомням на читателите, че Нортроп Груман и СпейсЕкс са двете американски компании, които извършват контракти за товарни полети до Международната галактическа станция. Нортроп Груман изстрелва галактически кораби “Сигнус ”, а СпейсЕкс – “Драгън ”. А пък двете компании за пилотирани задачи до МКС са СпейсЕкс и Боинг – само че от тях в подготвеност за полети е единствено СпейсЕкс. В бъдеще към американската галактическа флотилия чакаме да се причисли и мини-совалката на компанията Сиера Невада. 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР