Ако някой ви накара да се опитате да познаете рождения

...
Ако някой ви накара да се опитате да познаете рождения
Коментари Харесай

Вероятността да се родите на Коледа е по-малка, отколкото на всеки друг ден от годината

Ако някой ви накара да се опитате да познаете рождения му ден, без спомагателна информация, може да ви пристигна малко нанагорно – в края на краищата, възможностите са 1 към 365 да уцелите с случайно съмнение, нали? И кой би очаквал триумф при такава възможност?

Е, става известно, че може да има метод да увеличим възможностите си малко. Има един ден в годината, в който се раждат доста по-малко бебета от всеки различен: 25 декември.

 Birthday Paradox

*** Парадоксът на рождения ден е, че – назад на интуицията – вероятността да споделяте рожден ден с различен човек в дадена група надвишава 50%, в случай че групата е от единствено 23 души.

Парадоксът на рождения ден е напълно същински абсурд: наподобява неверен, само че в действителност е правилен. Въпреки че наподобява изненадващо, че единствено 23 индивида са нужни за се постигане 50% възможност за споделен рожден ден сред най-малко двама от тях, този резултат става по-ясен, като се има поради, че сравненията на рождените дни ще бъдат направени сред всяка допустима двойка човеци. При 23 индивида има (23 × 22) / 2 = 253 двойки за разглеждане, доста повече от половината от броя на дните в годината…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР