Ако някой се пита какъв би бил материалният ефект от

...
Ако някой се пита какъв би бил материалният ефект от
Коментари Харесай

Американските милиардери си изпускат нервите

Ако някой се пита какъв би бил материалният резултат от препоръчаните от сенатора демократ Елизабет Уорън данъчни нараствания за богатите, отговор оферират оценките на двама икономисти, които я поучават за данъчната й стратегия - Еманюел Саец и Гейбриъл Цукман, написа "Ню Йорк таймс ".

- "Ако налог благосъстояние беше въведен, примерно, през 1982-а, господин (Бил) Гейтс, който е спечелил първия си милиард до 1987-а, би натрупал 13.9 милиарда $ през 2018-а вместо 97 милиарда $ ";

- "Колкото до листата на "Форбс " с 400-е най-богати американци, всеки от тях би имал приблизително по 3.1 милиарда щ. $, а не сегашните 7.2 милиарда $ ";

- "Онова, което реализират 6% налог благосъстояние ( предвиждан от госпожа Уорън), е, че освен това състояние е много по-трудно човек да остане милиардер на 70, 90 и т. н. години ", добавя господин Цукман.

За "феновете " това е прекомерно просрочен опит за ново балансиране на икономическата система, която възнаграждава обилно прекомерно богатите и политическата мощ с помощта на дребен % спечелили. За критиците той съставлява зле умислен и неудобен опит за пренасочване на възнагражденията, извоювани от най-продуктивните и изобретателни бизнесмени, вложители и предприемачи.

Редакционният ръб на "Ню Йорк таймс " (група от коментатори, чиито позиции са учредени на опит, изследвания, диспути и на образувани в нескончаем интервал от време полезности, която е друга от публицистичната колегия) пък установи, че

милиардерите в Съединени американски щати стартират да се изнервят



Един от последните авторитетни американци, които предизвестяват, че проектът на сенатор Уорън за доста по-високо данъчно облагане на богаташите ще е неприятен вид освен за тях, само че и за цяла Америка, е Бил Гейтс. Когато основава „ Майкрософт “ през 1975-а, най-високата данъчна ставка върху персоналните приходи е 70%, данъците за финансовите облаги и корпоративните доходи са много над сегашните, а налог имущество е много по-впечатляващ. Нито един от тези обстоятелства обаче не възпират Гейтс да стартира бизнеса си, нито обезкуражава вложителите да вливат пари в него. Милиардерът показва, че огромно данъчно нарастване ще докара до по-нисък стопански напредък и ще навреди на нововъведенията, на образуването на капитал и на Съединените щати като удобно място за учредяване на новаторски компании.

Други разчувствани плутократи пазят сходна позиция, само че не с чак подобен финес. Особено недодялан е милиардерът вложител Леон Купърман, който упреква госпожа Уорън, че саботира американската фантазия.

Главният изпълнителен шеф на "Джей Пи Моргън Чейз " - Джейми Даймън, също не е удовлетворен. В изявление за "Си Би Ес ", обещано на 10 ноември, той признава, че неравенството на приходите в Съединени американски щати е "огромен проблем ", само че не счита, че американските топ-мениджъри са прекомерно високо платени. По отношение на личното си заплащане за 2018-а в размер на към 31 млн. щ. $, Даймън показва, че няма нищо общо със сумата и че тя е избрана от банковия ръб. Все отново, банкерът се съгласява, че "богатите са забогатели прекомерно по разнообразни способи " и че "доходите на междинната класа са останали почти непроменени за последните 15-а години, което не е изключително добре за Америка ". А на директната офанзива на госпожа Уорън против него, че щатското стопанство работи идеално за богатите и че "Даймън не желае това да се промени ", той възразява, че не е склонен с внушението, че не е родолюбец. И счита, че сенаторката от Масачузетс "трябва да ругатни нацистите, само че не и хората, които работят крепко, с цел да реализиран нещо ".

Редакционният ръб на "Ню Йорк таймс " внася и прочут ред във обстоятелствата

Най-богатите американци отделят доста по-малка част от приходите си под формата на налози в този момент, в сравнение с са плащали преди половин век. През 1961-а лицата с най-високи доходи са внасяли приблизително 51.5% от тях за федерални, щатски и локални налози. През 2011-а този дял е паднал до 33.2%, сочи изследване на Томас Пикети, Еманюел Саец и Гейбриъл Цукман, оповестено през 2018-а. Официални данни за последните няколко години към момента няма, само че те най-вероятно ще покажат сходна данъчна тежест.

Междувременно, федералното държавно управление се нуждае от доста повече пари поради десетилетията на епизодични данъчни редукции. Финансовото министерство е напът да вземе назаем над 1 трлн. щ. $ през настоящата фискална година, с цел да посрещне отговорностите си. Щатската администрация ще има потребност от доста повече за належащи вложения в инфраструктура, в обучение и обществени помощи. В този смисъл предложенията на госпожа Уорън и на един от противниците й - сенаторът демократ Бърни Сандърс, да се вкара нов федерален налог благосъстояние, са нововъведения, които заслужават внимание. И съвсем няма доказателства в интерес на опасенията на Бил Гейтс, че данъчният растеж, който визират Уорън и други претенденти да получат номинация от Демократическата партия за присъединяване в президентската конкуренция ще обезсърчат нововъведенията, вложенията или икономическия напредък.



Бил Гейтс е ужасяващ от концепциите на сенатор Уорън

Досегашната процедура демонстрира, че

данъчното облагане въздейства алегорично върху нововъведенията

Експертите нямат съвършено знание за моторите на нововъведенията, само че налозите сигурно не са от такава категория значими фактори като обучение, проучвания и подобаваща правна система. Конгресът оряза трикратно налозите през последните четири десетилетия, всякога - с желанието да подтиква нововъведенията, вложенията и растежа. И всякога хипотетичните изгоди не съумяха да се материализират. Президентът Доналд Тръмп бе основател на последния данъчен опит през 2017-а, а МВФ заключи през тази година, че той не е проработил.

Проучване измежду притежателите на патенти в Америка установи, че откривателите нормално произлизат от богати семейства, израстват в общности на себеподобни и получават висококачествено обучение по математика и естествени науки. Господин Гейтс, който е един от най-успешните бизнесмени в американската история, дава отговор идеално на този профил.

Изводът от това и от сходни на него проучвания е, че обществените вложения, финансирани от налозите, могат да дадат опция на повече деца да се възползват от преимуществата, които е имал на младия Гейтс.

Големите паники на милиардерите (включително на създателя на "Майкрософт ") са, че в даден миг те би трябвало да внасят по 100 милиарда $ за налози. Всъщност, съгласно проекта на госпожа Уорън, особено Гейтс ще дължи 6.379 милиарда $ на данъчните управляващи през 2020-а, което е по-малко от облагите от вложенията му през предходната година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР