Ако някой някога ви каже, че настроението ви зависи... от

...
Ако някой някога ви каже, че настроението ви зависи... от
Коментари Харесай

Ако настроението ви е скапано, обърнете се към... втория си мозък!

Ако някой в миналото ви каже, че настроението ви зависи... от червата, които са „ втория човешки мозък”, съвсем несъмнено е, че ще му кажете, че е вманиачен и би трябвало да отиде да си прегледа главата.

Какви вътрешности, какъв втори мозък, какви пет лв., ще отвърнете – настроението ми е скапано, тъй като главата непрестанно ме боли, подува ми се стомахът и всички ме нервират отвратително!

А и това Постановление на Министерски съвет, което ми се стоварва всеки месец и ме кара да се зъбя на всеки, който срещна – от котарака у дома до нещастните, непознати хора по улиците! С червата си ли да се оправдавам на всички?

 корем Thinkstock

Ами, да, в действителност звучи малко подмолно и необичайно, само че с риск да ни метнете паница в припадък на раздразнителност, сме длъжни да кажем, че и настроението, и имунитетът ни значително зависят от положението на храносмилателната ни система. И по-точно, в случай че червата ни се усещат добре, и ние ще сме добре – това е обяснението на холистичната медицина в резюме.

По-детайлно нещата наподобяват по този начин. Над 80% от имунните ни кафези се намират в чревната лигавица. Не в ушите, не в носа и сигурно не в бъбреците. Същата тази лигавица обаче има и друга задача, с изключение на да се изживява като хазяйка на имунни кафези – от нея зависи пълноценното асимилиране на питателните субстанции.

Освен това, нашите страсти и психологичното ни благоденствие директно зависят от положението на червата или от така наречен гастро-ентеро нервна система, позната още като „ втори мозък”, която комуникира с мозъка и му влияе.

И тъкмо тук стартират проблемите ни… Ако е нарушено равновесието сред „ добрите” и „ лошите” бактерии в стомашно-чревния тракт, ставаме депресивни, кисели, сръдливи и нервни - т.е., непоносими за себе си и близките.

А в случай че чревната лигавица е възпалена или има микропукнатини (като дупките по улиците, само че, Слава богу, доста по-малки) – положение, известно като „ пропускливо черво “ - нездравословните и отпадни артикули от смляната храна не се отделят по естествения си път (който знаете накъде води), а вместо това попадат в кръвоносната система, под формата на отрови и неприятни бактерии.

 корем Thinkstock

А последното нещо, което бихте желали да плува из кръвта ви, са орди от хищни бактерии и токсични боклуци! Точно по този начин разсъждава и имунната ви система, която незабавно стартира да създава антитела, с цел да се бори с нашествениците.

И макар че вие не виждате епохалните боеве, водещи се на територията на организма ви, резултатите доста постоянно може да ви подсетят, че у вас бушува борба сред положителното и злото – безусловно!

Много постоянно тази борба манифестира в следните недоволства: претрупан черен дроб, алергии, издут корем, мигренозни положения и какви ли не други неприятни недоволства, които ви вгорчават живота и ви късат нервите непрекъснато!

 корем Thinkstock

И въпреки всичко какво кара лигавицата да се възпалява и да получава пукнатини? Защо не може най-малко тя да не ни основава проблеми в този живот?? Ами, с ТОЗИ метод на живот, който всеобщо водим в днешно време, си е цяло знамение, че изобщо имаме чревна лигавица. Помислете си за напрежението, в който съществувате целогодишно, хвърлете един взор на по този начин наречената храна, която слагате в уста и оттова – в стомаха си.

Дали вафлите и продуктите в шушкащи пликчета са нещо, което би зарадвало която и да било лигавица? Дали цигарите и кафето на гладно могат да бъдат наречени балсам на здравето? Към това прибавете и неналичието на придвижване, както и склонността ни да ядем храни, неприсъщи за националната ни кухня.

Прабаба ви дали в миналото е яла синьо сирене?? Съмняваме се, че даже го е опитвала и веднъж в стогодишния си живот и още по-силно се съмняваме, че в миналото се е оплаквала от паник офанзиви, сърцетуптене и алергия към глутен, лактоза и инсулинова устойчивост! Ние за такава прабаба не сме чували.

О, и още нещо – медикаментите. В днешно време опциите са такива, че каквото лекарство ни се е приискало, това сме си купили – хората се черпят едни други с антибиотици, гълтат обезболяващи с шепи и когато се покрият с пъпки или стартират да кашлят като магарета, протягат ръка към първия антихистамин, за който се сетят.

Въобще, живеем като ходещи центрофуги, в които непрестанно хвърляме неприятна храна, медикаменти, нездравословни вещества и в никакъв случай, но в никакъв случай не натискаме копчето за прекъсване на програмата! Това кара имунната ни система да се разсъни и да стартира да работи на свръхобороти, с цел да резервира най-малко нещо от нещастното ни тяло, което обаче не е дълготрайно стабилно решение, тъй като по този начин пораждат автоимунните болести. И тогава стартират същинските проблеми.

Разболява се щитовидната ни жлеза. Получаваме Хашимото. Внезапно ни удря мигрена. Подуваме се след всяко парче сирене. Боли ни стомахът. Нервни сме и желаеме всички да пукнат или най-малко да се преселят на друга планета.

Какво, по дяволите, се случва? Как да си върнем предходния живот, в който всичко ни беше наред, бяхме щастливи и се чувствахме като леки пеперуди, а не като изтощени хипопотами?

Е, историята има някакъв благополучен край и той зависи единствено и само от вас. Вие сте тази, която би трябвало да си даде сметка, че живее непълноценно, трови

тялото си и то дава отговор, като се бунтува – не очаквайте някой да ви звънне на вратата и да ви каже „ Абе, знаеш ли, коства ми се, че имаш възпалена лигавица на червото – понижи малко напрежението и си преразгледай всекидневните привички! “

Така че, стягайте се и започвайте в този момент. Първа точка от избавителния проект – признание на обстоятелството, че имате проблем. Не е мъчно и на човек му олеква, когато го направи, тъй че предлагаме да прекосяваме към втора точка.

Изследвания при доктор - доста е евентуално да ви открият нетърпимост към хистамин, глутен или фруктоза (плодовата захар) – специфичен бонус за почитателките на плодовите диети и пиенето на безсмислени фрешове , цялостни само и единствено със захар. Но да не задълбаваме – ето и трета точка. КАКВО ДА НАПРАВИМ?

 здраве Thinkstock

Преминавате на различен метод на хранене. Зарежете за известно време млечните артикули, храните, съдържащи глутен, както и тези с прекалено наличие на хистамин - алено вино, кисело зеле, туршии, кисели краставички. Не страдайте и не се самосъжалявайте - те няма да изчезнат от лицето на Земята, тъй че, когато оздравеете, още веднъж ще можете да си хапвате от тях.

Закусвайте – знаем, че за доста от вас това е една авангардна концепция, само че в действителност е значимо!

Предпочитайте артикули и храни, които участват обичайно в националната кухня. Да, ескимосите по през целия ден се тъпчат с черен дроб от бяла мечка и сланина от тюлен, само че ние тук бели мечки нямаме и няма и данни да сме имали. Яжте български храни!

Пийте вода и спортувайте, без да се докарвате до безсилие – задачата не е да издъхнете, до момента в който вършиме двеста клека на връх Мусала, а просто да поддържате от малко малко естествена двигателна интензивност.

 менструален цикъл болки спорт хранене Thinkstock

И за край – малко помощ от природата под формата на Шуслерови соли и немската горчивка Гастритол . Да, не е като три цигари и две дълги кафета за отскок, само че пък е доста по-здравословно и същински скъпо за тялото ви.

Чревната ви лигавица ще ви бъде повече от признателна, в случай че я снабдите с нужните за регенерацията й минерали: Шуслерова сол №2 калциев фосфат (за възобновяване на клетъчните мембрани на чревните клетки), сол №4 калиев хлорид (основна сол на лигавиците), сол №9 натриев фосфат (за контролиране на алкално-киселинното равновесие) и сол №10 натриев сулфат (за добра перисталтика и детокс).

Нужни са ви по 5 таблетки от всяка сол всеки ден, в продължение на няколко месеца – въпреки всичко, няма по какъв начин да очаквате да се оправите за два дни след години гнет върху стомаха и лигавицата на червата!

 вода Thinkstock

Горчивите билки в състава на Гастритол ще ви оказват помощ да отделяте задоволително стомашни сокове – а те са от жизненоважно значение за вярното храносмилане, за убиването на болестотворните бактери и за предотвратяването на отичане и конвулсии в стомаха. Първите седмици може да приемате по 10-15 капки, 3 пъти дневно преди хранене, а по-късно увеличете последователно, стигайки до 30 капки, 3 пъти дневно.

И за край нещо, което всички подценяваме – ранното лягане. И под ранно нямаме поради да си лягаме като бебетата в 7 вечерта! Но просто, в случай че е допустимо, оставете телефоните 1 час по-рано, в сравнение с го вършиме в този момент, и гледайте да сте в леглото докъм 22 часа! На безшумно, умерено и прелестно – тъй че тялото ви в действителност да се отпусне и да релаксира...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР