Ако лишите човека от вяра в свободната воля и го

...
Ако лишите човека от вяра в свободната воля и го
Коментари Харесай

Вярвате ли в свободата на волята?


Ако лишите индивида от религия в свободната воля и го убедите, че решенията му се манипулират от външни сили, ще нанесете сериозен удар по неговото себеусещане и еднаквост.

До този извод след опити са стигнали американски учени, създатели на публикация в изданието Social Psychological and Personality Science.

„ Вярва ли индивидът в свободната воля, или счита, че постъпките му се предопределят от природата и обществото – това има значими последици за психическото му положение “, отбелязва водещият създател на проучването Елизабет Сето (Elizabeth Seto).

За да уточнят въздействието на свободата на волята върху себеусещането на индивида, учените събрали 300 доброволци и ги разделили на групи на инцидентен принцип. Те трябвало да пишат съчинение – за опит, потвърждаващ свободата на волята (едната група) и за нейното отричане (втората група).

След това доброволците минали тест, който оценявал тяхното възприятие за лично Аз. Оказало се, че невярващите в личната си независимост на волята много по-зле схващат себе си и страдат от самоотчуждение.

Във втория опит доброволците и в двете групи били сложени пред избор: да оставят дребна сума пари при себе си или да я пожертват за щедрост. След това ги попитали до каква степен откровена считат постъпката си. Групата на „ несвободната воля “ отбелязала относително висока престореност.

„ Тези резултати приказват, че властта над личните действия и техните последици са значим детайл в възприятието за персона. Ако хората са уверени в свободата на личната си воля, те повече се приближават до своето същинско Аз “, споделя Сето. В бъдеще учените възнамеряват да изяснят, дали възприятието за независимост насърчава аморалното държание.

  • 12 обстоятелството за силата на волята
  • Учени сложиха под въпрос свободата на волята
  • Съзнанието има доста по-малко власт, в сравнение с си мислите

По-рано психолозите са стигнали до извода, че опитите да се понижи вярата на индивида в свободата на волята ускорява експанзията, поражда неистини и конформизъм, а също отслабва възприятието за признателност. Други проучвания са открили, че самоотчуждението е обвързвано с нараснала тревога и депресивни положения.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР