Ако из улиците на стария център на София видите група

...
Ако из улиците на стария център на София видите група
Коментари Харесай

Модернистично погледнато

Ако из улиците на остарелия център на София видите група хора, които съзерцават фасадата на напълно елементарна на пръв взор жилищна постройка, приближете се и може да чуете най-малко няколко нови истории към другояче познатите улици. Ще ги опишат Васил Макаринов и Велизар Емануилов, които стоят зад фондация " Български архитектурен модернизъм ", план, който от към този момент седем години има за цел да запознае повече хора с архитектурните течения от 20-те до 40-те години на ХХвеку нас.

Те съответстват и с други процеси - публични промени, градоустройствени нововъведения, стопански напредък, все по-големи интернационалните въздействия в културата и всекидневието. Затова и образците могат да бъдат безпределно разнородни: от жилищни здания през административни до гари, заводи, учебни заведения, интериорен и графичен дизайн.

След една обиколка с Васил и Велизар, доста дребни елементи в градската среда към този момент ще ви вършат доста по-голямо усещане. Ще се изненадате и какъв брой бързо това завещание изчезва вследствие на несъвършени регулации, проблеми със собствеността, изцяло неуместно саниране. " Опитваме се лека-полека да разсънваме хората ", споделят Васил и Велизар, а това пробуждане минава през простата мисъл, че българските градове имат какво да покажат като архитектурно завещание, само че то постоянно е неглижирано.
София, подова циментова мозайка в кооперативната палата " Св. София ", ул. " Московска " №29, 1927 - 1929, проектант: Лазар Парашкеванов Източник: Български архитектурен модернизъм София като такава, каквато можеше да бъде
В изискванията на пандемични рестрикции през 2021 година те развеждат дребни групи от по десетина участници. Вече над двеста души са минали през туровете им, които включат посещаване на жилища, непокътнати в стилистиката на интервала, с поддържани мебели, които през днешния ден са на повече от век. " Историята на тези мебели, вкарването в интериор и персонално пространство е може би най-интересно за хората, които посещават обиколките ", споделя Велизар Емануилов, който отвън плана е артист. Малко преди срещата ни е бил на сцената на Варненския трагичен спектакъл с " Амадеус " по Питър Шафър. Той е предан на запазването на сходни артефакти и в всекидневието си. " Гардеробът ми е на 100 години и е в съвършено положение, без да има потребност от каквато и да е замяна. "
Осветително тяло от 30-те години на ХХ век Източник: Български архитектурен модернизъм Реклама
Освен обиколките, отдадени на метода на живот през 20-те, 30-те и началото на 40-те години на предишния век ( " Жилището и здравият дух " ), скоро те възнамеряват съботно-неделни разходки ( " От ар деко към модернизъм " ). Планират и още един тур, който ще води любопитните на близки места до София, на не повече от половин час с трен. Много постоянно самите разходки водят до запознанства с живеещи в близост, които им демонстрират жилищата си. Докато снимат остаряла врата покрай бул. " Витоша ", излиза стара жена, чийто дом е напълно непокътнат в духа на този интервал.

За тях има доста аргументи модернизмът от първата половина на ХХ век да е подценен и изчезващ. Една от аргументите е, че в България захласването е по необароковите образци или другата прекаленост - естетиката на брутализма. " Така модернизмът попада в една дупка ", споделя създателят на плана и изкуствовед Васил Макаринов, който стартира да документира архитектурните образци в София през 2014 година Сам се разказва като по-суховатата част от екипа и този, който е най-отдаден на фактологията. И фактически в разказите му архитектите постоянно звучат като рок звезди.

" Неглижирането на този интервал води до заличаване на един архитектурен слой, който в действителност е голяма част от градската среда. Примерно всичко към площад " Славейков " е построено тъкмо в тези години. Може би е толкоз явно, че в един миг става тривиално за множеството хора. "
Рисунка на канапе-легло, произвеждане на русенската мебелна фабрика на Братя Габровски, 30-те години на XX век Източник: Български архитектурен модернизъм Как незнанието унищожава здания
Теренните изследвания, които вършат, водят и до преоценка на най-познатите територии, както и откриването на образци на непредвидени места. " Има го усещането, че доста културни фактори са съсредоточени единствено в София, споделя Васил. Това не е по този начин, има невероятни образци за архитектурни достижения от този интервал освен в огромните градове, само че и доста дребни обитаеми места. "
Реклама
Велизар е роден в Оряхово, само че едвам в този момент свързва града си със сегашните си архитектурни ползи. " Когато се връщам, виждам какъв брой невероятни образци има, макар че постройките са неподдържани и несъмнено скоро ще изчезнат от пейзажа. "
Оряхово, Паметник-читалище " Надежда " (днес НЧ " Надежда 1871 " ), архитекти: Иван Васильов и Димитър Цолов, 1930 - 1936 година Източник: Български архитектурен модернизъм
Разбираемо и двамата са сериозни към наклонността остарели здания да бъдат несъответстващо реновирани или преизграждани, да изчезват и да се строят нови в коренно друг жанр от средата в близост. " Надали може да виним хората, които се съгласяват собствеността им да бъде разрушена, с цел да получат нещо ново и по-голямо, защото е характерна обстановка и време. Но е реалност, че парите, ползата и разбирането постоянно не вървят ръка за ръка. " Други обекти са изоставени, с неразбираема благосъстоятелност и от дълго време нямат това присъединяване в градския живот, каквото са имали преди. Само един от образците за това е " лятната къпалня " " Княгиня Мария Луиза " в Борисовата градина. Не липсват въпреки всичко образци и за едно забавно наличие в градския живот: апартаментната постройка на арх. Васил Василев от 1942 година пред Руската черква, която на покрива си е имала летен басейн, в този момент е галерията за модерно изкуство Swimming Pool.

За Макаринов може би най-голямата опасност за тези артефакти е незнанието. " Хората би трябвало да бъдат уверени, че това, което имат, е скъпо - от дървените дограми през дръжките, цветови характерности, истинската комбинация и баланс, който архитектът е вложил. " Една от обиколките през есента на предходната година инцидентно мина през изхвърлени остарели дървени мебели и порти. Според Велизар, който живее от седем години наоколо до Женския пазар, това не е рядка панорама.
Варна, жилищна постройка на Пандо Пинзов, бул. " Княз Борис I " №1, проектант: Стефан Венедикт-Попов, 1938 година Източник: Български архитектурен модернизъм
Широкото наличие на архитектурния модернизъм в България Васил отдава и на общото икономическо развиване в този интервал. Посочва за образец Габрово, който, откакто се обособява като промишлен център, минава през по-усилено строителство на апартаментни здания, на собствен ред дефинирани и от тясното пространство в самия град. Варна е също град, който му е извънредно забавен - оформянето на актуалния тип на плажната алея и основаното от арх. Дабко Дабков съответстват напълно с интервала. Ако в един град тези образци са надлежно явни, само че рядко посочвани и изследвани, то в селата постоянно има здания, които са припознавани и обичани от локалните: Васил дава за образец каменното учебно заведение в село Осойца. Получава се парадоксът, че на дребните обитаеми места хората имат повече инстинкт да ги пазят, само че по-малка опция да ги поддържат.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Право 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Медиа и реклама 3 Право 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Коментари и разбори Реклама
Не е единствено до неверна историческа оценка и изменени фасади. Разделянето на жилищата на две около правилото по време на тоталитаризма за лимитирана площ на частната благосъстоятелност и национализирането на парцели след 1944 година също имат своя принос за това.
София, концертна зала " България ", бул. " Цар Освободител " № 4, архитекти: Ст. Белковски и Ив. Данчов, конкурс: 1932 година, строителство: 1934 - 1937 година В дъното на сцената се вижда органът, издигнат през 1937 година от немската компания Sauer и опустошен при бомбардировките през 1944 година Източник: Български архитектурен модернизъм
Част от плана е и журналистът и изкуствовед Теодор Караколев от Пловдив. От три години Макаринов и Караколев изследват архивите на немските механически учебни заведения, по-специално тези в Берлин, Брауншвайг, Дрезден, Щутгарт, Карлсруе, Мюнхен, а задачата е да проучат по какъв начин е протичало образованието на тези места и надлежно по какъв начин това е повлияло на българските студенти. Те са стотици. В България висше архитектурно обучение няма до 1943 година, което прави въздействието на немското образование извънредно очевидно у нас: съвсем всички експерти приключват там, обособени дребни групи следват в Австрия, Белгия, Франция, Италия, Полша. Някои български архитекти, да вземем за пример Станчо Станчев, работят в Германия и след завършването си.

Според Васил Макаринов хората от ден на ден схващат потребността постройките да се поддържат, че това калява едно общество и че самосиндикалните промени по един обект водят до щета на цялата градска среда. " Надявам се, че когато нещо е близко и познато на хората, те ще проявят емпатия към него, ще желаят да го схванат, запазят. " За постройките той приказва като за живи организми и е сдържан оптимист, че от ден на ден хора ще осведомен да мислят за тях по този метод.

Повече за активността на Васил и Велизар на,, в Instagram.
Пловдив, лична къща с ателие на арх. Боян Чинков, ул. " Станислав Доспевски " №8, проектант: Боян Чинков, 1934 година Източник: Български архитектурен модернизъм Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Светослав Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР