Официалната програма в празничния 24 май ще започне с традиционното

...
Официалната програма в празничния 24 май ще започне с традиционното
Коментари Харесай

ЗА ПРАЗНИКА: Богата културна програма в София очаква жители и гости на града

Официалната стратегия в празничния 24 май ще стартира с обичайното празнично шествие. Това оповестяват от Столична община на уеб страницата си.

То потегля в 10:30 ч. от площада пред Националния археологическия музей, продължава по бул. „ Цар Освободител “ и бул. „ Васил Левски “, с цел да стигне до Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “, където пред паметника на Светите братя в 11:00 ч. стартира тържествената гала. Водеща ще бъде актрисата Силвия Лулчева, а в програмата ще вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър, хорът на Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “ с диригент маестро Славил Димитров, актрисата Ели Скорчева. Тържествено слово за празника ще произнесе философът и публицист Тони Николов. Учениците от 1 „ А “ клас на 73. СУ „ Владислав Граматик “ Елеонора Богданова и Мартин Костов ще изпълнят стихотворението „ Аз съм българче “ от Иван Вазов. Специални посетители ще бъдат Димитър Бербатов и шейсет от надарените деца от фондацията му, носители на голям брой награди в региона на науката, изкуствата и спорта.

В 10.30 часа пред постройката на президентската институция президентът Румен Радев ще се причисли към тържественото шествие във връзка празника. От 11.00 часа президентът ще взе участие в формалната гала пред Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “, където ще насочи одобрение и ще сервира цветя на паметника на светите братя. От 11.40 часа в Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “ президентът ще прегледа документалната галерия „ Непознатият „ Рибен буквар “, отдадена на 200-годишнината от издаването на първия български всемирски буквар на доктор Петър Берон.

Министър-председателят Димитър Главчев ще взе участие в формалното честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

На 24 май министър председателят ще се включи в шествието, което потегля в 10.30 часа от Министерството на образованието и науката. В 11 часа министър-председателят Главчев ще участва на тържествения водосвет пред Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “.

От 18.30 часа в Националния исторически музей в София президентът Румен Радев и брачната половинка му Десислава Радева ще бъдат домакини на обичайния банкет по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

На 24 май Столичната община афишира ВХОД СВОБОДЕН в общинските музеи и галерии: Софийската градска художествена изложба и филиалите ѝ – изложба музей „ Дечко Узунов” и изложба „ Васка Емануилова”, както и в Регионален исторически музей – София – непрекъсната експозиция и краткотрайни изложения в постройката на пл. " Бански " № 1, в Античен културно-комуникационен комплекс „ Сердика “, Археологическото равнище на храм „ Света София “, Археологически парк " Западна врата на Сердика ", Гробница на княз Александър I, Експозиция за национално помиряване, Триъгълната кула на Сердика.

Инициатива „ Да поЧетем “ ще преобрази на 24 май площад „ Славейков “ в ексцентрична културна сцена. От 11:00 ч. до 20:00 ч. богатата стратегия от литературни, просветителни и културни събития ще показа разнообразните способи да се любуваме на българската книжовност и творчество. Откъси от емблематични български творби ще озвучат площада, красиво прочетени от обичани артисти, ще се организира детска конкуренция по четене с схващане, ще има срещи със модерни български създатели, литературни четения, хартиен базар, литературни обиколки, артинсталации, въодушевени от българското слово, детско хорово осъществяване, пощенска кутия за български приказки, креативен игри и занимания за публиката, разрастващи умения за писане и творчество. Пълната стратегия вижте на https://www.facebook.com/events/1496638950925361.

В празничния ден в Галерия навън на Столичната община в Градската градина може да бъде прегледана изложбата " Петър Берон. 200 години от издаването на " Рибния буквар ". Изложбата е готова от Централната библиотека на Българската академия на науките. Изложбата показва първото издание на " Буквар с разнообразни поуки " от 1824 година, прочут като " Рибен буквар ", както и неговите издания от 1847 година и 1850 година, които се съхраняват в Централната библиотека на Българска академия на науките. Специално място е отделено на останалите четири издания преди Освобождението, предоставени от Национална библиотека " Св. св. Кирил и Методий ".

В Галерия навън в градина " Кристал “ е показана изложбата " Южнославянски кописти и скриптори от XIV век ". Тя среща с процеса на основаване на ръкописната книга, с науката, която учи писмото – палеографията, както и с осем български и осем сръбски кописти, оставили имената си в ръкописите. Изложбата е част на проучвателен план, разработван от Кирило-Методиевския теоретичен център при Българска академия на науките в съдействие с Института по математика и информатика при Българска академия на науките, в който вземат участие дванадесет учени от България, Сърбия и Италия.

На 24 май през целия ден Столичната библиотека провежда празнична стратегия: „ Литературният музей „ Бележити българи “ – Екскурзионните обиколки са безвъзмездни, с начални часове – 12:00; 14:00. Водещ – Таня Томова, зав.-сектор „ Краезнание и книжовно завещание “ в Библиотеката; Пред Столична библиотека ще бъде показано специфичното издание на обичайна съботна самодейност на Детския център „ Часът на приказката “ с акцент – известни книги за делото на Св. св. Кирил и Методий, а вокална група към ЦДГ „ Брезичка “ ще извърши обичани детски песни на български създатели. Пред Столична библиотека ще бъде изложена фотодокументалната тематична експозиция „ Първоучителите “, представяща в истински постери икони на Св. Св. Кирил и Методий от разнообразни църкви и манастири в България, както и великото дело на двамата братя и техните възпитаници.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР