Днешният голям български празник стана повод за редица емоционални постове

...
Днешният голям български празник стана повод за редица емоционални постове
Коментари Харесай

Политици с емоционални постове по повод 24 май

Днешният огромен български празник стана мотив за редица прочувствени постове на българските политици. Ето какво написаха и пожелаха те:

 enlightened
Министърът на образованието Галин Цоков

ADVERTISING

24 май е най-българският, най-обединяващият ни и най-светъл празник! Защото знанието и писмеността са светлината, която осветява пътя на българите и в най-тъмните и тежките им дни…

24 май е денят на респект към словото, към знанието, към духовността. Защото словото и знанието са в основата на живота. Те са памет, градят моста сред минало и бъдеще, свързват поколенията. Те са непреходни.

24 май е денят на светите братя Кирил и Методий и тяхното завещание. Този ден е горделивост и наслада за всички българи, където и да се намират по света.

ВЗащото нашите букви са нашата еднаквост и нашият принос за многообразието на европейската просвета. Те са българското културно завещание, съхранено от нашата страна от далечни епохи до през днешния ден. Безусловно България е част от модерна Европа посредством своята писменост, словесност, богослужебна традиция и нравствен опит. Силата на книжовността, възпята от Стоян Михайловски, освен не понижава във времето, само че и дава същинския смисъл на празника. Стихотворението, превърнато в химн, който на този ден звучи към този момент над 120 години, показва по неповторим метод историята на българската книжовност и жаждата на народа за познание и просвещение.

И през днешния ден словото удивлява със способността си да трансформира света и хората към положително, с мощта си да преодолява времена и дистанции, спорове и премеждия, да сплотява и да дава религия.

Затова и в този момент се прекланяме признателно пред тези, които пазят страната ни духовно богата посредством словото и културата – учителите, университетските преподаватели и учените, хората на изкуството и културата

„ Напред! Науката е слънце! “ е израз на вярата в силата на просвещението и извисяването на духа български.

Наше предопределение, орис и отговорност е да пазим, да развиваме и да обогатяваме свещения ни език като пазител на смисли и смисли, на светлина и бъднина за нашите деца.

Защото знанието постоянно прави ярко бъдещето ни!

Днес българските надарени младежи не престават да популяризират страната ни във всички области на знанието. Българските учени влизат в челни места на интернационалните ранглисти и движат основни софтуерни браншове, а хилядите български учители все толкоз родолюбиво пазят възрожденския дух и предават на поколенията полезността на родния език и мъдростта на познанието. Университетите ни съчетават академичното познание с условията на новото време, българските фамилии издигат образованието като най-висша полезност, с цел да може да просперира страната ни.

Словото българско прави България безгранична с близо 400-те български неделни учебни заведения в 55 страни, ситуирани на шест континента, където звучи родната тирада, напомняйки ни, че България е на всички места, където тупти най-малко едно българско сърце.

Уважаеми учени и преподаватели, учители и шефове, възпитаници и студенти, писатели, публицисти и поети, хора на културата и пазители на словото,
Поклон пред всички вас – модерни просветители и хора на свободното слово! Имайте сили и вяра, с цел да продължите да предавате на идните генерации своите познания, достолепие и обич към България!

Вие, скъпи възпитаници и студенти, помнете своя жанр и език! Гордейте се с нашата история, с нашите писменост и с нашата просвета. Защото България го заслужава! Честит празник!

Делян Пеевски – ръководител на Движение за права и свободи

Честит да е и ярък 24 май - Денят на книжовността, българската книжовност, култура и просвета.

Поклон пред великото дело на Св. Св. Кирил и Методий, пред неуморните старания на учители, преподаватели, дейци на културата и просветители, записали и утвърждаващи мястото на България в Европейската цивилизация.

С пожелания за мир и благополучие, да възпитаваме децата си с обич към жанр и Родина, към познание и знание с повече национална горделивост и самочувствие!

И дружно с хората да създадем България просперираща страна, в която народът преуспява. Честит празник!

Деница Сачева, ГЕРБ–СДС

" Начинът, по който се отнасяме към думите, предопределя метода, по който живеем ", написа точно на 24 май претендентът за депутат от ГЕРБ-СДС Деница Сачева във Фейсбук.

" Историята помни с отвращение тези обществени лица, които ги употребяват за заблуждаване и за прикриване на неналичието на морал и положителни планове. Когато раздялите са прекомерно огромни, точно думите би трябвало да служат за обективна отбрана и пояснение на истината, с които по едно и също време да се предпазваме от омразата и с удвоени старания да построяваме мостовете, които други се пробват да изгорят ", прибавя Сачева и написа:

" Българската кирилица е модифициран вид на глаголицата, основана по времето на цар Симеон Велики за потребностите на българската страна и българската черква, с цел да ни научи на държавност, на религия, на великодушие, емпатия и взаимопомощ. Затова не трябва да позволяваме да бъдем отдалечавани от нейния смисъл. Поради своята повсеместност и ролята на българите като разпространители на просвета и християнска вяра българската писменост е призната от доста славянски и други нации, а българските глаголически и кирилски преводи на християнски текстове се популяризират из целия, а освен в славянския свят ".

В умозаключение тя честити днешния празник на почитателите си в мрежата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР