Ако искате да разберете колко отчаяно Израел и палестинците се

...
Ако искате да разберете колко отчаяно Израел и палестинците се
Коментари Харесай

Анализ | Как е възможен мир между Израел и палестинците

Ако желаете да разберете какъв брой обезверено Израел и палестинците се нуждаят от мир, помислете какво ще стане с тях в условия на непрекъсната война. Срещу неведнъж превъзхождащата ги израелска войска най-мощното оръжие на палестинците ще остане гибелта и страданието на техните лични хора. Израелската орис също ще бъде печална, в случай че желае да бъде процъфтяваща и съвременна народна власт. Ако Израел непрекъснато разчита на армията си, с цел да подчинява палестинците, ще стане парий, налагащ апартейд. За двама души, хванати в насилствени взаимоотношения, мирът е единственият метод.

Но по какъв начин да стигнем до такава степен? Израелците към момента се възвръщат от изнасилванията и убийствата, осъществени на 7 октомври; палестинците гледат по какъв начин телата на дами и деца се натрупат в Газа. Насред клането апелите за мир на външни лица наподобяват наивни. Освен това изтощените палестинци и израелци виждат в безкрайните договаряния механизъм за отсрочване на мира, а не за постигането му. Преговарящите в предишното разискаха съвсем всяка допустима подмяна на земя и сделки за сигурност. Всичко се провали.

И въпреки всичко нещо се промени след 7 октомври. Израелската тактика за маргинализиране на палестинците и на техните фантазии е счупена. И двете страни имат късмет да намерят нови водачи с нова визия. И след години на безучастие външните сили може да са подготвени да оказват помощ, в това число жизненоважната група от арабски страни. Те не би трябвало да попадат в клопката на мисленето, че мирът ще изисква още веднъж потене над детайлите. Успехът зависи от това двете страни да желаят мир и - още повече - да имат вяра в него.
Реклама
Ако боевете изобщо имат някакъв смисъл, те би трябвало да доведат до мир, което значи две народи, живеещи една до друга. Израелските бомбардировки убиха хиляди палестинци, в това число бойци от " Хамас ". Въпреки че някои палестинци са радикализирани от това, както и от всекидневните унижения на окупацията, мнозина ненавиждат " Хамас " и тяхната война, която не може да бъде извоювана, и биха живели с Израел, в случай че могат да реализират разцвет. Ако мъже с оръжие не им стоят на пътя, тези хора биха потърсили мира. Израел също се нуждае от нова тактика. Старата не съумя да извърши главните обещания за основаването на земя, безвредна за евреите - 1400 души бяха убити или отвлечени от " Хамас ", стотици хиляди бяха евакуирани.

Мирът също по този начин ще изисква нови водачи, защото актуалните са дискредитирани. В Израел Бенямин Нетаняху е спънка за същинското помиряване и колкото по-бързо си тръгне, толкоз по-добре. Съединени американски щати може да загатнат, че чакат Израел да организира скоро избори. Социологическите изследвания подсказват, че той ще бъде сменен от Бени Ганц, някогашен военачалник, който схваща цената на войната. Ганц не е подкрепил основаването на палестинска страна, само че не е и отхвърлил това.
Мирът също по този начин ще изисква нови водачи, защото актуалните са дискредитирани.
Необходимо е и ново палестинско управление. " Хамас " са приет зложелател на мира - до момента в който те ръководят Газа, палестинските обещания за приемане на мира няма да бъдат взети насериозно. На Западния бряг Махмуд Абас, който управлява Палестинската автономност, е подкупен и му липсва демократична легитимност. На фона на разрушенията от войната на Газа ще е належащо време, с цел да построи отначало някакъв тип постоянна администрация. Умерените арабски страни би трябвало да спонсорират преходно палестинско водачество за Западния бряг и за Газа, което да стартира да гради доверие в личния си народ и с израелците, преди да се проведат избори. Като ръководи както Газа, по този начин и Западния бряг, то ще стане по-стабилен сътрудник в мира.

Новият развой би трябвало да реализира ранен прогрес. И двете страни ще би трябвало да смъкват своите екстремисти, които биха саботирали мирното общуване. Палестинската автономност би трябвало да спре въоръжените групи, да попречи на терористите и да се оправи с корупцията. Стимулирането на стопанската система ще изисква основни сделки с Израел по отношение на търговията, осигуряващите комунални услуги и разрешителните за работа. Палестинците би трябвало да схванат, че печелят независимост и права.
Реклама
Размяната на земя може да изчака, само че Израел би трябвало да се заеме със селищата, които са прекомерно във вътрешността в Западния бряг, с цел да бъдат в миналото част от Израел. Трябва да стартира да ги надзирава и да ги спре от следващо разгръщане. Трябва да стане ясно, че тези 100 000 евреи, които живеят в тях, ще би трябвало в последна сметка да се реалокират или да попаднат под палестинско ръководство .

Това е прекомерно мъчно да бъде направено от самите израелци и палестинци, тъй че външният свят би трябвало да се включи. Досега Съединени американски щати упражняваха мониторинг, само че те не съумяха да окажат напън върху Израел, който може да събере голяма поддръжка в Конгреса.

Този път арабският свят би трябвало да изиграе решаваща роля. По силата на " Авраамовите съглашения ", контрактувани по време на ръководството на Доналд Тръмп, няколко страни признаха Израел. Това беше част от визията за един Близък изток, основаващ се на търговия и разцвет, вместо на идеология. Техните пари ще са нужни за възобновяване на Газа. Техните бойци могат да оказват помощ за обезпечаването на сигурност, когато Израел изоставен територията, което би трябвало да се случи допустимо най-бързо. Ако работят дружно, те могат да лишат " Хамас " от средства и леговище, като вместо това отклонят средства за реорганизация. Техните дейности могат да дадат на преходното палестинско ръководство дипломатическо прикритие, до момента в който то се утвърди.
Този път арабският свят би трябвало да изиграе решаваща роля.
Ключът е в ранния напън, извършен от Съединени американски щати и Саудитска Арабия върху Израел и палестинците. Палестинската автономност твърди, че мирът може да бъде задвижен, в случай че американците и Европейски Съюз изпратят сигнал на Израел, като признаят авансово палестинската страна - това е концепция, подкрепяна от Испания, която държи ротационното председателство на Европейски Съюз. Съединени американски щати би трябвало да изпълнят обещанието си да отворят дипломатическа задача за палестинците в Йерусалим. Но цялостно признание на Палестина от Запада и на Израел от Саудитска Арабия би трябвало да бъде осъществено като премия за бъдещето, като тласък за прогрес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР