Ако имаше крайно решение по темата с миграцията, тя нямаше

...
Ако имаше крайно решение по темата с миграцията, тя нямаше
Коментари Харесай

Напрежение в парламента! Нинова не хареса отговорите на Борисов за мигрантите и между двамата избухна...

Ако имаше извънредно решение по тематиката с миграцията, тя нямаше да се търкаля толкоз години в Европейски Съюз.
Това съобщи от трибуната на Народното събрание министър председателят Бойко Борисов, който взе участие в петъчния парламентарен надзор. Той отговори на въпрос заложен му от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по отношение на политиката на държавното управление по въпросите на миграцията в България и Европа. " Политиката по миграцията основава доста разнобой в Европейски Съюз ", стартира въпроса си тя. " Трябва да си признаем, че госпожа Ангела Меркел сгреши тежко, като позволи вълната от мигранти в Европа. Освен бежанците от войни, в Европа пристигнаха и доста стопански мигранти. Виждаме сега политиката на Италия, Вишеградската четворка. В опит да избави главата си госпожа Меркел разгласи, че е постигнала съглашение с 14 страни за мигрантите, само че редица от тях опровергаха това. В Африка също се оказа, че не знаят за възможното строене на лагери за бежанците. Политиката на България по тематиката също е извънредно непоследователна. Искам да попитам господин Борисов - каква е политиката на България в последна сметка и има ли извънредно решение по тематиката? ", разгласи Нинова.
" Ако има нещо, за което съвестта ми е най-чиста, то това е позицията ми за мигрантската рецесия. Аз съм човек, който споделя постоянно истината. Отдавна дублирам на всички места, че ще имаме проблеми. Целият Европейски Съюз се оказа неопитен за войната в Сирия, рецесиите в Близкия Изток, обстановката в Либия и тн. Нашето държавно управление и вашето държавно управление също се оказаха неподготвени. Мога да заявя изрично, че България през последната година охранява границата си прелестно и имаме 0% миграционен напън. Проблемът е, че има няколко подводни камъка, като измежду тях са съдът в Хага, неправителствени организации, които ни наблюдават за всяко едно изявление по тематиката. Трябва доста деликатно да следите всичко по тематиката и аз желая да дружно да обсъдим тази тематика ", прикани Борисов.
" Първата мигрантска вълна, която ни заля, помните какво беше тук. Добре, че Меркел ги одобри тогава. Сега въпросът е, легално предишните, които не ги желаят в Европа, по какъв начин би трябвало да се върнат тук. Изникават няколко въпроса обаче. Тези хора имат права и не могат да ги връщат по този начин. Вторият въпрос е къде да ги държим, като ни ги върнат? В общежитие от открит вид? Ние ги вкарваме там, а те бягат и ги ловим по границите. Да, само че в случай че построим затвор, ще ни подхванат от неправителствените организации. Ние като страна и българското общество би трябвало да намерим решение за легалните мигранти. Не си мислите, че е елементарно. На последния съвет на Европейски Съюз ми споделиха, че съм безсрамен и недодялан. И в този момент върви гнусна подправена вест, че на " Безмер " ги одобряваме със самолети. Позицията ми е безапелационна. Три неща - отбрана на външните граници от всички структури на Европейски Съюз, платформи за бежанците в трети страни, без да назоваме все още техните имена и изрично мога да заявя, че не съм подпсивал никакво съглашение за връщане на незаконните. В началото бяхме неподготвени, а в този момент сме най-хубави в цяла Европа. Вчера президентът Тръмп приказва за 4-5% да се дават защита. Никой обаче не пита Съединени американски щати и Русия да вземат мигрантите, тъй като те ни костват милиарди на нас в Европа. Спазваме си уговорките. Тези, които бягат от война, да се грижим за тях. 5-6 месеца и след това да се връщат в родните си места ", безапелационен беше Борисов.
След получения отговор Корнелия Нинова излезе още веднъж на трибуната, с цел да зададе уточняващи въпроси. " Вярно ли е, че смятате, че мигрантите могат да решат демографската рецесия и проблемите с работната ръка? Също по този начин желая да информирате българския народ за скандалните постановления 208 и 144 ", съобщи тя.
" Мигрантите не са единствено тези, за които говорите. В момента в България работят хиляди украинци, бесарабски българи, молдовци. Ако желаете, направте среща с бизнеса и да се разберем с ДАНС да изгоним всички тези хора. Ние доста ясно сме декларирали за кои мигранти става въпрос. Относно разпореждане 208 мога да кажа единствено, че то е същото, което е приело вашето държавно управление. Даже вашето разпореждане е по-тежко ", отговори и министър-председателят.
Нинова още веднъж не хареса отговора на Борисов и продължи с въпросите и нападките. " Продължавам да настоявам, че българското общество не е осведомено за разпореждане 144. Вече не ви имам вяра на думите. Един ден говорите едно, на другия едно. Днес още веднъж представихте много разнообразни отговори и тези. Трябва да оказваме помощ на хората, които бягат от война, само че те би трябвало да имат същите права като българските жители. В разпореждане 144 е записано, че България ще обезпечава безвъзмездна здравна помощ на бежанците, които нямат средства. Аз запитвам - на българските жители, които нямат приходи обезпечава ли им се гратис опазване на здравето? Точно заради тази причина внасяме тази тематика за разглеждане и спор в Народното събрание. Събрали сме нужните подписи ", разкри тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР