Ако има планети около Алфа Кентавър, сега е моментът да

...
Ако има планети около Алфа Кентавър, сега е моментът да
Коментари Харесай

Ако има земеподобна планета около Алфа Кентавър, то тя вероятно би изглеждала по този начин

Ако има планети към Алфа Кентавър, в този момент е моментът да ги намерим. Благодарение на настоящото местонахождение на звездната система астрономи разполагат с допустимо най-хубавите условия, с цел да открият нови екзопланети в нашия галактически комшия, намиращ се на малко над 4 светлинни години (това на процедура е най-близката звездна система до нас). Докато търсенето тече с цялостна пара, откривателите спекулират какви свойства би имала една евентуална планета с размера на Земята, намираща се в обитаемата зона на тази система.

Алфа Кентавър се състои от три звезди – Алфа Кентавър A и B (двойка сходни на Слънцето звезди, чието разстояние посред им варира сред това от Слънцето до Плутон и от Слънцето до Сатурн) и Проксима Кентавър – алено джудже, ситуирано на много по-голяма отдалеченост и разполагащо с три планети.

Като се има поради какъв брой сходни са Алфа Кентавър A и B със Слънцето, както фактът, че са с към 1,5-2 милиарда години по-стари от нашата звезда, откриването на планета, сходна на Земята, ще отвори вратата за голям брой извънредно забавни наблюдения и проучвания. Астрономите обаче към момента не са се натъкнали на нещо сходно. В нов теоретичен труд, оповестен в The Astrophysical Journal , екип, управителен от Хейян Уон от Швейцарски федерален софтуерен институт в Цюрих, преглежда химическия състав на двете звезди, с цел да сътвори модел, показващ по какъв начин би изглеждал един сходен на Земята свят в този регион.

„ Детайлният разбор предлага нов метод за изследване, който да ни покаже какво бихме могли да чакаме от планети с размера на Земята в обитаемите зони в слънчевия квартал “, пишат създателите.

В геохимичен проект учените чакат евентуалната планета да е сходна с нашата лична. Т.е. мантията ѝ ще е като Земната – в нея ще доминира силикат, само че той ще е обогатен с графит и диаманти. Освен това тя ще може да съхранява водата съвсем като нашата лична планета – т.е. на нея може евентуално да съществува живот.

Т.нар. а-Кен-Земя обаче няма да е идеален близнак на нашата Земята. Учените чакат, че извънземният свят ще разполага с по-голямо желязно ядро и по-ниска геоложка интензивност (вероятно без тектоника на плочите). Смята се, че тектониката на плочите е изиграла основна роля при еволюцията на живота на нашата планета. Ето за какво новата планета евентуално ще е по-сходна с Венера в геоложки проект, в сравнение с със Земята.

Що се отнася до евентуалния състав на атмосферата, той е основан на химикалите, които към този момент сме разкрили в системата. Въглеродният диоксид, метанът и водната пара биха били главните съставни елементи на този моделиран свят. Земята е имала безусловно същата атмосфера по време на архай – един от главните четири еона в историята на Земята, обхващащ интервала от преди 3,9-3,8 до 2,5 милиарда години обратно. По това време Земята няма кислородна атмосфера, само че се появяват първите анаеробни бактерии. Вулканичната активност е засилена с чести изригвания. По това време Земята е три пъти по-гореща, в сравнение с е през днешния ден.

Потенциалните сходства са в действителност забавни. Следващата цел на екипа обаче е да разшири модела с вариации на масата и радиуса на евентуалния свят. Това би довело до основаването на менажерия от моделни планети, които могат да бъдат съпоставени с същинските. Разбира се, в случай че такива изобщо съществуват.

През идващите 12 години Алфа Кентавър A и B ще наподобяват задоволително раздалечени една от друга, а това от своя страна ще разреши и на сегашните, и на бъдещите ни телескопи (както наземните, по този начин и космическите) да се заемат с търсенето на евентуални екзопланети. Ако има такива, то сигурно ще ги открием.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР