Ако Финландия не се опита да кандидатства за членство в

...
Ако Финландия не се опита да кандидатства за членство в
Коментари Харесай

Ще влезе ли Финландия в НАТО

Ако Финландия не се опита да кандидатства за участие в НАТО в този момент, то в бъдеще прагът за присъединение към този защитителен съюз може да се усили, счита финландският външен министър Пека Хаависто. " Финландия от години приказва за готовността си да обмисли участие в НАТО, в случай че обстановката със сигурността се промени. Сега обстановката със сигурността в Европа се промени фрапантно, откакто Русия нахлу в Украйна ", сподели министърът в ефира на публичната радио- и телевизионна корпорация YLE.

Той добави, че прагът за кандидатстване на Финландия за присъединение към НАТО може да се увеличи в бъдеще, в случай че Финландия не се опита да се причисли към НАТО в този момент.

114 от 200 депутати поддържат участието в НАТО. Очакваше се делът на подкрепящите да нарасне по време на дебата на 21 април по отчета за смяната в средата за сигурност след началото на специфичната военна интервенция на Русия в Украйна. Докладът е направен от държавните структури на страната, в него се загатва, наред с други неща, опцията за присъединение на Финландия към НАТО.

Преди това Хаависто се застъпваше за едновременното подаване на молба за НАТО от Финландия дружно с Швеция, което съгласно него би улеснило реакцията на Русия.

Дискусията за влизането на Финландия в НАТО набира скорост, защото Русия продължава специфичната си военна интервенция в Украйна, а броят на финландците, които желаят страната да се причисли към Dлианса, бие всички върхове съгласно социологическите изследвания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР