Ако досега не сте чували за Индустриален парк Сливен, не

...
Ако досега не сте чували за Индустриален парк Сливен, не
Коментари Харесай

Индустриалният парк на Сливен: Голяма площ и отлични транспортни връзки

Ако до момента не сте чували за " Индустриален парк Сливен ", не се тормозете, че сте изостанали от осведомителния поток. Той е напълно млад - регистриран е едвам преди три месеца, въпреки че подготовката му стартира много по-рано. Амбициите му обаче са да се трансформира в привлекателен център за вложения и един от най-мащабните планове за индустриално развиване в България.

За това има положителни предпоставки. С повърхност от близо 2700 дка той е един от най-големите индустриални паркове в страната. Освен с непосредственост до автомагистрала и директен достъп до железопътна линия теренът може да се похвали и с бивше летище, което ще бъде непокътнато с концепцията да се употребява и за връзки по въздух. Това го подрежда измежду единиците индустриални паркове в страната, които имат сходни благоприятни условия на едно място.
Внимателно квалифициран план
Паркът в Сливен беше публично вписан в регистъра на индустриалните паркове в края на август - началото на септември. Подготовката на плана обаче стартира още през 2019 година и мина през няколко стадия - разработване и одобрение на обстоен организационен проект, основаване на комерсиално сдружение " Индустриален парк Сливен ", което е 100% благосъстоятелност на общината, и правене на документите по Закона за индустриалните паркове; проучване на икономическия и демографския профил на региона; технико-икономически обследвания; капиталово планиране.

" Радвам се, че тази концепция и дългогодишните ни старания да я осъществяваме, се увенчаха с триумф. Искам в Сливен да има високоплатени работни места. Вярвам, че по този метод възможностите ни да превърнем нашия район в привлекателен център за вложения, развиване и повече благоприятни условия за бизнеса ще се усилят ", разяснява кметът Стефан Радев.
Реклама Завидни връзки
" Индустриален парк Сливен " се намира на територията на града и е ситуиран от северната и южната страна на бившето летище " Бършен ". На запад от парка е пътят към Ямбол, който обезпечава връзка с намиращата се на 17 км автомагистрала " Тракия ". Чрез нея вложителите пък имат достъп до интернационалните пътища, както и до огромни пристанища - това в Бургас е на 113 км, а в Александруполис (Гърция) - на малко повече от 300 км.

До границите на парка минава жп линия, която на собствен ред дава благоприятни условия за свързване с товарния кулоар Orient/East-Med (от Северно до Средиземно море). На територията на парка има опция да бъде построен жп терминал, което е в съгласие с НКЖИ.

Самото летище също ще бъде непокътнато. А със своята 2.5-километрова писта и повърхност от близо 1600 дка то дава опция да се употребява и за огромни транспортни самолети.

Непосредствената непосредственост до републикански път улеснява и привличането на служащи. Общо 302 хиляди души живеят на разстояние до 45 мин. от индустриалния парк, а 160 хиляди от тях са на възраст сред 20 и 64 години.
Реклама Зона по зона
" Индустриален парк Сливен " ще работи като парк от общ вид, без специализация на индустриални действия, като ще бъдат обособени 17 независими квартала с обща инфраструктура. Отделните парцели в тях ще се оферират както за продажба, по този начин и чартърен.

Предвижда се планът да бъде построен на три стадия, като се стартира от зона " Север " (северно от летището), която е към 452 дка. За нея към този момент е проектирана довеждаща и вътрешна инфраструктура - електроснабдяване, ВиК, газификация и оптичен интернет, както и цялата транспортна скица с улици и тротоари, улично осветяване и отклоняване на дъждовни води. За финансиране ще се разчита на Програмата за обществена поддръжка за развиването на индустриални региони, паркове и сходни територии и за привличане на вложения (AttractInvestBG) от Плана за възобновяване и резистентност.

Следващите стадии включват развиването на две зони южно от летището. Зона " Югоизток ", която е с повърхност 533 дка, е заложена в Концепцията за интегрирани териториални вложения на общината, която ще се финансира по стратегия " Развитие на районите 2021 - 2027 година ". Зона " Югозапад " с повърхност от 38 дка е подобаваща за софтуерен парк.

Освен поддръжка на парка и административно подпомагане " Индустриален парк Сливен " ще обезпечава и редица други услуги - правно обслужване, съвещания за банково и европейско финансиране и образование на фрагменти, само че също и даване на препоръки на вложителите за понижаване потреблението на вода, ресурсна успеваемост и индустриална симбиоза.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР