Ако част от постъпленията от подоходен данък бъдат преотстъпени на

...
Ако част от постъпленията от подоходен данък бъдат преотстъпени на
Коментари Харесай

ИПИ: Общините остават в силна зависимост от централната власт

Ако част от постъпленията от подоходен налог бъдат преотстъпени на общините, приходите на Кюстендил да вземем за пример биха нарастнали с 24% до 12.8 млн. лева, демонстрират сметките на ИПИ

© Надежда Чипева Още по тематиката
Градушка от недомислици в новия план за отбрана на земеделците от бедствия

Най-спорният миг е, че част от финансирането ще идва от застрахователни награди по полици за коли и жилища.
27 апр 2018
ИПИ: Регионите със мощни стопански системи дърпат нагоре и периферните общини

Фактор е развиването на промишленото произвеждане и опцията да се работи в близко обитаемо място с по-висок стандарт
16 апр 2018
Нито една община не желае обществен зъболекарски кабинет

Само 13% от родителите водят бебетата на стоматолог, преди да навършат една година
15 мар 2018
Общините постепенно усъвършенстват финансите си

Въпреки това повече от половината към момента имат просрочени отговорности на обща стойност 156.8 млн. лева към края на 2017 година
13 мар 2018 Едва 40% от парите в бюджетите на общините, или 2.2 милиарда лева, идват от локални налози и такси, до момента в който останалата част се финансира от страната. Липсата на средства прави локалната власт мощно подвластна от централната и отстранява тласъците й да развива локалната стопанска система.

От години като решение на казуса се показва фискалната децентрализация, а най-видимата крачка в тази посока е отстъпването на част от постъпленията към централния бюджет на локалната власт. Така да вземем за пример шерването на една пета от приходите от налога върху приходите на физически лица би нараснало личните доходи на общините с близо 675 млн. лева (30% нагоре), демонстрира проучване на Института за пазарна стопанска система.

Централната власт обаче голям брой пъти е изразявала нежеланието си да отстъпи част от постъпленията, като по този начин тематиката за фискална децентрализация продължава да остава отвън дневния ред. Механизмът за финансово излекуване, по който министърът на финансите може да отдава безлихвен заем на мощно задлъжнели общини, е единствено краткосрочно решение, което не взема решение главния проблем, излиза наяве от отчета.

Какъв е казусът

Близо две трети от общинските бюджети се финансират от държавни прехвърляния, което ги прави мощно подвластни от страната. Ресурсите за вложения пък зависят съвсем напълно от европейските фондове. Същевременно общините задлъжняват от ден на ден. Докато през спешните 2007-2008 общинският дълг е бил в размер на 350-450 млн. лева, шест години по-късно той се е утроил.

Липсата на задоволително средства затруднява независимата фискална политика, а паралелно с това локалната власт няма тласък да развива стопанската система на района, защото общинският бюджет не зависи от нея (с изключение на имотния пазар), показват от института.

Според специалистите фискална автономия е допустима само посредством преструктуриране на данъчната система. Те оферират една пета от приходите от налога върху приходите на физическите лица (ДДФЛ) да се споделя с общините. Съдейки по заложените в бюджет 2018 година доходи от налога, преотстъпването би нараснало личните доходи на общините с близо 675 млн. лева (30% нагоре).

Децентрализацията би довела до няколко позитивни промени. Като за начало това ще обвърже приходите на общините със обществените и икономическите процеси, които протичат в тях, излиза наяве от отчета. Същевременно зависимостта от приходите от налога върху приходите основава тласък за общините по-усилено да притеглят вложители, с цел да покачат заетостта и надлежно постъпленията към бюджета. Допълнително политическата взаимозависимост на локалната власт от централната ще се намали, до момента в който в това време се отваря опция за присъединяване на гражданското общество в процеса при определянето на икономическите политики.

Само пари не стигат

" Преотстъпването на част от постъпленията от ДДФЛ към общините не може и не би трябвало да бъде изолирана, самоцелна и безусловна смяна в структурата на данъчната система ", показват от ИПИ. За да бъде сполучлива, смяната би трябвало да бъде осъществена паралелно с възстановяване на успеваемостта и прозрачността както на локалните финанси, по този начин и на общинската благосъстоятелност и предприятия. Допълнително шерването на налога с общините върви ръка за ръка със усилване на политическата отговорност на локалната власт, както и включването на гражданското общество в процеса по правене на локални политики.

Рисковете

На доктрина децентрализацията може да докара до увеличение на административните процедури, предизвестяват от ИПИ. " Специално в тази ситуация с българската данъчна система е значимо преобладаващата част от администрирането на данъчните политики да бъде непокътнато в сегашния си вид " съгласно специалистите.

Друг риск е неналичието на заинтригувани жители, които да следят и да се включат в процеса по правенето на политики на локално равнище. Така общинската власт би била по-податлива на лобистки и корупционни практики.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР