акети поразиха тази нощ района на летищата в два етиопски

...
акети поразиха тази нощ района на летищата в два етиопски
Коментари Харесай

Нова война в Африка, хиляди бежанци

акети поразиха тази нощ региона на летищата в два етиопски града в региона Амхара, който е прилежащ на размирния щат Тигре, в който етиопските държавни сили се борят с районни сили, заяви Франс прес.

Правителството на Етиопия дефинира ръководещата щата политическа партия Народен фронт за избавление на Тигре (НФОТ) като бунтовническа организация. Партията и нейните членове упорстват, че федералното държавно управление не ги съставляват. През септември Фронтът провежда свои избори в щата, пренебрегвайки централното държавно управление.

На 4 ноември етиопският министър председател Абий Ахмед стартира военна атака против Фронта. Конфликтът стана кръвопролитен и съгласно изказване на "Амнести интернешънъл " има данни, че на 9 ноември "вероятно стотици хора са били намушкани или съсечени до гибел ". От правозащитната организация споделиха, че не може да дефинира кой е виновен за тези жестокости, само че очевдици споделят, че те са дело на НФОТ. Премиерът Абий Ахмед също сподели, че армията е разкрила "трупове на бойци, вързани и екзекутирани. "

Властите в Адис Абеба настояват, че са умъртвили към 500 бойци от Фронта, а предходната седмица против региона са нанесени въздушни удари.

Много наблюдаващи се притесняват, че спорът в Тигре ще въвлече Етиопия и населяващото я голям брой от етноси в междуобщностна война.

Организация на обединените нации упорства пред етиопските и районните управляващи за цялостен филантропичен достъп в щата Тигре, а също за гарантиране на сигурността на цивилните, бягащи от боевете в щата.

Военна интервенция, подхванатата от етиопските управляващи, накара над 17 000 души от щата Тигре да избягат в прилежащ Судан. По оценки на Организация на обединените нации над два милиона души се нуждаят от филантропична помощ в Тигре.

Въздушните удари и сухопътните боеве сред държавните сили и Фронта за избавление на народа на Тигре лишиха живота на стотици хора, принудиха хиляди да бягат към Судан, провокираха етническо разделяне и породиха въпроси за пълномощията на премиера Абий - най-младия водач в Африка, спечелил през 2019 година Нобелова премия за мир.

Защо е значима региона Тигре?

Разположена в най-северната част на Етиопия, Тигре е един от десетте полуавтономни щата, които образуват етиопската федерация, формирана на етническа основа. Тя граничи на запад със Судан и на север с Еритрея и е населявана най-вече от тигрейци, които съставляват 6 % от цялото население на страната.

От 1975 година бунтовническото придвижване Фронт за избавление на тигрейския народ (ФОТН) води битка против военно-марксисткия режим на диктатора Менгисту Хайле Мариам, който е свален през 1991 година След това ФОТН господства в обединението, която ръководи Етиопия, до момента в който Абий Ахмед, който произлиза от най-големия етнос в страната, оромо, става министър председател през 2018 година

Тигрейците имат водещо място в етиопската войска и са били на първа линия във водената сред 1998 и 2000 година война против прилежаща Еритрея, избухнала поради териториални разногласия. Краят на този спор е разгласен публично през 2018 година по самодейност на Абий Ахмед, за което той получава Нобеловата премия за мир.

Women, men and children continue emerging in the distance from the Hamdayet border crossing point along the Tigray region in.

As of last night,
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР