Акад. д-р Иванка Денева получи най-високото отличие за научна и

...
Акад. д-р Иванка Денева получи най-високото отличие за научна и
Коментари Харесай

Акад. Иванка Денева е удостоена с медал „Д-р Петър Берон”

Акад. доктор Иванка Денева получи най-високото отличие за научна и креативна активност на Българската академия на науките и изкуствата, София – орден „ Д-р Петър Берон ”, за дългогодишната си работа на писателското и проучвателско занятие и за развиване концепциите на организацията, която консолидира в редовете си представители на културния и теоретичен хайлайф на България.

Наградата й бе връчена в София на Общото заседание на Академията, пред препълнената зала с членуващи. Председателят на Общото заседание на Българската академия на науките и изкуствата – акад. проф. доктор Добрин Свинаров, окачи медала на доктор Ив. Денева под ръкоплясканията на присъстващите, съпроводен и с обосновка за решението на управителните органи в следните редове от съпътстващия приветствен адрес: „ Уважаема учен Денева! Академичният съвет на Българска академия на науките и изкуствата Ви удостоява с орден „ Петър Берон ” за Вашата дейна креативна активност и персонален принос в работата на Научен център „ Поезия, белетристика и литературна рецензия ”. Ив. Денева отговори на акта на присъждането със слово.

С високото самопризнание – орден „ Д-р Петър Берон ”, бяха удостоени в актуалната 2022 година и още неколцина български учени из разнообразни сфери, като видният проектант акад. проф. доктор Николай Тулешков, акад. проф. доктор Бойко Рангелов – шеф на Научен център „ Природни науки, акад. Йордан Каменов (литературовед, шеф на Научен център “Българистика ” на БАНИ) и други Някои членове на Академията получиха на научното събитие плакети и грамоти. През годините медалът „ Д-р П. Берон ” е присъждан на ръководителите на Академията, на нейни научни центрове и на деятелни персони, като: акад. проф. доктор Миладин Апостолов, акад. доктор Маргарита Каменова, акад. Румен Леонидов и акад. проф. доктор Петко Тодоров; на акад. проф. доктор Пламен Павлов, акад. проф. доктор Венко Александров, акад. проф. доктор Стоян Караиванов и други ” дейци от публичния живот на България.

Личността на патрона на медала – доктор Петър Берон, е обект на трайно изследване от акад. Иванка Денева, осъществено в научни писания, като огромното проучване на тематика: „ Дирята на възрожденците-енциклопедисти от Сливенско доктор Петър Берон, доктор Иван Селимински и доктор Георги Миркович в обществено-политическия живот на България и в родната и европейската науки на 19 век ”, което е включено във фондовете на Европейската библиотека за Централна и Източна Европа в гр. Хамбург, Германия, по почин на екипа й. Отделни нейни публикации, отдадени на приносите на доктор Петър Берон в „ учебникарската книжнина ” и за рефомиране на образователното дело в Българско; за „ Тайното приятелство ”, основано от доктор Иван Селимински; за развоя на лечебното дело в района и други, са поместени в изданието на Съюза на учените в България „ Известия ”, където тя интензивно сътрудничи.

В словото си акад. Денева благодари на Академичния съвет за отчитане на систематичното й присъединяване с научни отчети и в редица национални и интернационалните конференции, като тези за делото на Васил Левски, проведена от Българската академията на науките и изкуствата; в проведените от Българска академия на науките конгреси: за приносите на видния критик Вл. Василев и сп. „ Златорог; на писателите Д. Талев и Тончо Жечев, на Йордан Йовков и Светослав Минков – в конференцията под надпис „ Българският смях ”(2021 г.), отдадена на Димитър Подвързачов и Вихрен Чернокожев. През 2020 година Ив. Денева не можа да откликне с персонално присъствие(поради противопандемичните мерки), в проведената от Сорбоната конференция „ Ациек ”, само че взе участие през 2021 година, (по покана на катедрата в гр. Есекс, Великобритания), в взаимно проучване с учени от 30 страни. Тя е включена и в редколегията на академичното издание „ Летописи ”, където редовно взе участие с литературоведски проучвания в списването на раздел „ Изкуство – Литература ”, взаимно с колеги-академици.

Съгласно главния си креативен интерес и изяви – на писателското занятие, с акцент върху сферата на романа, драмата и поезията, тя благодари в словото си при награждаването на присъстващите видни литературни критици, изрекли високи оценки за романите й „ Жарава ” и „ Кръстопъти и ветрове ”, (отразяващи национално-освободителните битки на България), както и за „ театралните книги ” „ Искри от храма на Мелпомена ” и за книгата с драми „ Енигмата на времето ” (за нравствените провали на Човека в изискванията на „ прехода ”) и други творби. Авторката изрази благодарност и към членовете на Академичния съвет, че при решението й са отчели и годишното й присъединяване с произведения на „ Софийските есенни салони на поезията ”, (вкл. 2020 и 2021 година ); в сборниците с творби на членовете на Съюза на учените в България и други

При номинацията Академичният съвет е почел наличието на творбите й в Световния годишник за лирика (Китай, 2013); в Световната испаноезична поетическа антология (Мадрид, 2014), като през 2021 година Ив. Денева бе включена и в Mеждународна антология, издадена в Аржентина измежду подбраните 200 създатели – от участвалите 50 х. индивида от целия свят. Творческата й биография е поместена в редица национални енциклопедии, измежду които „ Бележити българи на модерна България ”, „ 1000 аргументи да се гордеем, че сме българи ”, в справочниците за видните сливенци и други Нейни произведения са оповестени в издания, уеб сайтове и антологии във водещите европейски държави; в Съединени американски щати, редица страни от Южна Америка и други

Тя изрази благодарност, че награждаващите означават редовно в годишните доклади на Академията и нейните изявления, като формален сътрудник на Сливен за влиятелното издание за хуманитаристика и просвета „ Литернет ”–„ Културни вести ”, където тя осведоми обществеността на България за най-значимите културни събития от града и Сливенския район. По собствен почин, в „ Контакт-клуб-Германия ” е провела креативен вечери, отдадени на делото на Уйлям Шекспир, Габриел Г. Маркес, на българската лирика и др.; взела участие е в представянето в библиотеките на града на редица видни модерни български писатели.

В словото си при награждаването доктор Иванка Денева благодари на Академичния и Управителния препоръки на Българската академия на науките и изкуствата, решили да й поднесат креативна наслада с високото отличие на името на една от най-родолюбивите персони на България – доктор Петър Берон ”. Тя увери присъстващите, че признанието приема като тласък да продължи, взаимно с сътрудниците си от Българската академия на науките и изкуствата по определения път- за одобряване на националната еднаквост и просвета.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР