Осъвременените пенсии ще се изплащат между 8 и 22 юли.

...
Осъвременените пенсии ще се изплащат между 8 и 22 юли.
Коментари Харесай

Радост за пенсионерите: Обявиха кога ще изплащат пенсиите за юли

Осъвременените пенсии ще се изплащат сред 8 и 22 юли. Това оповестиха от Националния застрахователен институт (НОИ). Чрез пощенските станции това ще се случи от 8 юли до 22 юли, а преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат осъществени още на 8 юли.

От Национален осигурителен институт напомнят, че нарастването на пенсиите от 1 юли визира над 2 милиона българи. Става дума за осъвременяване с 11 на 100, като се покачва процентът на добавката от пенсията на умрял съпруг/а, минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст, дефинира се нов, по-висок размер на обществената пенсия за напреднала възраст, покачват се обвързаните с тях минимални размери на другите типове пенсии и добавки.

От 1 юли новият най-малък размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст става 580,57 лв.. Минималният размер на другите типове пенсии, свързани с трудова активност (инвалидни, наследствени), се дефинира като % от посочения най-малък размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст.

Допълнително нарастване от 1 юли ще получат 675 000 пенсионери, които под формата на добавка към персоналната си пенсия получават част от пенсията на умрелия си съпруг/съпруга. Пенсията на умрелия, на чиято база се дефинира добавката, се осъвременява с 11 на 100, само че също по този начин се покачва от 26,5 на 30 на 100 частта от пенсията, която ще получава преживелият брачен партньор. От 2011 година насам това е първото нарастване на %, който се изплаща от цялостния размер на пенсията на умрелия брачен партньор.

Увеличава се и размерът на обществената пенсия за напреднала възраст - от 276,64 лева на 307,07 лв..
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР