Астрономическото лято настъпи преди няколко дни, а летният сезон отдавна

...
Астрономическото лято настъпи преди няколко дни, а летният сезон отдавна
Коментари Харесай

Пълна глупост е да пестите от климатик в колата, посочи специалист по горивата

Астрономическото лято настъпи преди няколко дни, а летният сезон от дълго време започва. Милиони потеглят към морето всяка година. А какъв брой ни коства пътят до там?

NOVA сравнява разноските, в случай че употребяваме кола, рейс, трен или аероплан

Летният сезон у нас стартира. 2 милиона и 400 хиляди българи са избрали да летуват на родното Черноморие. Милион и половина избират да пътуват в чужбина, като съвсем половината от тях към южната ни съседка Гърция.

Ако към момента не сте решили по какъв начин да се придвижите до морето, ви срещаме с специалисти, които ще ни кажат има ли покачване на цените тази година в билетите от София до Бургас за трен, рейс и аероплан. На бензиностанция екипът на NOVA попадна на Аяда, която тъкмо зареждаше своята кола. Въпреки албанските си корени тя избира да летува в Бургас.

Тя е заредила цялостен контейнер с дизел – 65 литра. Излиза ѝ към 180 лева.  - колата ѝ харчи извънградско 8/100. С разход 8/100 и междинна цена на дизела 2,64 лв/л, Аяда ще заплати до морето 184,48 лева При съблюдаване на ограничаването от 140 км/ч, по автомагистралата се стига за към 3 часа и половина.

Предпочита да пътува с автомобил, тъй като е с две деца. " Имаме доста багаж и с кола е по-широко, можем да стопираме няколко пъти по пътя ", уточни тя.

Според специалистите цените на горивата през това лято и миналото са сходни. Средната цена за 2024 e 2.66 лв/л за А95, 2,64 лв/л за дизел и 1,18 лв/л, в случай че сме на газ. През 2023 година са били 2,55 лв/л за А95, 2,47лв/л за дизел и 0,96 стотинки в случай че сме на газ.

" В момента наклонността върви към леко понижаване на цените на горивата на международните пазари, само че както си го приказваме това. Пазарите обаче са в действителност бързи в измененията на цените и мисля, че това лято горе долу ще се пътува на тези цени, които виждаме сега ", счита Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на вносителите и търговци на горива.

Ще спестим пари, в случай че не включваме климатика, се оказва мит.  " Той подвига разхода с по-малко от литър на 100 км, доста много по-малко. Трябва да караме деликатно в действителност и с една естествена междинна скорост, в случай че се кара, тогава автомобилът харчи в действителност минимум като разход на гориво ", добавя той.

Ако сте се спрели на автобус - сега цените за еднопосочен дневен билет София – Бургас е 33 лева, а нощен - с лев повече. Ако купите двупосочен билет, ще имате -10% понижение. През лятото на 2023 година дневният билет до Бургас е бил 31.40 лева

" Увеличението е сред 3,5% и 4,5%, с което само сме отчели показателя на инфлацията. Това, в случай че го разделите на километър разстояние, на практика се получава нарастване от 0,004лв/км. Имате право на багаж с тегло до 30 кг, който се чекира и пътува в багажното поделение на рейса, както и ръчен багаж с тегло до 5 кг, който пътува дружно с вас в кабината ", означи работещата в автобусна компания Теодора Велева.

Времетраенето е друго, според от това, какъв брой спирки има маршрутът. Можем да стигнем с рейс от София до Бургас за 5:30ч, 6:10ч, както и за 7:15ч. При влаковете има 20% нарастване от 7 май тази година.  Дневен билет от София до Бургас е 22,90 лева, до момента в който през лятото на 2023 година е бил 19,20 лева Нощният трен сега е на цена от 37,90 лева, спрямо предходната година, когато е бил 29,35 лева Тук още веднъж, както и при рейсовете, в случай че се закупи двупосочен билет има 10% отстъпка.

Колко часа ще пътуваме още веднъж зависи от спирките на маршрута. Можем да стигнем, както за 6 часа и 32 мин, по този начин и за 8 часа, като би трябвало да сме на гарата към 15 минути по-рано. За Камелия времетраенето не е проблем, само че е на мнение, че други неща би трябвало да се трансформират - като да вземем за пример хигиената.

Най-скъпо ще ни излезе напредването по въздух.  " Една междинна цена, която е напълно действително постижима за сезона е сред 280 и 300 лева, без значение дали Варна или Бургас, като в цената са включени 23 кг чекиран багаж и 8 кг ръчен багаж на всеки пасажер ", разкри Антоанета Петрова, чиновник в травел организация.

 
По въздух, даже да закупим билети за отиване и връщане дружно, няма да спестим съвсем нищо - най-много до 20 лв.. Поскъпването по отношение на предишното лято е към 10%. За вътрешни полети би трябвало да сме час по-рано на летището, а специалистите поучават за наше облекчение да се чекираме авансово онлайн.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР