Аида ПаникянРекордьори сме по инсулти. Даже - световни. Неотклонно от

...
Аида ПаникянРекордьори сме по инсулти. Даже - световни. Неотклонно от
Коментари Харесай

Държава на инсултите

Аида Паникян
Рекордьори сме по инсулти. Даже - международни. Неотклонно от 2009 година
На 10 минути 1 българин получава инсулт, на час и половина - един умира! Четири пъти повече българи умират от удар, в сравнение с в другите страни на Европейски Съюз.
Съвременното лекуване, което съвсем не оставя провали от удара, пациентът не става неработоспособен и не умира, се ползва в 44 лечебни заведения. В Европейски Съюз по този начин лекуват 10% от инсултите, у нас - 2,5%!
Ако болен би трябвало да се лекува с два модерни способи, касата заплаща единствено единия. Другият е за сметка на болничното заведение. Ако й стиска.
Тромболиза се прави в Европейски Съюз от 2002 година, у нас - от 2005 година Но! У нас постоянно има " само че " - няма задоволително лечебни заведения, в които се прави. Не е добре проведена незабавната помощ. Няма задоволително подготвени медици. Хората не са знаят да разпознават признаците и навреме да търсят помощ. 
У нас от рекламите знаем кои хапчета са слабителни, кои - за потентност, за половост, срещу подмокряне... Но знаем и друго - стотици инвалиди след инсулт, измежду които и на 30-40 година, стотици парализирани, обгрижвани вкъщи от околните си с месеци и години.
По-евтино ли й излиза на страната? Или й е по-лесно. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР