Агресивна реторика, внушения за ядрена ескалация, призиви за унищожаване на

...
Агресивна реторика, внушения за ядрена ескалация, призиви за унищожаване на
Коментари Харесай

Зловеща риторика залива руския тв ефир: Или печелим, или всички умират

Агресивна изразителност, внушения за нуклеарна ескалация, апели за заличаване на украинската нация: посланията в съветските политически токшоута са значим съставен елемент на държавната агитация на Кремъл.

***

Ето по какъв начин звучат единствено една дребна част от нападателните послания в телевизионните диспути в Русия, които немската обществено-правна медия АРД е подбрала: " Украйна би трябвало да бъде унищожена като нация ", " Или ние побеждаваме, или никой в света няма да остане жив ", " Зеленски би трябвало да бъде обезглавен, а всеки, който поддържа Украйна, би трябвало да бъде погубен ".

А в едно токшоу от края на април напряко се говореше за това по какъв начин Русия може да наложи господствоси над света след продобиване на нуклеарна война.

Телевизията остава най-важната медия в Русия. Според социологически изследвания над 60% от популацията на страната се осведоми точно от малкия екран за политически тематики. Повечето малките екрани се финансират напълно или отчасти от държавното управление, в това число и трите най-гледани - Россия 1, Первый канал и НТВ.

Токшоутата - значима част от пропагандната машина

Политическите токшоута и новините преобладават в стратегиите. Магдалена Калцеис, преподавателка по съветска филология и профилирана дидактика в Университета в Инсбрук, показва, че тези излъчвания са евтини за произвеждане, оферират и развлекателен детайл и елементарно биха могли да доближат и до хора, които имат по-слабо изразен интерес към политиката.

През февруари 2022 година политическите токшоута и новините по Первый канал са заемали към 11 часа ефирно време дневно. Руските токшоута доближават до 25% от аудиторията, а от време на време и повече, научаваме още от обявата в АРД. За съпоставяне: в Германия токшоутата по първа и втора социална телевизия заемат сред 2 и 3 % от програмата. Най-гледаното от тях от началото на годината е привлякло 14,2% от зрителската публика.

Предимството на токшоутата е, че в тях може да се твърди всичко. " Това прави атмосферата необикновено разгорещена ", показва Калцеис. Пример за това е държанието на водещия на " Времето ще покаже ", който обиди един от " проукраинските " му посетители, наричайки го " фашистка въшка ". Той подреди последният да бъде изпъден от студиото след думите му, че Червената войска " позорно е избягала " от Украйна през 1941 година.

Всяко отклоняващо се мнение е закононарушение

Юлия Смирнова, старша изследователка от Института за стратегически разговор Германия (ISD), добавя картината: " С приемането на закона против така наречен подправени вести или против дискредитирането на съветската войска в действителност всяко едно мнение или роман за войната, отклоняващи се от формалната линия, стават престъпно закононарушение. "

Скрийншот от протестната акция на Марина Овсянникова против войната в предаване онлайн по съветската телевизияСкрийншот от протестната акция на Марина Овсянникова против войната в предаване онлайн по съветската телевизия
Скрийншот от протестната акция на Марина Овсянникова против войната в предаване онлайн по съветската телевизияСнимка: NTC/ZUMA Wire/IMAGO
АРД напомня, че малко след началото на войната против Украйна, Държавната Дума гласоподава закон, предусещащ присъда до 15 години за разпространяване на " подправени вести " за армията.

Гостите от чужбина привнасят чувство за легитимност

Към февруари 2022 година в Русия към момента е имало няколко малките екрани, които не са били държавни. Включително и " Дожд ", която е можела да се гледа само през интернет. През 2021 година тя беше оповестена за " задграничен сътрудник ". Заради войната и засилващия се напън и закани против недържавните медии, " Дожд " бе принудена да спре излъчванията си от Русия през март 2022 година.

Режимът в Кремъл е угрижен за укрепването на мита за Русия като свръхсила. А обстановката на Запад се показва доста по-драматично поради глобите, разяснява още Смирнова. " В едно токшоу се твърдеше, че във Англия гладували и щели да проядят и катерици, само че ще продължат да доставят оръжия на Украйна. Така че в действителност се тиражират доста неуместни истории, които безусловно би трябвало да бъдат запомнени от аудиторията ", изяснява тя.

Редовно в съветските токшоута се канят и задгранични участници. Чести посетители да вземем за пример са Тъкър Карлсън от Съединени американски щати и немският народен представител от " Алтернатива за Германия " Щефен Котрé. Тяхната роля е да придават меродавност на съветския разказ и вероятно да популяризират гледните точки, които са чули. " Техните възгледи в множеството случаи са доста близки до съветската агитация ", показва Юлия Смирнова от Института за стратегически разговор Германия.

Пропагандата въпреки всичко обезпечава висок рейтинг

Смирнова акцентира какъв брой рискова е военната изразителност, изключително в токшоутата, които популяризират открити закани за нуклеарна война. " Постоянното повторение цели да повярват хората, че Русия като нищо ще употребява нуклеарно оръжие ", изяснява тя.

Трудно е обаче да се реши до каква степен сполучливи са токшоутата като детайл от пропагандата на Кремъл. В тази връзка Смирнова споделя пред АРД: " Политическите токшоута не са измежду най-популярните излъчвания по съветската телевизия сега. Но като цяло репресивната система, взаимно с пропагандата, обезпечава висок рейтинг на утвърждение за Путин, както и отвращение да се стачкува против войната. "

Коментар на Карла Ревеланд (АРД) и Паскал Зигелков (АРД), оповестен в Дойче Веле ()

(Снимка: (Getty/Sergei Mikhailichenko/SOPA Images/LightRocket)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР