Агенцията по заетостта се обърна към работодателите с препоръка, като

...
Агенцията по заетостта се обърна към работодателите с препоръка, като
Коментари Харесай

Работодателите да помагат на съкратените работници да се регистрират на борсата

Агенцията по заетостта се обърна към работодателите с рекомендация, като освобождават личен състав да му спомагат за регистрация в бюрата по труда. Препоръката е за доброволното подпомагане на бизнеса, с цел да се улесни преходът на освободените фрагменти от трудова претовареност към безработица.

За служащите ще е доста потребно при напускането им, с изключение на документите за освобождение, работодателят да ги подкрепи, като им даде информативен материал, съдържащ линкове към значимите рубрики в формалните интернет страници на Агенцията по заетостта, Националния застрахователен институт и Държавна организация „ Електронно управление”, в които могат да получат информация и да подадат съответните заявки за регистрация в бюрото по труда и приемане на компенсации за безработица от Национален осигурителен институт. Също по този начин могат да им спомагат с формуляр за попълване на книжен притежател на заявление-декларация за регистрация бюрото и труда.

Съдействието от страна на бизнеса ще подкрепи и насърчи освободените хора да се записват отдалечено и да употребяват правата си за търсене на работа и/или приемане на компенсации за безработица, без да излагат на риск своето здраве и това на околните си с присъствени и продължителни визити на офисите на бюрата по труда. Дори отчасти оказаната поддръжка посредством някое от препоръчаните разновидности и стъпки за подпомагане е неоспорим индикатор за обществена отговорност на шеф към неговите служащи и чиновници. Тази съпричастност и обществена взаимност придобива още по-голяма значителност в изискванията на актуалната тежка конюнктура.

Междувременно Агенцията по заетостта регистрира 6.7% безработица през март. Данните покриват и интервала, когато бе въведено изключителното състояние поради ковид. В съпоставяне с февруари безработицата се е нараснала с 0.5 пункта, а на годишна база с 0.8 процентни пункта.

Общо 220 072 души са записаните безработни към края на март. Спрямо февруари те са със 17 572 повече, а в съпоставяне със същия месец на предходната година - с 25 469 души повече. Над 18 хиляди души са се записали като безработни в интервала от 13 март, когато бе въведено изключителното състояние, до 31 март.

Икономистите от Българска академия на науките чакат безработицата в България да се удвои по отношение на 2019 година като следствие от ограниченията, въведени за справяне с епидемията от ковид. Тя ще доближи 10%, планува най-вероятният от три сюжета, направени от Института за стопански проучвания при Българската академия на науките.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР