Агенция „Пътна инфраструктура“ работи приоритетно за доизграждането на новото трасе

...
Агенция „Пътна инфраструктура“ работи приоритетно за доизграждането на новото трасе
Коментари Харесай

Работи се новото трасе до ГКПП „Клепало“ да е готово до края на 2023 г.

Агенция „ Пътна инфраструктура “ работи предпочитано за доизграждането на новото трасе до бъдещия Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “. Целта е правата да е подготвена до края на 2023 година По този метод ще се обезпечи още една пътна връзка с Република Северна Македония с изключение на настоящите три – Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Гюешево “, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Логодаж “ и Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Златарево “. Отсечката ще е от отбивката за с. Колибите до бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт.

В момента се създава план за ремонт и доизграждане на път III-1008 Струмяни – Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “. Проектирането се прави за два сектора. За сектор 1 - от км 0+000 (край с. Струмяни) до км 0+650 (преди пътния възел на автомагистрала „ Струма “), се създава механически план за главен ремонт на сегашния път. За сектор 2 - от 22-ри км (преди отклонението за с. Колибите) до бъдещия Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “, се създава абстрактен и механически план за изчезналото трасе, което ще е с дължина към 10 км.

Предоставените в АПИ от проектанта разработки за двата сектора са признати в края на предходната седмица на първи стадий – абстрактен план, на Експертен технико-икономически съвет. За сектор 2 са препоръчани два разновидността за развиване на новото трасе до Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “. Проектните разновидности минават през предпазена зона по НАТУРА 2000 – „ Кресна - Илинденци “, избрана по Директива 92/43/ЕИО за запазване на естествени местообитания и на дивата флора и фауна (Директива за местообитанията). И двата разновидността в друга степен засягат предпазената зона, само че трасето е проектирано по метод, което минимално да я визира. Преминавайки през територията на предпазената зона се употребява в оптималната степен следата на действителен горски/стопански път.

В тази връзка организацията изиска от Министерството на околната среда и водите да уточни нужните дейности, които АПИ би трябвало да предприеме съгласно наредбите на Закона за запазване на околната среда и Закона за биологичното многообразие. След осъществяване на изискващите се екологични процедури и избор на вид за развиване на изчезналия сектор, ще може да се изготви техническият план и планът на парцеларен проект по утвърденото трасе.

След привършване на процедурите по Закона за устройство на територията и по придобиване на земя за държавна потребност ще може да стартира същинската реализация на плана. Предвид процедурите и периодите, които се изискват за провеждането им, се чака правата до бъдещия Граничен контролно-пропусквателен пункт да е подготвена до края на идната година.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР