Агенция Пътна инфраструктура“ е подписала договора за инженеринг на участъка

...
Агенция Пътна инфраструктура“ е подписала договора за инженеринг на участъка
Коментари Харесай

АДФИ не откри финансови нарушения при магистрала Русе – Велико Търново

Агенция „ Пътна инфраструктура “ е подписала контракта за инженеринг на сектора Русе – Бяла, който е част от автомагистралата Русе – Велико Търново. Това е станало на 18 октомври, само че договорът е отразен в системата за публични поръчки чак през днешния ден.

Подписването е станало съвсем седмица, откакто Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) излезе с информация (на 10 октомври), че не открива никакви нарушавания в търга за мегаскъпата автомагистрала, при който прогнозната стойност на поръчката бе надскочена в пъти. Именно поради това някогашният министър председател Кирил Петков изиска инспекцията, а Министерство на финансите даже заприказва за картел.

Екипът на Economic.bg получи отчета по Закона за достъп до информацията (ЗДОИ) и в него Финансовата ревизия само установи, че АПИ не е удължила периода за приемане на предложения. Други нарушавания не са установени макар сериозното повишаване на аутобана и превишаването на прогнозната стойност.
Новият мултимилионен контракт
Дължината на сектора е 40 км, а цената на контракта е над 876.5 млн. лева без Данък добавена стойност. Така километър от трасето коства над 21.9 млн. лева Срокът за осъществяване е 2120 календарни дни, т.е. над 5 години и 8 месеца. Или казано по-просто, магистралният сектор Русе – Бяла ще е подготвен през 2028 година

Изпълнител на дейностите е ДЗЗД „ Хемус-16320 “, с сътрудници в обединяването: „ Инфра Експерт “ АД, „ Автомагистрали – Черно море “ АД, „ Пътинженерингстрой-Т “ ЕАД и „ Трансконсулт-22 “ ЕООД.  

Засега договорът за инженеринг на другия сектор от автомагистралата – обходът на Бяла – не е подписан или най-малко до този миг не е отразен в системата за публични поръчки. За строителството му преди всичко е класиран ДЗЗД „ Автомагистрала Русе Търново “, с сътрудници в обединяването: „ Европейски пътища “ АД, „ Грома Холд “ ЕООД, „ Водно строителство – Благоевград “ АД, „ Автомагистрали Хемус “ АД и „ Пътпроект 2000 “ ООД. За техническия план и строителството на обхода на Бяла прогнозната стойност е 446.3 млн. лева без Данък добавена стойност. Избраният консорциум предложи цена от над 660.4 млн. лева

Припомняме, че общата индикативна стойност на поръчката е над 987.2 млн. лева без Данък добавена стойност, само че при отварянето на ценовите предложения на фирмите стана ясно, че те доста я надвишават. Въпреки че двата определени консорциума подадоха най-ниски ценови предложения, инженерингът на аутобана надскочи 1.5 милиарда лева Финансирането е заложено в новата оперативна стратегия „ Транспортна съгласуваност “ 2021 – 2027 година

Заради прекалено скъпата поръчка някогашният министър председател Кирил Петков изиска търгът да бъде тестван от Финансовата ревизия (АДФИ) или да бъде спрян. По-късно пък районният министър Гроздан Караджов съобщи, че ценовите предложения не са били отваряни дълго време, тъй като „ виждаше се кои са кандидатствалите компании – същите тези, които Петков ги назовава крадливите “.

Аз зададох два пъти въпроса дали да отваряме финансовите оферти, или не. Ако ги отворим, би трябвало да приключим процедурата. Сега внезапно има чудене за какво поръчката е такава. Ами вие по този начин го решихте. Бяха определени най-евтините оферти, с най-ниски цени, само че не съм си помислял да подписвам контракт с изпълнителите “, изясни Караджов тогава.

И макар че някогашният районен министър не искаше да подписва договорите, служебното държавно управление даже разгласи аутобана за обект от национална сигурност, с цел да може да форсира строителството му. По всичко наподобява, че новоназначено управление на АПИ в лицето на Иво Иванов единствено е чакало крайната констатация на АДФИ, с цел да действа с контракта. Не е ясно за какво обаче нито АПИ, нито отрасловото ведомство досега не са се похвалили с подписването на договора.
Какво (не) откри АДФИ?
На 10 октомври Финансовата ревизия изнесе своя обичаен отчет за завършили инспекции за интервала 1 юли – 30 септември 2022 година Там е и одитът на публичната поръчка за инженеринга на автомагистралата. В него АДФИ споделя, че не намира нарушавания при търга макар надскочените планирани цени. Единствено установи, че Пътната организация не е удължила периода за подаване на предложения. Констатациите в отчета изцяло опонират със поръчката, с която Министерството на финансите разгласи старта на инспекцията.

На 21 юли, когато към момента МФ се оглавяваше от Асен Василев, ведомството излезе с прессъобщение, че поръчката ще бъде проверявана. Тогава бе посочено, че двама от участниците – ДЗЗД „ Хемус-16320 “ (бел.р – реализатор на сектора Русе – Бяла) и „ ХВП – Ябланица “ ДЗЗД – „ са свързани лица, защото в тях вземат участие свързани сдружения – „ Пътстройинженеринг – Т “ АД, „ Хидрострой “ АД и „ ВДХ “ АД. Свързаността сред тези сдружения произтича от събитието, че мажоритарните им притежатели и членове на управителните им органи – Григор Иванов и Велико Желев – вземат участие взаимно в ръководството на трето сдружение – „ Пътни градежи Велико Търново “ АД. На съображение член 107, т. 4 от Закон за обществените поръчки тези участници (ДЗЗД „ Хемус-16320 “ „ ХВП – Ябланица “ ДЗЗД) е следвало да бъдат отстранени, само че това не е направено. “

АДФИ следва да ревизира за какво до крайното класиране са позволени две стопански групи, като всяка печели по една обособена позиция, за какво цените, на които се разпореждат поръчките, надвишават с 40 до 55% прогнозния бюджет и има ли тръжна операция и разпределение на поръчките по обособени позиции и ощетяване на бюджета на Европейския съюз “, се споделя още в прессъобщението от този момент.

В крайния отчет на АДФИ обаче няма установени такива нарушавания. При подадените предложения на участниците Финансовата ревизия не открива свързани лица, още по-малко картел, както допуска Министерство на финансите. В процедурата за възлагане на социална поръчка участниците, подали предложения общо за двете обособени позиции са пет, от които четири сдружения по Закона за отговорностите и договорите (ДЗЗД) и едно акционерно сдружение (АД).

При осъществената инспекция се открива, че „ няма подадена независима оферта от юридическо лице, което в същото време да е член на обединяване участник, по смисъла на т.59, ал.2 от ДР от Закон за обществените поръчки. С посоченото е спазено условието на чл.101, ал.9 от Закон за обществените поръчки “.

Всяко настрана юридическо лице взе участие единствено в едно обединяване, в сходство с наредбата на член 101, ал.10 от Закон за обществените поръчки. Самостоятелни участници в процедурата за възлагане на публичната поръчка, са обособените обединявания, според легалната формулировка, дадена в т.59, член 2 от ДР от Закон за обществените поръчки и същите не се явяват „ свързани лица ", по смисъла на чл.101, ал.11 от Закон за обществените поръчки и алинея 2, т. 45 от ДР на Закон за обществените поръчки. “

По отношение на внезапното повишаване на автомагистралата, в отчета АДФИ официално показва, че " в документи за присъединяване възложителят е показал, че прогнозната стойност на поръчката не е пределна, като ценовите оферти на участниците могат да я надвишават. " В прогнозната стойност са включени цена за осъществяване на проектантските работи като световна сума, цена за осъществяване на строително — монтажните работи (СМР) и спомагателните разноски 5% от цената за осъществяване на СМР. Включена е и сумата за връзка и информация, която е в размер на 100 хиляди лева без Данък добавена стойност.

Така единственото нарушаване на Пътната организация е, че не е удължила периодите за подаване на предложения. В отчета в детайли е разказана хронологията на цялата социална поръчка. Тя започва в края на 2020 година Офертите бяха отворени през януари 2021 година, а ценовите оферти на компаниите бяха оповестени едвам на 26 май 2022 година, т.е. година и 4 месеца по-късно.

На 12 февруари 2021 година всички участници са позволени до техническа оценка, която се прави чак на 25 май 2022 година Според АПИ, забавянето се дължи на „ размера и спецификата на предмета на поръчката, избраната методика за оценка на офертите, както и събитието, че членовете на комисията съвместяват и други служебни задания. “ 

Проверката на АДФИ открива, че през януари 2021 година са постъпили общо 12 претенции, една част от тях за даване на уточнения по изискванията, а друга част с искане за удължение на периода за приемане на предложения.

Въпреки забавата в даване на навреме поисканите уточнения, възложителят не е удължил срокът за приемане на предложения, което е в нарушаване на чл.100, ал.7, т.2 от Закон за обществените поръчки. “

За откритото нарушаване на чл.100, ал.7, т.2 от Закон за обществените поръчки, не се сформира акт за определяне на административно нарушаване, защото същото не е несъмнено като нарушаване по смисъла на чл.6 от Закона за административните нарушавания и санкции (ЗАНН).

Срокът на работата на комисията, избрана от АПИ, която преглежда и прави оценка офертите на участниците, е удължаван три пъти – един път при служебното държавно управление на 21 септември 2021 година и два пъти при кабинета „ Петков “ (на 18 януари и 21 април, 2022 г.). Комисията отстранява по един участник от всяка обособена позиция. Заради приключване на периода на годност на офертите участниците са поканени да ги удължат, като единствено един участник не обновява офертите си. 

Припомняме, че съвсем по същия метод АДФИ не видя нарушавания и в корупционните практики при построяването на автомагистрала „ Хемус “ и предплатено раздадени милиони при договорите за строителство на секторите 7, 8 и 9 от аутобана. Веднага по-късно Министерство на финансите побърза да изясни, че нарушавания за милиони има, но Финансовата ревизия не ги лови поради лимитирана инспекция. 
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР