Афродита е гръцката богиня на любовта и красотата. Има две

...
Афродита е гръцката богиня на любовта и красотата. Има две
Коментари Харесай

Афродита се забърквала в любовни многоъгълници

Афродита е гръцката богиня на любовта и хубостта. Има две версии за раждането на най-красивата измежду всичките богини на Олимп.

Съгласно първата Афродита е родена край Пафос, Кипър, откакто господ Кронос отрязва гениталиите на Уран. А когато неговата кръв и семенната течност падат в морето и се трансформират в пяна, от нея се ражда Афродита. Съгласно другата версия богинята е щерка на най-върховния гръцки господ Зевс и Диона.

В древногръцката митология Афродита е почитана още като богиня на горите, спътница на моряците, богиня на брака и на раждането.

И откакто е богиня на любовта, няма по какъв начин Афродита да не е забъркана в любовен многоъгълници. Баща й Зевс се страхувал, че подчинените му богове може да стигнат до свади поради безгранично красивата му щерка.

За да й лепне етикет " неразрешен плод " Зефс я омъжил за Хефест - най-грозният от всички богове, само че в това време умел ковач и занаятчия. Изпод ръцете му излизали неповторими декорации, с които неговата брачна половинка обаче ставала още по-неустоима за останалите богове.

Очаквано Афродита нямала усеща към грозния Хефест, а сърцето я теглело към най-избухливия господ - бога на войната Арес. В брака си с Хефест богинята на любовта била нещастна и търсила разтуха в непознатите прегръдки. И освен в тези на Арес, само че и при Адонис, Хермес и други богове.

 Афродита се забърквала в любовни многоъгълници

Гневният Хефест им устроил капан и заловил прегръщащите се Афродита и Арес в мрежата си. За наставление ги посочил на другите богове и ги предиздвикал да обещаят, че ще прекратят връзката си.

Афродита постоянно е обградена от рози, нарциси и лилии. Богинята е изобразявана постоянно и със свита от диви зверове - лъвове, вълци, мечки.

На към петдесетина километра от Пафос и до през днешния ден се намира удивителна околност, обвързвана с Афродита. Там в дребна пещера под клоните на красиво смокиново дърво има езерце с кристално чисти води. Според легендата точно в него се е потапяла най-красивата богина на Олимп.

Според митовете Афродита е родила Ерос, господ на любовта. Кой тъкмо е татко му, Хефест или Арес, гръцката митология е неточна. Ерос е имал криле. Другите деца на Афродита са Хемерос, Потос, Фовос, Димос, Хармония и Родос.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР