Администрацията на Доналд Тръмп все още планира да наложи санкции

...
Администрацията на Доналд Тръмп все още планира да наложи санкции
Коментари Харесай

САЩ ще накаже Турция заради С-400, въпреки съпротивата на Тръмп

Администрацията на Доналд Тръмп към момента възнамерява да наложи наказания на Турция и да я извади от програмата си за образование на водачи на бойни самолети F-35, в случай че страната, която е член на НАТО, закупи от Русия противоречивите ракетни системи С-400. Това оповестиха представители на американските управляващи, макар уверенията на президента на Съединени американски щати в противното.
След като президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се срещна през уикенда в Япония с турския си сътрудник Реджеп Ердоган, Анкара съобщи, че ще бъде " пощадена " от тежките американски наказания, след идването на първите колета с съветски отбранителни системи през идващите дни.
Тръмп изглеждаше благосклонен към Ердоган по време на диалозите и с много огромна принуда не пожела обществено да разгласи налагането на наказания – макар че неведнъж кореспонденти му задаваха този въпрос.
Американски държавни източници обаче обявиха пред организация Reuters, че най-малко за момента, Белият дом има намерение да наложи наказания на Турция и да я извади от програмата си за изтребители F-35, в случай че страната одобри доставките на съветски ракетни установки С-400, както се чака.
" Съединени американски щати неведнъж и ясно са заявявали, че Турция ще бъде изправена пред извънредно действителни и отрицателни последици, в случай че продължи с покупката на С-400. Анкара е застрашена и от преустановяване на присъединяване си в програмата на F-35 и ще бъде подложена на наказания ", съобщи говорителка на Държавния департамент.
В Пентагона, представителят на военновъздушните сили подполковник Майк Андрюс съобщи: " Покупката на Турция на съветски отбранителни системи и ракети С-400 е несъвместима с програмата на изтребителите F-35. Турция не може да има и двете системи ", акцентира Андрюс.
Турция отговори, че няма да се откаже от покупката на съветските ракетни системи, а придобиването им е въпрос на национална сигурност. Ердоган предизвести, че програмата за F-35 е обречена на неуспех, в случай че страната му бъде извадена от нея, а турският външен министър Чавушоглу даде обещание Анкара да отговори на американските наказания. 
Ако Съединени американски щати извадят Анкара от обучителната стратегия на водачите на F-35, и наложат наказания на страната, членка на НАТО, това ще бъде един от най-големите и тежки разриви в връзките сред двете страни в най-новата история.
Тръмп, който показва много близки връзки с Ердоган, към момента може да се опита да промени курса, като потърси компромис и отсрочи глобите. Подобен ход ще умилостиви Анкара, само че ще ядоса някои от околните поддръжници на Тръмп в Конгреса. Американският президент влезе в остри несъгласия със своите съветници и за други решения, касаещи външната политика.
Държавният глава разгласи проектите си за изтеглянето на американските военни от Сирия предишния декември след различен диалог с Ердоган, макар мощните възражения на американските военни съветници и съдружниците на Вашингтон. По-късно той леко промени решението си като разреши на част от американския контингент военнослужещи да остане в Сирия.
По време на диалозите на срещата на Г-20 в японския град Осака предходната седмица, Тръмп упрекна своя предходник – президента Барак Обама и администрацията му, за неуспеха при договарянията за закупуването от Турция на американската опция на съветските С-400 – ракетните установки " Пейтриът ". Той съобщи, че в тази ситуация Ердоган няма виновност. " С него се отнесоха много непочтено ", безапелационен беше Тръмп. Турският водач съобщи, че страната му е избрала съветските ракети, така като Вашингтон е предложил доста по-неизгодни условия за " Пейтриът ", в сравнение с Москва за С-400.
Дори минимални американски наказания могат да провокират нов внезапен спад в цената на турската лира. 30-процентното поевтиняване на валутата докара стопанската система на страната на ръба на криза предходната година, а лирата загуби нови 10-процента от цената си от началото на тази година.
Но решението на Тръмп да не наложи или да забави глобите ще бъде много по-лесно за взимане от опасност за изваждането нa Турция от програмата за F-35, настояват специалисти. Съединени американски щати оповестиха, че С-400 не са съвместими с натовската отбранителна система и могат да компрометират създадените от Lockheed Martin бойни изтребители със стелт технология F-35 – машини, в чието произвеждане взе участие и Анкара, като създава основни съставни елементи.
Републиканците и демократите в Конгреса се опълчват намерено на концепцията да бъде разрешено на Турция да се снабди и с двете системи.
За да покаже сериозността на желанията си Вашингтон към този момент спря доставките на части за F-35 за Турция и стартира процеса по премахване на Турция от програмата за супер изтребителите. Съединени американски щати прекратиха образованието на турски водачи в страната за хвърчене с F-35 и отхвърлят да одобряват нови попълнения за тренировки.
Според специалисти Тръмп може да се опита да промени политическия курс, като в последния миг контракти договорка за американските ракетни системи " Пейтриът " в опит да избави връзките си с Ердоган.
" Това може да даде пролонгация от 180 дни за постигането на договорка за " Пейтриът ", до момента в който бъде изпълнена поръчката за съветските С-400 и Турция бъде извадена от консорциума за F-35. Крайният резултат ще бъде, в най-хубавия случай за Турция – отбягване на глобите, ядосан Конгрес и бъдеще без самолети за Анкара, за които тя към този момент е платила милиарди долари ", настояват специалисти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР