Административен съд – София-град (АССГ) потвърди като законосъобразен отказа на

...
Административен съд – София-град (АССГ) потвърди като законосъобразен отказа на
Коментари Харесай

Списъкът с имоти на политици и магистрати в чужбина остава таен

Административен съд – София-град (АССГ) удостовери като закономерен отхвърли на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) да даде имената на политиците и магистратите, за които е открила, че не са заявили свои недвижими парцели и банкови сметки в чужбина, оповестиха от Антикорупционния фонд.

До правосъдното произвеждане се стигна, откакто през март 2022 година Антикорупционният фонд (АКФ) подаде заявление за достъп до социална информация до ръководителя на ДАНС с искане да бъдат предоставени данните на организацията за лица на висши обществени длъжности с недекларирани парцели и сметки в чужбина. От ДАНС постановиха отвод от даване на информация, който в този момент е доказан от АССГ, с което въпросът завършва.

За първи път през 2019 година в общественото пространство се заприказва за инспекция от ДАНС по самодейност на прокуратурата на такива лица. Резултатите от инспекцията са ѝ били предоставени, само че в никакъв случай не са били обществено оповестени, а им е подложен гриф за сигурност.

През 2021 година вътрешният министър Бойко Рашков също загатва неведнъж в свои медийни изяви подобен лист от лица в политиката и магистратурата, като дава обещание да го разгласи, само че това по този начин и не се случва. Така се стига до началото на 2022 година, когато ДАНС отхвърля да даде събраната от нея информация даже на парламентарната антикорупционна комисия с претекста, че данните били част от инспекция на прокуратурата и било неприемливо да бъдат разгласявани без нейното позволение.

„ Отказът от бистрота на всички забъркани институции – прокуратура, Министерство на вътрешните работи, ДАНС - по въпросната тематика от извънреден публичен интерес ни накара да желаяме данните по единствения вероятен за нас ред - този на ЗДОИ “, декларира Андрей Янкулов, старши юридически консултант в АКФ.

„ Основният ни претекст беше, че лицата на висши обществени длъжности са задължени от закона да афишират обществено имуществото си както в страната, по този начин и в чужбина. Респективно, тези от тях, които не са го създали, са нарушили закона и институциите, които са открили това, (в случая ДАНС) не могат да ги крият, а в противен случай – длъжни са обществено да разгласят подлежащите на обявление данни. “

Според АССГ обаче ДАНС не се явявал длъжен от ЗДОИ индивид да даде тази информация, защото тя следвало да се разгласи от различен орган - Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на незаконно добитото имущество (КПКОНПИ).

„ И преди обаче да питаме отговорности съгласно АССГ индивид – КПКОНПИ, знаем, че защото не тя е органът, открил несъответствието, а някой различен - ДАНС, тя ще отговори, че няма по какъв начин да разгласи нещо, с което не разполага. Успоредно с това явно няма и кой да задължи институциите, притежаващи информацията – прокуратурата, ДАНС, Министерство на вътрешните работи, да я създадат обществена – такава, каквато в последна сметка е по силата на закона “, добавя Андрей Янкулов.

„ Ясно е посланието към лицата на висши обществени длъжности: даже и в случай че не си заявяват парцелите и сметките в чужбина, макар че са длъжни, и това се откри – отново няма кой освен да изследва по какъв начин е добито това имущество, само че и дори да го разгласи обществено “, разяснява Бойко Станкушев, шеф на Антикорупционния фонд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР