А1 награди седем учебни заведения за вдъхновяващите дигитални практики, които

...
А1 награди седем учебни заведения за вдъхновяващите дигитални практики, които
Коментари Харесай

7 училища с приз „Дигитално училище на България“ в конкурса на А1

А1 награди седем образователни заведения за вдъхновяващите цифрови практики, които ползват в просветителната сфера като част от състезанието „ Дигитално учебно заведение на България “. Във всяка от трите категории – „ Дигитален урок “, „ Дигитален план “ и „ Дигитална организация на преподаването “ – беше определено по едно учебно заведение от регионален град и едно от малко обитаемо място. Победителите са от Варна, Гоце Делчев, Дупница, Кърджали, Свищов и София, а плановете включват разнообрази подходи за образование като виртуална действителност, интерактивни дъска и модерни STEM кабинети.

В категория „ Дигитален план “ журито награди две учебни заведения за положените от тях старания в просветителната среда – ПДТГ „ Димитър Хадживасилев “ от град Свищов и 81-во ОУ „ Виктор Юго “ от София. Свищовската гимназия показа план "STEMB “, който включва създаване на новаторска класна стая, в която учениците основават и управляват уеб сайтове на бизнес-клиенти. Това дава опция на подрастващите за „ учене посредством работа и прекарване “ и опит с действителния бизнес на IT технологиите. Проектът на столичното учебно заведение "Дигитална промяна в образованието - цифрова подготвеност и учене “ съставлява тактика за цялостна цифровизация на образователния развой. Те интегрират онлайн платформи, както и цифрови принадлежности като Гугъл Classroom, Гугъл Jamboard, Гугъл Групи, електронните разновидности на учебниците, които издателствата оферират, ресурсите на "Уча.се ", "Кан академия ", видеоклиповете в Academico и други

В категория „ Дигитална организация на преподаването “ Профилирана гимназия „ Христо Ботев “ от град Дупница и ОУ „ Петко Рачев Славейков “ са участниците, чиито способи на преподаване се откроиха измежду останалите. Учителите сполучливо са реорганизирали работата си, тъй че да се възползват от преимуществата на дигитализацията. Прилагането на „ Метода на обърната класна стая “ и „ Модел 1:1 “ са разнообразни тактики и различни способи на образование в класната стая, които са от решаващо значение, с цел да се стимулират и подтикват учениците към интензивност в образователния развой.



Първото място в категория „ Дигитален урок “ заемат две учебни заведения – ПМГ „ Яне Сандански “ от град Гоце Делчев и СУ „ Отец Паисий “ от град Кърджали. Гимназията показва план, който демонстрира по какъв начин преподавателите интегрират технологиите в образователния развой и развиват цифровите умения на учениците, посредством потреблението на онлайн просветителни платформи като Geobra, Padlet, Bookcreator, Worldwall и други. Училището от град Кърджали се отличи със своята процедура „ Връстници образоват връстници “, която цели да увеличи мотивацията на учениците в часовете по клетъчна биология, като заемат ролята на учители и одобряват предизвикването да предадат уроците по занимателен и понятен метод.

Впечатляващ план показа и софийската частна професионална гимназия по цифрови науки „ СофтУни Светлина “ в категория „ Иновативна концепция “. Те възнамеряват да изградят класна стая за преподаване и образование на възпитаници във виртуална среда, където учителят и учениците да носят очила за виртуална действителност, които да пресъздават проучвания материал.



„ Много прелестно сме сюрпризирани, че първото издание на състезанието „ Дигитално учебно заведение на България “ провокира толкоз огромен интерес. Множеството подадени кандидатури от цялата страна ни демонстрираха, че освен приказваме за цифровизация на българските учебни заведения, а че тя в действителност се е случила на високо равнище в дребни и огромни градове в страната. Като софтуерна компания имаме вяра, че тъкмо технологиите ще оказват помощ да децата да получат качествено обучение, макар компликациите пред просветителната система. Изборът на най-хубавите планове беше доста сложен, което потвърждава, че българските учебни заведения към този момент претърпяват своята позитивна смяна. За нас е чест и наслаждение да разпознаваем водачите на тази смяна. “, показа Илияна Захариева, шеф „ Корпоративни връзки “ на А1 България.

„ Дигитализацията е най-хубавият ход за възстановяване на образованието. От една страна, потреблението на нови технологии и способи прави учениците по-ангажирани и въвлечени в образователния развой. Но даже по-важно, това усилва уменията им за триумф в специалностите и живота, които ги чакат след довеждане докрай. “, разяснява Ева Майдел, евродепутат и съинициатор на съдружие Образование България 2030.

Конкурсът на А1 се организира в партньорство с фондация „ Заедно в час “ и с поддръжката на Министерство на образованието и районните ръководства на образованието. Експертното жури на състезанието уточни най-хубавите измежду тях, които ще получат цифрова интерактивна дъска от А1, с която да създадат образованието още по-интригуващо. Членовете на журито са доктор Нели Колева от фондация „ Заедно в час “, Ева Майдел – основател и член на съдружие „ Образование България 2030 “ и координатор на Мрежата на младите евродепутати от Европейската национална партия (ЕНП), доктор Ваня Кастрева, шеф на Регионалното ръководство на образованието (РУО), проф. доктор Галин Цоков, учител по ръководство на образованието в ПУ „ Паисий Хилендарски “ и водещият на предаването „ Директно “ по Bulgaria ON AIR Димитър Абрашев.

Повече информация за наградените планове е разполагаем в Youtube канала на А1 България.

https://www.youtube.com/watch?v=I_v9c7hscr8
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР