А фганистанският вътрешен министър Абдул Сатар Мирзаквал увери, че ще

...
А фганистанският вътрешен министър Абдул Сатар Мирзаквал увери, че ще
Коментари Харесай

Талибаните навлизат в Кабул, преговори в президентския дворец

А фганистанският вътрешен министър Абдул Сатар Мирзаквал увери, че ще има "мирно предаване на властта " на преходно държавно управление в Афганистан, където талибаните са покрай определяне на цялостен надзор на страната, заяви Франс прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Афганистанците не би трябвало да се тревожат(...).

Няма да има взлом против града (Кабул). Ще има спокойно предаване на властта на преходно държавно управление ", съобщи министърът във видеопослание.

Вестник "Техеран таймс " заяви, че афганистанският президент Ашраф Гани води договаряния с представители на талибаните в президентския замък, съобщи ТАСС. Афганистанската защита на двореца е заменена с американски военни. До двореца стоят в очакване три хеликоптера на Военновъздушни сили на Съединени американски щати. По данни на вестника някогашният афганистански президент Хамид Карзай и външният министър Мохамад Ханиф Атмар приканват Гани да подаде оставка.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид удостовери

пред Би Би Си, че в президентския замък се водят договаряния за мирна промяна на властта. Преговорите са проведени от ръководителя на Висшия съвет за национално помиряване Абдула Абдула, съобщи Ройтерс. По данни на телевизия "Толо нюз " предаването на властта в Афганистан ще се състои през днешния ден в президентския замък в Кабул, заяви ТАСС. Ройтерс заяви, че основни дипломати от американското посолство в Кабул не престават работата си от територията на столичното летище, където бяха трансферирани с хеликоптери от посолството. Дипломати от Европейски Съюз са преместени на скрито място и са в сигурност. Съединени американски щати приканиха други страни да реалокират дипломатите си на летището за следваща евакуация от страната.

По-рано през днешния ден талибаните увериха, че не възнамеряват да завладяват Кабул със мощ ,

заяви Асошиейтед прес. "Ничий живот, благосъстоятелност или достолепие няма да пострадат, а животът на жителите на Кабул няма да бъде заплашен ", обявиха бунтовниците, откакто по-рано през днешния ден навлязоха в предградията на афганистанската столица.

Държавни чиновници под паника напущат офисите си ,

американски хеликоптери започнаха да кацат в региона на посолството на Съединени американски щати, с цел да изтеглят дипломатите, до момента в който талибаните затягаха обръча към столицата, разказват обстановката репортери на организацията на място.
Талибаните имат заповед да останат пред портите на Кабул и да не навлизат в града, съобщи техният представител Забиула Муджахид, представен от Франс прес.
Жител на едно от столичните покрайнини съобщи пред организацията, че там има въоръжени талибани, само че не се водят боеве.

Президентският замък заяви в Туитър ,

че се чуват изстрели в доста региони към Кабул, само че силите за сигурност, в съгласуваност с интернационалните сътрудници, управляват града, съобщи Ройтерс. Американски публични представители декларирали пред организацията, че дипломатите са откарани от посолството в укрепения регион Вазир Акбар Хан.

*На заглавната фотография - талибани в Херат
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР