Бургас. От тази есен в Бургас започва обучение по най-актуалната

...
Бургас. От тази есен в Бургас започва обучение по най-актуалната
Коментари Харесай

Представиха най-модерната специалност, която за първи път в страната ще бъде изучавана в компютърната гимназия в Бургас

Бургас. От тази есен в Бургас стартира образование по най-актуалната и модерна в целия свят образователна компетентност – „ Програмиране на изкуствен интелект “, която за първи път в страната ще бъде изучавана в Професионалната гимназия по нововъведения в ж.к. „ Меден рудник “. Това оповестиха от Община Бургас . Това разгласи, през днешния ден, шефът на компютърната гимназия Димитрина Тодорова на формалното показване на новаторската дисциплинираност пред медии, учители, родители и кандидат-гимназисти.

„ Вече шест месеца се създава образователната стратегия за тази нова и доста търсена от IT фирмите компетентност. Освен програмиране, учениците ще учат в нея логаритми за машинно самообразование, обектно-програмирано ориентиранe, компютърно моделиране, математика и интензивно проучване на британски език. Основният програмен език, който ще се учи ще бъде Python “, описа шефът на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и нововъведения в Бургас Димитрина Тодорова.

Новата образователна дисциплинираност, обвързвана с високите технологии, се осъществя по концепция на кмета Димитър Николов, а приемът в нея ще бъде от 24 възпитаници.

За „ Програмиране на изкуствен интелект “ може да се кандидатства от 5 до 7 юли, когато е приемът за образователната 2021-2022 година. Курсът на образование ще бъде пет години, а професионално-квалификационната степен, с която ще приключват гимназистите – трета. Балообразуващи оценки за приема ще бъдат: български език и литература, математика от Националното външно оценяване и оценките от свидетелството за главно обучение по математика и физика.

„ Всички интернационалните сертификационни изпити по британски език и по технологии се реализират на територията на учебното заведение, защото работим с изпитен център, който е представител на Кеймбридж и е един от дребното в България. Математиката е извънредно значима за учениците, само че също така при нас те ще учат интензивно британски език, като в профилирана езикова гимназия, а от втори курс и немски език “, добави още шефът на гимназията.

Тя показа още, че учениците ще имат и индустриални практики след 10 клас с самостоятелно задание от IT фирмите-партньори, след което ще показват своя план и ще го защитят пред тях, употребявайки платформа за колаборативна работа. И трите специалности, които се учат в компютърната гимназия са в направление „ Компютърни науки “. Това са – „ Програмист “ - 481010, „ Приложен програмист “ - 481030 и новата „ Програмист на изкуствен интелект “ - 481040.

В курса на образование ще бъде включено образователно наличие, налично в две от най-големите международни IT академии - Microsoft Academy и CISCO Academy.

„ Бъдещето е в изкуствения разсъдък, който ще задвижва самостоятелните коли и ще ръководи редица машини и уреди вместо нас. Изключително значима е поддръжката на господин Николов и Община Бургас че са се насочили в най-търсената компетентност. Обучението в нея дава добра основа за бъдещето развиване на децата и с получените действителни познания и умения, с които ще завършат гимназията, ще могат непосредствено да стартират работа при нас “, споделиха представители на фирмите-партньори - Scalefocus, TechnoLogica, BULPROS, Musala Soft, Epam, Visteon, DEVA BROADCAST и университет „ Проф. доктор Асен „ Златаров “.

За задачите на образованието по новата компетентност е планувано построяването на специфична лаборатория в новостроящия се корпус на гимназията по програмиране, а преподавателите ще преминат подготовка в чужбина.

Завършилите „ Програмиране на изкуствен интелект “ ще могат да се осъществят в IT промишлеността, където ще основават решения за предоставяне на прогнози за процеси, разбор и обработка на данни, основаване на приложения, които ще се самообучават и ще оказват помощ на хората в всекидневието при комплицирани процеси, свързани с взимане на решения.

На събитието участваха още зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева, проф. доктор Сотир Сотиров – зам.-ректор на Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “, Иван Михайлов – шеф на Visteon, Елена Маринова – президент на Musala Soft, Георги Георгиев – районен представител на TechnoLogica, Милена Георгиева – представител на Scalefocus, Станимир Николов от Epam, Ивайло Славов от BULPROS, Ивелина Стратева – ръководител на учебното настоятелство, зам.-директорът на ПГКПИ Данаила Стаматова, Димитър Стоев – преподавател по програмиране в ПГКПИ, Ема и Илиян – възпитаници в трети курс на гимназията.

Повече за периодите на кандидатстване за идната образователна 2021-2022 година може да научите -
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР