Google манипулира алгоритмите си за търсене в интернет така, че

...
Google манипулира алгоритмите си за търсене в интернет така, че
Коментари Харесай

Разследване показа как Google манипулира резултатите в търсачката си

Google манипулира логаритмите си за търсене в интернет по този начин, че резултатите да са в полза на едрия бизнес и да понижават остротата на публични полемики. Това сочат резултати на следствие на The Wall Street Journal. Тези заключения блестящо контрастират със заявките на компанията за обективизъм и недопускане на човешка интервенция.

От медията регистрират, че след президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година интензивността в тази посока нараства. През 2018 година Гугъл е внесла 3200 промени в логаритмите си, откакто през 2017-та те са били 2400, а през 2010 година – едвам 500.
Какво демонстрира следствието (накратко)
The Wall Street Journal са провели над 100 изявленията, както и лични проби и настояват, че измененията постоянно са в ущърб на по-малкия бизнес. Поне в един случай става дума за интерес на рекламодател – компанията eBay. Също по този начин компанията популяризира едри уеб сайтове като Amazon и Фейсбук.

Промените постоянно касаят каква тъкмо информация вижда потребителят. Става дума освен за баналната класификация на резултатите, само че и за техни описания, автоматизирано допълнение на основните думи/фрази при търсене, както и резултатите при търсене на вести. Всичко това би трябвало да не се трансформира ръчно.

Въпреки че твърди противоположното, Гугъл въпреки всичко разполага със собствен " черен лист ". В него влизат надалеч освен уеб сайтове за спам или такива, нарушаващи закона.

Автоматичното дописване в при търсене е променено по този начин, че да не предлага на потребителя остри или провокативни разновидности, когато става дума за спорни тематики, като да вземем за пример аборти или имиграция.

За Гугъл работят над 10 000 нископлатени служащи, които се занимават с оценка на резултатите от търсения. Според компанията те просто наблюдават качеството им, само че в действителност тя им дава директиви в какъв ред да подреждат резултатите.
Сравнение с съперници и Project Owl
Журналистите са сравнили работата на логаритмите на Гугъл с търсачките Bing на Microsoft и DuckDuckGo, която слага акцент върху поверителността. Очаквано, допълнението на реда за основни думи и органичните резултати са разнообразни.

Например в случай че потребителят вкара имена на американски политици, Гугъл предлага много по-безобидни разновидности. При въвеждане на " Джо Байдън " Гугъл предлага още думите " какъв брой години ", а DuckDuckGo добавя с " прекомерно остарял за кандидатиране ".

През 2016 година вътрешно следствие в Гугъл сподели, че сред до 0,25% от поръчките касаят недостоверна информация. Въпреки дребния дял това съставлява към 2 милиарда търсения годишно. Компанията образува екип, който би трябвало да създаде механизъм за инспекция на интернет ресурсите за достоверност. Инициативата получава името Project Owl.

В рамките на плана е употребен опит, насъбран при битката със спам. Съставен е лист с признаци за това дали дадена страница може да бъде оценена като авторитетна. Такива, при които въпросните признаци липсват, " потъват " надолу в резултатите.

Приблизително по това време ръчната интервенция в резултатите към този момент се е превръщала в нещо всекидневно. Разбира се, тук няма по какъв начин да се гледа напълно едностранчиво. Показването на уебсайт с гореща линия за попречване на самоубийства при търсене на способи за лишаване на личния живот несъмнено е положително решение, което е умишлено е взето от човек.

Манипулациите с резултатите резултатите на търсачката стартират преди към 20 години, когато компанията интензивно се бори с разпространяването на спам. От тази ера датират и упоменатите черни описи. Към нея се отнася и спорът сред създателите на Гугъл – Лари Пейдж и Сергей Брин. Вторият е бил срещу човешката интервенция в работата на логаритмите, до момента в който първият е считал, че увеличението на спама вреди на потребителите. Брин, макар еврейския си генезис, е оставял в резултатите антисемитски запаси, до момента в който Пейдж е давал на подчинените си секрети указания, зад тила на своя бизнес сътрудник. В последна сметка ръчната интервенция в работата на логаритмите е победила.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР