9 май – Денят на Европа според едни, Денят на

...
9 май – Денят на Европа според едни, Денят на
Коментари Харесай

Честваме Деня на Европа с Европейския концерт на Берлинската филхармония в Лиепая - Латвия

9 май – Денят на Европа съгласно едни, Денят на Победата съгласно други. Трети го празнуват като Ден на майката, четвърти – като Ден на учителя. Някъде по света 9 май е Ден на освобождението, Ден на независимостта и даже Ден на възпоменанието. Денят е значим и тъй като е рождена дата на музиканти като Джовани Паизиело, Булат Окуджава, Били Джоел, или Ан Софи декор Отер. Но въпреки всичко, в последните десетилетия 9 май за нас е на първо място Денят на Европа, по тази причина в Музикалната вечер в понеделник (9 май, от 19.30) феновете на класиката ще имат рядката опция да чуят последния Европейски концерт на Берлинската филхармония, който се състоя единствено преди дни – на 1 май, в латвийския град Лиепая.

Серията Европейски концерти на Берлинската филхармония стартира през 1991 година по концепция на Клаудио Абадо, който към две години преди този момент е определен за основен диригент и артистичен шеф на най-престижния симфоничен състав в света, след гибелта на Херберт декор Караян. Първият Европейски концерт е дирижиран от Абадо на 1 май 1991 в Прага. В идващите три десетилетия всяка година на 1 май Берлинските филхармоници показват следващия си Европейски концерт в разнообразни фамозни зали и исторически здания из цяла Европа – от Палацо Векио във Флоренция до Прадо в Мадрид, от Версай в Париж до Театър Одеон в подножието на атинския Акропол, от Истанбул до Оксфорд, от Палермо до Санкт Петербург. Датата е знакова – 1 май 1882 е денят на формалното учредяване на Берлинската филхармония.

 Берлинската филхармони
На 1 май преди 140 години група от 54-ма амбициозни музиканти образува в Берлин самостоятелен оркестър – ражда се Берлинската филхармония. Първият й началник е Ханс декор Бюлов, един от най-прочутите диригенти на XIX век, виртуозен пианист и композитор. Тъй като Ханс декор Бюлов е извънреден музикант, той залага основата на отличителния и безпогрешно различим жанр на музициране на Берлинската филхармония. Негови наследници са трима диригенти-легенди: Артур Никиш, Вилхелм Фуртвенглер и Херберт декор Караян. Всеки от тях управлява филхармонията в продължение на към три десетилетия и всеки от тримата е значим фактор за развиването на невероятния берлински тон. В ерата на Караян – освен удивителен музикант, а и талантлив управител и специалист по връзки с обществеността и медиите, Берлинската филхармония става световноизвестна с доста турнета и величествен брой звукозаписни реализации. След гибелта на Караян през 1989 година, оркестрантите избират за собствен водач един от гениите на ХХ и XXI век, " най-естествения и най-завладяващ от диригентите " – Клаудио Абадо, който уголемява рамките на репертоара със модерни произведения и вкарва програмни цикли, фокусирани върху избрани тематики. Невероятно харизматичният Саймън Ратл, който наследи Абадо и беше основен диригент от 2002 до 2018 година, изпълняваше с Берлинската филхармония музика от епохата на барока до творби, основани в последните години. А на 19 август 2019 година съветският евреин Кирил Петренко публично встъпи в служба като основен диригент на най-престижния международен оркестър с амбициозна стратегия за първия сезон, включваща да вземем за пример Деветата симфония на Бетовен, Шестата на Малер, произведения на Сергей Рахманинов и Йозеф Сук, както и операта " Фиделио ".

 Кирил Петренко
Изборът на Петренко бе съпроводен от най-ожесточената полемика в историята на популярния оркестър. Никога няма да не помни един стон, оповестен в немската преса: " Еврейски гном ще управлява Берлинската филхармония! ". След цяла година клюки, разисквания, терзания и разногласия, през октомври 2016 управителният екип на  филхармонията публично разгласи, че Кирил Петренко ще наследи Саймън Ратл на поста основен диригент и ще встъпи в служба на 19 август 2019. Така дребничкият и не изключително приветлив на пръв взор маестро влезе в историята като първият евреин и първият роден в Русия основен диригент на Берлинската филхармония.

Петренко е роден в Омск на 11 февруари 1972. Баща му - цигуларят Гари Петренко е заслужил актьор на Руската федерация и концертмайстор на Омския Следствен отдел към окръжна прокуратура, майка му е музиковед. Като дете Кирил свири на пиано, дебютира на сцена на 11-годишна възраст. Когато е на 18 дружно със фамилията си емигрира в Австрия, където татко му стартира работа в недодялан оркестър. Кирил Петренко приключва Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена в класа по диригентство на Урош Лайовиц. Посещава майсторски класове на Мюнг-Вун Чунг, Едуард Даунс, Петер Йотвьош и Семьон Бычков. От 1997 до 1999 година е капелмайстор във Виенската Фолксопер, продължава като Генерален музикален шеф на Театъра в Майнинген, където прави усещане с представянето на всички опери от тетралогията " Пръстенът на нибелунга " в четири поредни вечери през 2001. Повече от десетилетие по-късно – през 2013 година, Кирил Петренко направи възторг с Вагнеровата тетралогия в Байройт и беше поканен да дирижира цикъла още веднъж през 2014 и 2015 година Кариерата му продължава в Комише Опер – Берлин, а до момента в който е там, дебютира в Баварската държавна опера през 2003 и на пулта на Берлинската филхармония през 2006. През 2013 година встъпва в служба като Генерален музикален шеф на Баварската Държавна опера. Днес Кирил Петренко е напълно предан на работата си с Филхармонията в Берлин, за която споделя още след първия взаимен концерт в далечната 2006 година, с стратегия, включваща произведения на Барток и Рахманинов:

" Най-забележителното в Берлинската филхармония е способността и смелостта на всеки обособен музикант, без значение дали е солист от дървените духови или тутист от щрайха, да излъчва невероятна независимост, до момента в който свири. Тази независимост поддържа цялата конструкция забележима от самото начало, това е следен риск, в който общата координация не стартира да се колебае и който все пак разрешава цялостно освобождение по време на осъществяването ".

 Елина Гаранча
Както означават критици: " неистовата музикална емоционалност на Петренко " и " задълбочените му тълкования " постоянно са магнетично-електризиращи както за оркестъра, по този начин и за публиката. За страдание, актуалният извънредно надарен и заслужен основен диригент на Берлинската филхармония нямаше опцията да дирижира Европейските концерти на 1 май 2020 и 2021 година в някоя от огромните музикални столици на Стария континент. Причината е ясна – пандемията, която ограничи Берлинските филхармоници в техния град и тяхната зала. Затова пък концертът на 1 май 2022 беше плануван за показване на доста особено място – в Националния научен спектакъл за опера и балет в Одеса, Украйна. Емблематичният град, прочут като " столица на хумора " и най-хубавото място за живеене в Украйна, е бил определен за локация на Европейския концерт много преди 24 февруари 2022, само че продължи да изумява посетителите на уеб страницата на Берлинската филхармония повече от месец, до момента в който в първите дни на април въпреки всичко не бе оповестено, че концертът на Берлинските филхармоници няма да се състои в Одеса, където сега се разиграва напълно различен спектакъл. Европейският концерт бе изместен в Голямата кехлибарена концертна зала в Лиепая – известен курорт в Западна Латвия, ситуиран на брега на Балтийско море. Първоначалната стратегия също бе изменена. В знак на взаимност с народа на Украйна Кирил Петренко и Берлинските филхармоници включиха в Европейския концерт пиесата за струнен оркестър " Елегия " на украинския композитор Валентин Силвестров. Реверанс към домакините е първата творба – " Музика Долороза " на фамозния латвиец Петерис Васкс. Звездната солистка е родената в Рига оперна дива Елина Гаранча, която се гордее с латвийските си корени. Тя извършва известния цикъл " Народни песни ", основан от Лучано Берио особено за изумителния глас на първата му брачна половинка – Кати Берберян. Участието на Гаранча в събитие в поддръжка на Украйна не е инцидентно. Няколко дни след началото на войната певицата съобщи в формалния си профил във Facebook:

" Скъпи другари, осведомявам ви, че предишния четвъртък, в първия ден на офанзивата против Украйна, се отдръпнах изцяло от всевъзможни бъдещи концерти в Русия. Намирам за безконтролно и извънредно аморално името ми да се свързва с всевъзможни събития в страна, която е решила да се включи в незаконната война, водена от съветския режим против демократичната и самостоятелна нация на Украйна и против европейското отворено общество катоцяло. Не мога да поддържа хората, които поддържат Путин и неговия режим, даже в случай че тези хора са се оказали в капан, който не им разрешава намерено и почтено да изкажат мнението си.Като латвийка знам какво е инвазия и окупация, като майка изучавам децата си на смисъла на морала, така че аз стоя с моя глас за свободата и независимостта на Украйна! Войната НЯМА решение! Музиката в действителност би трябвало да сплотява. Какъв би бил светът без културен продан посред ни? Но, както демонстрира историята, ние можем и би трябвало да можем да избираме коя идеология на политическите водачи да следваме! ".

Дали водена от идеология, дали просто от човечност и емпатия, само че много сдържаната, на моменти хладна интерпретаторка Елина Гаранча се преобразява на сцената в Лиепая. Изпълнението на " Народни песни " за мецосопран и оркестър от Лучано Берио е красиво, точно, почтено и доста прочувствено.

В програмата на Европейския концерт следва симфоничната рапсодия " Тарас Булба " на Леош Яначек, въодушевена от едноименната повест на Гогол, а на финала Берлинските филхармоници взривяват залата с превъзходно осъществяване на патриотичната симфонична поема " Финландия " на Жан Сибелиус.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР