84% от бежанците остават в страните с нисък доход на

...
84% от бежанците остават в страните с нисък доход на
Коментари Харесай

ВКБООН: По-голямата част от бежанците не отиват в Европа

84% от бежанците остават в страните с невисок приход на популацията. По-голяма част от бежанците не отиват в Европа и това би трябвало да се има поради. Това стана ясно от думите на Фолкер Тюрк - асистент висш комисар по закрилата към Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците, който ще взе участие в работната среща на вътрешните министри на страните от Европейски Съюз в България в границите на Европредседателството ни.

Основен акцент на идната срещата се чака да бъде механизмът за шерване на отговорността за бежанците. По думите на Тюрк този съвет обрисува значимите въпроси с убежището и е значимо да се очертае вярното районно измерение. Той е в България с цел да види какво е реализирано като прогрес за убежището на бежанците.

Представителят на ВКБООН очерта и няколко спора в света. Най-ярък, съгласно него, е този с рохингите в Бангладеш. Той обърна внимание и на бежанци от ЧАД, потоци от Камерун, Сирия, Йемен, Ирак.

" Трябва да има система за равноправно систематизиране на бежанците и предсказуемост. Страните, които поемат огромната тежест би трябвало да имат поддръжка ", съобщи Тюрк и добави, че текат полемики по общата система за леговище.

Повече от 17 милиона души по света попадат в мандата на Върховния комисариат по бежанците към Организация на обединените нации, посочи Тюрк.

Той разяснява и турската интервенция в Африн, припомняйки, че Турция е най- огромната страна, приемаща сирийски бежанци.

" Това, което направи Турция за бежанците е удивително. Независимо какво ще стане, ние сме загрижени за сирийския спор. Най-доброто е да се откри мир в страната. Много са неподходящи изискванията за връщането на бежанците там.

Относно коментираната европейска система за леговище, той съобщи, че е нужен механизъм за систематизиране. Ако страна е ситуирана на външна граница, би трябвало да може да разчита на взаимност от другите страни във връзка с бежанците.

Механизмът за взаимност може да донесе до доста положителни резултати, безапелационен беше Тюрк.

Относно икономическите мигранти, асистент висш комисар по закрилата към Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците съобщи, че всяка страна взема решение кого да допусне на своя територия. Същевременно страните са длъжни да съблюдават интернационалното право.

Когато хората са в бедствено състояние, те би трябвало да бъдат избавени и не се слага въпросът дали е стопански или различен мигрант. Трябва едните мигранти да се разграничат от другите, когато стигнат до избрана територия.

" Такива хора би трябвало да намерят законни канали за урегулиране на това събитие ", добави представителят на ВКБООН.

За идващите бегълци от Западна Африка, той изясни, че те се пробват да си намерят работа в Либия и нямат планове да отиват оттатък Либия. Нужни са вложения в Западна Африка и разбор какво ги подтиква да отидат в Европа. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР