“Трима инспектори не дойдоха на работа последните 4 дни преди

...
“Трима инспектори не дойдоха на работа последните 4 дни преди
Коментари Харесай

Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов: Продължават заплахите заради одита на ГКПП “Капитан Андреево”

“Трима инспектори не пристигнаха на работа последните 4 дни преди одита, като си пуснаха болнични. Имаме сигнали, че те са били заплашвани да не дойдат на работа”.
Това сподели на специфичен брифинг Иван Христанов, зам. министър на земеделието във връзка одита на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево. “ По думите му в серията закани са попаднали двама народни представители и 3-ма висши служители. На двама души са били предложение подкупи, с цел да се откажат.

Пункът на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево “ беше предан чартърен при подозрително извършен търг в края на минлата година, като договорът стартира от 1 февруари тази година, разясни зам. министърът. В идната седмица ще бъдат систематизирани данните от инспекцията на контракта и на активността на пункта, осъществена от три контролни органа.

“Последните 10 години ръководството на тези пространства е обвързвано с едно лице, свързвано последните 20 години с подземния свят на България”, уточни Иван Христанов.

По думите му компанията е “Евролаб 2011”, а индивидът, представнян за неин притежател, се споделя Васил Димитров. “В момента, доколкото знам, е болен, и не съм сигурен дали съумяха да му връчат документа за освобождение на помещенията”, сподели Христанов. На въпрос кой стои зад него той отговори, че това е работа на контролните органи.

„ Това, което можем да кажем, че лабораторията, принадлежаща до преди 6 месеца на Размик Чакарян, е предадена на новия представител на компанията, наела в този момент пространствата с контракт, който ние считаме за незабележим, ние имаме първо предаване на оборотите. Внезапно един някогашен чиновник, 10 години работил при Размит Чакарян, става извънредно богат. Тук му се завещава един паричен поток, обезпечен от милиони за този 10 годишен интервал. Той наследява лаборатория за милиони, личен състав, процедури – всичко. Ние досега не разполагаме с документи, които да потвърждават тази последователност на лабораторията сред двата правни субекта, само че хипотезата ми: “Не се познаваме” стартира да наподобява несъстоятелна. Продължаваме да призоваваме правораздавателните органи да схванат има или няма обязаност сред двата субекта” – разяснява Христанов.

По тематиката приказва и шефът на БАБХ Христо Даскалов. Той разгласи, че с негова заповед този договорът е анулиран. “Даваме си сметка, че ни следва дълга сага в Съдедбната система, Ние се надяваме да потвърдим своята правота”.

По думите му от 9 години Отделът по вътрешен одит към БАБХ не е проверявала граничния пункт.  В този отдел работят над 100 души. „ Една част от чиновниците чакат властта да си отиде и да се върнат нещата”, уточни той.

Одитът е установил, че 6-те сгради, предоставени от страната на БАБХ, с цел да реализира контрола върху всички, влизащи в страната и Европейски Съюз храни от растителен и скотски генезис, сградният фонд е в доста неприятно положение. “Последните 10 години те не са били под стопанисване на БАБХ, а на компанията, с която е имало договор”, изясни Дасклаов.

Според него оттук насетне ще би трябвало да се вложат доста средства, с цел да се поправят изкъртените стени, нечистите повърхности, висящите тавани. “Ще би трябвало да се направи главен ремонт”.

Сред констатациите е и смяната на предназначението на някои здания, което прави малоценен контролът.  Той акцентира, че става дума за фуражите. “Сградата, която би трябвало да управлява качеството, е със заменено предопределение. Сега е офисът на фирмата0наемателка и трите ѝ каси. През всички тези години ние не сме имали такава сграда”.

Ахилесовата пета е фитосанитарният надзор, показаха участниците в брифинга. „ Най-доходоносните действия са били деликатно изолирани и след това приватизирани “, уточни зам. министърът.

През предходната година приблизително дневно са отхвърляни 6 тона храни. В момента БАБХ отхвърля поради повишено наличие на пестициди 22 тона храни дневно, което е 246 % повече, заяви още той. При фитосанитарния надзор партидите със повишено наличие на пестициди преди БАБХ да стартира лабораторна активност са 0,36 %, а по-късно са 0,63 %. Общият размер, който минава надзор за предходния интервал е 32 хиляди тона, от които са отхвърлени 223 тона.

В интервала, в който БАБХ стартира своята активност на пункта, са минали за надзор 21 хиляди тона храни, като са отхвърлени 806 тона, заяви още Христанов. “Сравнихме и същия интервал на предходната година по отношение на тази година”, добави зам.-монистът. В оня интервал на предходната година са отхвърлени поради пестициди 97 тона храни, за тази година БАБХ отхвърля 806 тона храни. Това е нарастване със 727 % на количеството отхвърлена поради пестициди храна”.

И още – “От януари 2020 година до ноември 2021 година в 15 от общо 23 месеца частната лаборатория е записала повече проучвания, в сравнение с механически е способна да извърши”, подчерта зам.-министърът. Друг забавен резултат от инспекцията е, че за юли 2021 година няма нито една отхвърлена партида, нито един отритнат кг стока, не е върната от границата и не е препоръчана за заличаване.

„ Това повдига въпросът за качеството на контрола, осъществяван преди, за какво е по този начин, имаме ли учредения да изразим обоснованото допускане, че са влизали в България и ЕС храни със завишено съдържание на пестициди било поради злоупотреби, или некачествено осъществяване на лабораторната активност “, сподели зам. министърът.

ГДБОП бяха сезирани още в края на тази седмица на база на предварителните данни от одита. В понеделник ще им се изпрати сигнал с по-пълни данни, който ще бъде адресиран и до основния прокурор Иван Гещев, както и до Прокуратурата в Хасково.

“Той ще е допълнен и с откритията, че нашите лични контролни органи не са се появилина границата в продължение на 9 години, тъй че те да продължат да изследват хипотезата за преднамерено държание, за съгласуваност сред висшия състав на предходния състав на БАБХ и съответните частни оператори на границата за този период”, сподели проф. Даскалов.

Той бе безапелационен: “Очаква се ние да паднем от власт, с цел да бъде възобновена остарялата система. Имаме терзания както за сигурността на храните, за сигурността на хората, въвлечени в този развой последните 6 месеца. И по повод фиска – тъй като в случай че ние не бяхме подхванали тези стъпки, страната ще изгуби сред 300 и 400 млн. лв. за идващите 10 години, които ще отидат в джоба на един човек. Това тест и за служебното държавно управление каква позиция ще вземе по този наболял проблем”.

Финалният отчет на европейските институции за извършения одит се чака към края на годината.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР