80% от хората, прекарали Covid-19 са с подобно на миокардита

...
80% от хората, прекарали Covid-19 са с подобно на миокардита
Коментари Харесай

Редовните ехокрадиографски прегледи могат да предотвратят миокарден инфаркт


80% от хората, прекарали Covid-19 са с сходно на миокардита увреждане на сърдечния мускул . Затова е наложително след преболедуване да се извърши обзор при кардиолог.

Това изрично мнение изрази пред Радио София кардиологът доцент Красимира Христова , ръководител е на Българската асоциация по неинвазивна образна диагностика и член на Борда на Световната асоциация по хипертония  - комитет по образование  и научна активност:

„ Независимо, че приказваме за Covid-19 най-вече като за белодробна зараза, видяхме, че тя визира всички човешки органи и най-много сърдечно-съдовата система. Миокардитът и перикардитът станаха постоянно срещани последици измежду прекарано заболяване .

За благополучие миокардитът при Covid е обратим и не довежда до сърдечна непълнота, само че е належащо лекуване и наблюдаване. “

Водещи експерти в региона на ехокардиографията от Германия, Англия, Италия, Франция и  Съединени американски щати ще споделят новостите в развиването на неинвазивната образна диагностика в границите на Софийски дни на ехокардиографията от 8 до 10 април .

Форумът се провежда за седма поредна година и ще протече с фокус върху клапните болести, които по последни данни са постоянно срещан проблем след прекарана Covid зараза.

„ По един или различен метод, всеки се оказва обиден от възрастовите, дегенеративни промени на клапите – те стават по-твърди, получават калцификати. Затова съветваме хората след 55-годишна възраст да вършат на 1-2 години ехографски прегледи “, означи доцент Христова.



С ехокардиография могат да се диагностицират разнообразни проблеми на сърцето . Да бъдат открити вродени болести в ранна детска възраст и даже в утробата на майката.

Регулярните ехокрадиографски прегледи могат да предотвратят миокарден инфаркт или изострен коронарен синдром .

Ехокардиографията има съществена роля в оценката на сърдечно-съдовия риск и ранното му разкриване. При пациенти с артериална хипертония и с дислипидемия могат да се диагностицират ранните нарушавания в диастолната функционалност. Стрес-ехокардиографията намира приложение  при исхемична болест на сърцето.

На форума са поканени водещи международни експерти от Западна Европа и Съединени американски щати , които ще покажат най-новите стандарти при лекуването на пациентите с клапни болести.

В България също се правят такива лекувания, само че на доста места апаратурата е физически и морално остаряла, сподели още доцент Красимира Христова.

С нея беседва Катя Василева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР