80 държави вече са дали съгласие да се разкрият избирателни

...
80 държави вече са дали съгласие да се разкрият избирателни
Коментари Харесай

Рекорден брой българи в чужбина искат да гласуват

80 страни към този момент са дали единодушие да се разкрият изборни секции на тяхна територия за парламентарните избори на 4 април, заяви Българска национална телевизия. Рекорден брой българи са декларирали предпочитание да гласоподават в чужбина. Срокът за подаване на заявки изтича на 9 март, а тъкмо след седмица, на 13 март, ЦИК би трябвало да реши в кои градове в чужбина и по какъв брой секции ще бъдат открити.

Три дни преди крайния период, в който всеки искащ може да изпрати заявление, че ще гласоподава в чужбина, 70 000 българи, които непрекъснато живеят зад граница към този момент са декларирали желанието си да упражнят правото си на избор.

" Очакваме на изборите на 4 април българските жители да гласоподават в над 420 - 430 секции ", сподели основният секретар на Министерство на външните работи Калин Анастасов.

Това значи, че спрямо парламентарните избори през 2017 година секциите ще бъдат с над 60 повече. Рекорден брой изборни урни се чака да бъдат открити в Германия и Испания.

" В страна като Германия секциите са три пъти повече, в сравнение с до в този момент обичайно са отваряни или чакаме към 60 секции. Испания чакаме двойно по-голям брой секции да бъдат отворени - към 50 ", сподели основният секретар на Министерство на външните работи Калин Анастасов.

За разкриване на изборна секция в обитаемо място отвън страната би трябвало да има минимум 60 подадени заявки на български жители, които желаят да гласоподават там. Срокът за подаване на такива заявки изтича на 9 март. Веднага по-късно ръководителите на дипломатическите ни представителства би трябвало да изготвят стимулирани оферти до ЦИК за разкриването на изборни секции.

Ако в едно обитаемо място има подадени до 500 заявки се открива една секция. При 1000 заявки - секциите би трябвало да са две.

" Ние ще се съобразим както с подадените заявки, по този начин и с всички правила на изборния кодекс, само че и с противоепидемичните ограничения, които са наложени в съответната страна ", сподели основният секретар на Министерство на външните работи Калин Анастасов.

Външното министерство ще достави във всяка секция нужните дезинфектанти, маски и други защитни средства както за хората от секционните изборни комисии, по този начин и за всеки гласуващ. В огромна част от европейските страни секциите ще би трябвало да бъдат на разнообразни от нормалните до момента места, заради условията да бъдат в доста по-големи пространства.

" Още един път да благодаря на българските общности зад граница, които интензивно спомагат на нашите задгранични представителства за намирането на подобаващи пространства ", сподели основният секретар на Министерство на външните работи Калин Анастасов.

Право да гласоподават в чужбина ще имат всички, които не са лишени от изборни права, даже и да не са подали авансово заявление за това. Тези, които ще пътуват директно преди изборите и на 4 април ще бъдат отвън страната, също имат право да пуснат бюлетина, в случай че желаят.

" Всеки един български жител, който се намира на територията на обитаемо място, където е разкрита секция ще може, след даване на персоналните си документи, да бъде включен в изборния лист, тъй че при негово предпочитание да упражни своето право на глас ", сподели основният секретар на Министерство на външните работи Калин Анастасов.

Най-проблемно се обрисува да бъде гласуването във Англия. До момента подадените заявки от острова са близо 13 хиляди. Очаква се там да гласоподават сред 30 и 40 хиляди българи, а изборните секции не могат да бъдат повече от 35.

Така се получава, че в една секция ще гласоподават по повече от 1000 души и сигурно няма да може да се открият секции във всички градове, където има български общности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР