8 училища са били закрити преди началото на новата учебна

...
8 училища са били закрити преди началото на новата учебна
Коментари Харесай

Закриха 8 училища преди началото на новата учебна година

8 учебни заведения са били закрити преди началото на новата образователна 2022/2023 година, заяви Министерството на образованието и науката.

Затворени са:

Основно учебно заведение „ Хр. Ботев “ – с. Николаевка, община Суворово, област Варна;

Начално учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий “ – с. Ракитница, община Брегово, област Видин;

Начално учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий “ – с. Д-р Йосифово, община Монтана, област Монтана;

Основно учебно заведение " Ив. Вазов " – с. Веселина, община Лозница, област Разград;

Основно учебно заведение " Св.Св. Кирил и Методий " – с. Трапище, община Лозница, област Разград;

Основно учебно заведение " Св.Св. Кирил и Методий " – с. Киченица, община Разград, област Разград;

Основно учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий " – с. Сокол, община Главиница, област Силистра;

Основно учебно заведение " Отец Паисий " – с. Ст. Караджа, община Главиница, област Силистра.

Намалелият брой възпитаници е довел до преобразуването в едно учебно заведение на ОУ " Христо Ботев " – с. Беласица и СУ „ Васил Левски” – с. Коларово. Новото учебно заведение се споделя Средно учебно заведение " Васил Левски ". То ще се обитава в постройката в с. Коларово, което се намира в благоевградската община Белица.

Още две учебни заведения са се слели: ОУ „ Отец Паисий” и СУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ в СУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ – гр. Видин, община Видин, област Видин.

Броят на пенсионираните и съкратените учители преди 15 септември към момента не е финален. До 5 юли по Национална стратегия " Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав ", по която се обезпечават спомагателни средства от държавния бюджет за учебните заведения, са отпуснати пари за компенсациите на 1286 освободени педагогичен експерти.

Програмата продължава да работи и последното събиране на формуляри ще бъде при започване на м. ноември 2022 година, написа OFFnews.bg.

Вчера държавното управление отпусна 32 323 378 лева за финансово обезпечаване на действия по програмата за настоящата календарна година.

На въпрос за блокираните поради дело в съда състезания в над 400 учебни заведения за нови учебни шефове от МОН дават отговор, че съответните началници на районните ръководства на образованието имат правото и задължението да назначат краткотрайно изпълняващи длъжността. " Няма образователно заведение без настоящ шеф, в това число и краткотрайно изпълняващ ", твърдят от министерството.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР