8 истини от Сидхарта“ на Херман Хесе.Тази история за младия

...
8 истини от Сидхарта“ на Херман Хесе.Тази история за младия
Коментари Харесай

Когато човек търси прекалено много, най-често не открива нищо

8 истини от „ Сидхарта “ на Херман Хесе.

Тази история за младия мъж, разбунтувал се против наложената му от обществото орис, е шедьовър на човешката мъдрост , споделя Паулу Коелю за „ Сидхарта “ на Херман Хесе. За мен  Сидхарта  е лекарство, несравнимо по-въздействащо от Новия завет, написа Хенри Милър. Думата  сидхарта  идва от санскритски.  Сидха  (постигам) +  арта  (това, което е търсено). Заедно те означават  оня, който откри смисъла на съществуването  или оня, който реализира задачите си . Когато западноевропейците приказват за Буда, нормално се има поради точно Сидхарта Гаутама, прочут още като Буда Шакямуни. Нека си напомним безконечните мъдрости, зазидани вечно в книгата „ Сидхарта “ на нобеловия лауреат за литература Херман Хесе (1877 – 1962). 

  1. Знанието може да бъде споделяно, само че не и мъдростта. Човек може да я открие, да живее с нея, да се остави да бъде носен от нея, да прави с нея чудеса — но тя не може да бъде изричана и проповядвана.
  2. Ти…вътре в себе си имаш безшумно леговище, в което можеш да се върнеш когато и да е и да си като вкъщи си. Малцина имат такова леговище, а могат да имат всичко.
  3. Никога човек не е идеален светец , нито идеален виновник.
  4. Когато човек търси прекомерно доста и е прекомерно придирчив, най-често не открива нищо. Прекалеността като път постоянно води до самотата.
  5. Любовта за мен е най-важна от всичко на света . Да види света напълно, да го изяснява, да го презира, е може би почтено за популярен мъдрец. За мен единственият смисъл е в това да умееш да обичаш този свят, не да го презираш, не да мразиш себе си и него, а да умееш да гледаш на света и на себе си, и на всички същества с обич, и с удивление, и с респект.
  6. Да търсиш – значи да имаш цел. А да намираш – значи да бъдеш свободен , отворен за всичко към себе си, да нямаш цели. И ти, благоверни, въпреки и самичък търсещ, белким като се стремиш към задачата си, не виждаш ли, че е напълно близо, току пред очите ти.
  7. Всички грехове към този момент носят в себе си изкуплението , всички дребни деца към този момент въплъщават в себе си възрастни хора, всички новородени – гибелта, всички умиращи – безконечния живот.
  8. Повечето хора са сходни на падащите листа ; те се носят из въздуха, кръжат, само че в края на краищата падат на земята. А други, те не са доста, са като звезди – те се движат по избран път, никой вятър не може да ги принуди да се отклонят от него; те носят вътре в себе си собствен закон и собствен път.

Инфо: https://spisanie8.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР