70 произведения на самоуки артисти откриха есенния сезон на Българския

...
70 произведения на самоуки артисти откриха есенния сезон на Българския
Коментари Харесай

Готвач, незрящ скулптор и още самоуки БГ художници в Париж

70 творби на самоуки актьори откриха есенния сезон на Българския културен институт във Франция. С първа по рода си галерия в Париж страната ни показва свои създатели, спадащи към едно от най-интересните течения в международното изкуство – арт брут или „ изкуството на лудите “, на тези, които работят отвън одобрената сцена. Затова логото е „ Outside the box “ в партньорство с Art brut fair – най-голямото ревю в Париж и Ню Йорк за „ неподправено сурово изкуство “. Терминът „ аrt brut “ е на художника Жан Дюбюфе от 1945 година. С него той дефинира основаните отвън границите на формалната просвета произведения от пренебрегнати и луди. Английският му еквивалент „ outsider art “ безусловно е „ изкуството на новобранците “. Днес и двете понятия приказват за актьори без академично обучение, самоуки, от изолирани обществени групи, от време на време страдащи от психологични болести, споделя Десислава Бинева, шеф на БКИ в Париж.

„ Outside the box “ /„ Извън рамката “/ показва над 70 ексцентрични провокативни картини, статуи и дърворезби, основани по-скоро като персонален подтик отвън подтекста и средата на художествени институции. В тях въображението остава предразсъдъците на страна и прилагателни като „ абсурден “, „ екстравагантен “ или „ вманиачен “ стават неуместни. 

-->

Доскоро налични единствено за околните му,  колажите и асамблажите на Русчо Тихов /1947-2017/ са като реконструкции на остатъци и ненужни части от разпаднали се светове - образно шумни, без всякаква рекламация и артистична суетност. Експериментира с облици и знаци, религиозни претекстове, голота. Познат с артистичните си превъплъщения в танц, спектакъл и музика, Иво Димчев стартира да рисува непринудено, въодушевен от при огромни картона, изхвърлени пред плод и зарзават в Брюксел. Не употребява четки, рисува с голи ръце и акрилни бои, а еротиката е безусловно достоверно наличие в картините му. Някои от работите си унищожава или трансформира в нови. 

Силни, стилизирани облици, рисувани в силует и ярки цветове са характерни в картините на познатия като стихотворец и публицист Росен Карамфилов. Въпреки компликациите на израстването, физическата болежка, церебралната парализа по рождение и депресивните положения, в никакъв случай не използва диагнозата като заслон на страдалчество, прави я своя мощ.След заминаването си в Англия Борислава Марчева прекъсва образованието си заради диагностицирано психическо заболяване.  Рисуването е миг от лекуването й, само че към този момент е непрекъснато занятие. Създава чудни светове, в картините й заживяват животни, приказни герои, причудливи същества описват фантастични истории. Работи в дома си, който е единствената й изложба. Картините виждат единствено най-близките  хора от фамилията й. 

Смайващи с маниакалната точност във всеки подробност, като излезли герои от приказен филм са маските на чудовища и митични същества на Мартин Рангелов. Готвач в ресторант в София, твори в дома си, с восък и полимерна глина, без предварителни скици, не умее даже да рисува.

След четири несполучливи опита да бъде признат в Художествената академия в София, Алексей Алексиев е квалифициран инженер-химик, а през днешния ден е дърворезбарят, който съживява изсъхнали дървета в софийските паркове. Не по-малко впечатляващи са и изящните му миниатюри от дърво. Фини, чупливи, прецизни в минимален подробност, вплели лица, облици на хора и животни, инсекти, птици, мистични същества, древен герои. Денис Попов е от дребното в света и единственият в България незрящ ваятел. Отказват му да учи в Художествената академия заради настояща разпоредба, непозволяваща банкет на незрящи. Днес е студент в Нов български университет, воден от голямото си предпочитание да компенсира неналичието на зрение с постоянни занимания със статуя. Това несъмнено го извежда от категорията арт брут актьор, само че присъединяване му в изложбата е жест към невероятната му история и необикновената му работа като създател. Изложбата ще покаже и сбирка от рисунки на пациенти от архива на психиатрична болница в село Церова Кория, сътрудник на събитието. Изключително забавни, разнообразни като жанр, техника и изображения, образно смели, комбиниращи пространство и лица, показващи изкуството като прочувствена и лечебна мощ. 

Изложбата ще бъде в България през идния януари. В изложба " Доза " в София ще забележим " изкуството на лудите ", на " новобранците ", които не познават рамки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР