7% от хората поне веднъж в живота си са преживели

...
7% от хората поне веднъж в живота си са преживели
Коментари Харесай

Защо наричат сънната парализа синдром на старата вещица?

7% от хората най-малко един път в живота си са претърпели по този начин наречения синдром на остарялата магьосница – положение, толкоз извънредно, колкото и името му. Ако най-малко един път сте се събудили измежду нощ с чувството, че в стаята има някой или нещо извънредно и в това време не можете да помръднете нито една част от тялото си, значи влизате в статистиката.

Какво съставлява синдромът на остарялата магьосница (другото му име е „ сънна парализа “ ), от кое място идва и какво да вършиме, в случай че ви застигне?

Откъде идва вещицата?
Халюцинациите при сънна парализа са плашещо реалистични и огромни: човек освен вижда странни същества, само че и усеща придвижването на въздуха, чува странни звуци, може да помирише и даже да почувства нечие допиране, написа zdrave.to.

В същото време личното му тяло остава изцяло неподвижно: някои пациенти споделят, че са били обзети от възприятието, че са се събудили в заключен ковчег, а личното им тяло е било този ковчег.

За благополучие, тези прекарвания не траят дълго: една офанзива рядко лишава повече от няколко минути, а в най-честите случаи интервалът е безусловно за секунди. Вярно е, че за самите жертви на сънна парализа тези моменти постоянно наподобяват като цяла безкрайност.
Кой е отговорен за сънната парализа?
Колкото и да е необичайно, личният ни мозък. Когато прекосяваме през REM сън, мозъкът „ изключва “ съвсем всеки мускул в тялото ни, оставяйки да работят единствено тези, които контролират виталните ни функционалности и придвижването на очите.

В момента на пробуждането мускулите „ стартират “ назад да се разсънват, само че от време на време по разнообразни аргументи поражда щета: към този момент сме се събудили, само че командите за деяние за мускулите към момента не са получени. В този миг стартира парализата.

Усещането за устойчивост, дезориентация в пространството - всичко това провокира възприятие на боязън, а подсъзнанието услужливо подмята евентуални оправдания и вследствие на това виждаме персонален филм на ужасите.
Какво предизвиква сънна парализа?
Почти всички аргументи, заради които може да се развие синдром на остарялата магьосница, са свързани с едно или друго нарушаване на съня. Ето най-често срещаните:
нередовност на биоритмите (например заради полет до друга часова зона); липса на сън заради стрес и тревожност; депресия; спане в неуместна поза (по тил или в легнало състояние на крайник); неприятни навици; банкет на избрани медикаменти - неврометаболитни стимуланти, антидепресанти; психологични разстройства и заболявания; генетично влечение. Какво да извършите, в случай че имате сънна парализа?
Най-важното е да се отпуснете. Това е безвредно положение (в доста редки случаи при хора, страдащи от сърдечно-съдови болести, може да провокира обостряне на заболяването), което също така не трае дълго. Трябва да помните това:

В никакъв случай не се опитвайте да се съпротивлявате, вместо това дишайте отмерено, опитвайте се да движите очните ябълки, езика, опитвайте се да движите пръстите си. Помага да си припомните обичаните си стихотворения, да дишате премерено, като броите вдишванията и издишванията - с една дума, да извършите всичко, с цел да се успокоите.

Когато парализата ви освободи, би трябвало да се опитате да заспите още веднъж: два пъти за една нощ това положение не нападна.

Има ли способи за попречване на сънна парализа? Няма безспорни, само че всевъзможни способи за нормализиране на съня, подсилване на нервната система, съблюдаване на режима и хигиена на светлината и шума - всичко това оказва помощ да се понижи рискът от " остарялата магьосница ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР