7-месечната Памела никога нямаше да порасне, защото трансплантация на черен

...
7-месечната Памела никога нямаше да порасне, защото трансплантация на черен
Коментари Харесай

Докторът, който връща надеждата

7-месечната Памела в никакъв случай нямаше да порасне, тъй като трансплантация на черен дроб в България не беше правена. 70-годишният  Мариян щеше да си отиде от този свят, тъй като интервенции за присаждане на бял дроб се правеха единствено в чужбина. Памела към този момент е студентка, а Мариян продължава да се радва на внуците. И двамата живеят втори живот с помощта на проф. доктор Любомир Спасов. Университетската болница „ Лозенец “ има зад тила си над 240 трансплантации и хиляди сърдечни интервенции, само че прощъпалникът го направи нейният дълготраен шеф.

Каквото и да се каже за пионера в трансплантациите у нас, все ще е малко. Всички първи стъпки са свързани с името на проф. доктор Любомир Спасов, народен съветник по трансплантология. Той прави първата интервенция на биещо сърце, първата трансплантация на черен дроб, първата трансплантация на черен дроб на 6-месечно бебе, първата трансплантация на бял дроб...

Голямата му заслуга е, че издигна трансплантациите в България на международно равнище. И направи допустимо българите да не се молят за късмет и знамение в чужбина.

Днес докторът, върнал вярата на стотици пациенти, чества своя 60-и празник.  Въпреки многочислените награди и самопризнания, за него най-ценни си остават сълзите от признателност в очите на Памела и Мариян, посетили го в навечерието на празника му.

" Стандарт " от сърце му пожелава здраве, здраве и отново здраве. За да има сили да избавя животи, да проправя нови пътища в медицината, да въодушевява с образеца си младите лекари. И да реализира огромната си цел - Балканска организация, аналогична на Евротрансплант.  

Честит празник!    
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР