7-годишно индийско момиченце изуми зъболекарите в Ню Делхи, след като

...
7-годишно индийско момиченце изуми зъболекарите в Ню Делхи, след като
Коментари Харесай

Индийка на 7 години живяла с 202 зъба

7-годишно индийско момиченце изуми зъболекарите в Ню Делхи, откакто откриха в устата ѝ рекордните 202 зъба. Момиченцето е постъпило в болничното заведение със мощни болки и отекли венци.

Лично майката на момиченцето решила да я заведе на ортодонт, с цел да разбере какъв е казуса и откакто я прегледали, те открили, че тя има в устата си 202 зъба, оповестява вестник Mirror.

Това заболяване се разказва като одонтома и присъщото за нея е, че е незлокачествен израстък, при който израстват по няколко зъба от едно място.

Туморът се намира нормално в корена на зъба и е формиран от същата тъкан, каквато и самите зъби. Рядко обаче се открива подобен фрапантен брой на зъби в човешката уста, какъвто при 7-годишната индийка.

Лекарите споделят, че се следят по няколко такива формирания, само че 202 е в действителност значителен брой и то за дете единствено на 7 години.

След като е била диагностицирана, индийката е оперирана, като интервенцията е траяла два часа. След лекарската интервенция детето към този момент може да дъвче храна обикновено и споделило, че към този момент не изпитва никаква болежка.

 Зъболекар

Въпреки че одонтомата не заплашва с нищо човешкия живот, интервенцията е доста деликатна и изисква огромна точност от страна на лекарите, защото единствено една неточност може да докара до необратими деформации на челюстта.

До момента сходен върхът в историята на това заболяване държи 17-годишен индиец, от чиято уста бяха извадени 232 зъба. Ашик Гавай бе посетил зъболекаря си със мощно подута челюст и роднините му са предполагали, че страда от някаква форма на рак.

След прегледа медицинският екип му открил сложна одонтома, при която от всеки един корен са излизали по няколко зъби.

Цялата челюст на младежа е била цялостна с неотдавна образували се зъби и при направената интервенция лекарите е трябвало да ги отстраняват 7 часа.

След здравната интервенция индиецът е заставен да върви постоянно на профилактични прегледи, с цел да не се появи още веднъж заболяването.

Одонтомата се провокира от непробил непрекъснат зъб. Обикновено болестта се предава по генетичен път и присъщи за него признаци са отичане на венеца и затруднено преглъщане.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР