66 милиона години след като за последен път голям астероид

...
66 милиона години след като за последен път голям астероид
Коментари Харесай

НАСА разкри ново оръжие във войната срещу астероидите

66 милиона години откакто за финален път огромен метеорит е блъснал планетата Земя, НАСА все по-често създава нови технологии, способни да ни предпазят от такава злополука в бъдеще.

Новините от организацията идват дружно със известията, че скали с величина какъв брой Айфеловата кула, Емпайър Стейт Билдинг и Голямата пирамида в Гиза ще минат наоколо до нашата планета в идващите години. И макар че най-малкото разстояние, на което ще са те, е милиони километри, учените въпреки всичко споделят плановете си, разработвани с години.

НАСА от дълго време тества разнообразни способи за битката с рисковите скали. В лабораторни условия се симулират удари върху тях, нанесени от галактически кораби, нагряване на повърхността им и редица други способи за отклонение на траекторията.

Новостите в тази област обаче са свързани с метода на засичане на метеоритите. В момента е доста мъчно да се дефинира тяхната орбита и учените работят с разнообразни променливи и пресмятат вероятността конфликтът въпреки всичко да се случи. Новият логаритъм, който НАСА създава обаче ще промени нещата в това отношение.

Системата Sentry-II може доста по-точно да оцени заканите от минаващите покрай Земята метеорити. Софтуерът е доработка на другата система Sentry, който работи от 2002 година. Нововъведенията в него разрешават да даде доста по-точни коефициенти, които доближават до няколко единици на 10 милиона.

Учените споделят, че първата версия на системата е имала няколко минуса. Въпреки че се е справяла добре с точното моделиране на гравитационните сили и е оформяла орбитата на метеорита, тя не е интегрирала разнообразни негравитационни сили. Към тях спада главно слънчевата светлина, нагряваща дневната страна на обекта. Преди да бъде модифицирана, системата се е затруднявала да предвижда придвижването на метеорити, които се доближават извънредно покрай Земята. Тяхното придвижване се въздейства в допълнение от гравитацията на нашата планета.

Sentry-II е основан, с цел да преодолее тези ограничавания. Той ползва друг метод. Първо моделира хиляди случайни точки в целия „ район на неустановеност “ на траекторията на скалата. След това логаритъмът прави оценка всички вероятни орбити в цялата област. В резултат на това новият програмен продукт може да оцени сюжети с ниска възможност, които неговият предходник може да е пропуснал.

„ Новият логаритъм е приказен прогрес в намирането на дребни вероятности с голям набор от сюжети “, съобщи Стив Чесли от НАСА, който е работил и върху двете системи. „ Когато следствията от бъдещо влияние на метеорит са толкоз огромни, коства си да се откри даже най-малкият риск от удар, криещ се в данните.

А ето тук ще прочетете още вълнуващи вести от!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР