60% от европейците искат да се запази възможността да се

...
60% от европейците искат да се запази възможността да се
Коментари Харесай

ЕК представи новите си предложения за цифрово евро

60% от европейците желаят да се резервира опцията да се разплащат в брой.

Това демонстрират данни, показани през днешния ден от Европейската комисия, оповестява Българска телеграфна агенция.

Същевременно, нараства броят на европейските жители, които избират да платят по електронен път с банкови карти или посредством мобилни приложения на банки.

Комисията показа две оферти, свързани със запазването на парите в брой и с вероятното въвеждане на " цифрово евро ".

По данни на Европейска комисия в някои страни от еврозоната заплащанията в брой са затруднени, а в други не е улеснено задоволително тегленето на пари поради закриването на банкови офиси.

Предлага се страните в Европейски Съюз да оказват помощ за превъзмогване на тези усложнения и се планува интервенция от Европейска комисия при нужда.

Европейската централна банка (ЕЦБ) изследва опцията за въвеждане на " цифрово евро ", с което да се даде по-голям избор за жителите по какъв начин да се разплащат. Предвижда се " цифровото евро " да се употребява освен за заплащания онлайн, а и от устройство към устройство без интернет връзка, оповестява от Европейска комисия.

Уточнява се, че сходни заплащания ще бъдат по-сигурни поради размяната на по-малко персонални данни, в сравнение с при заплащане с банкова карта.

От търговците в еврозоната ще се изисква да одобряват " цифровото евро ", с изключение за доста дребните търговци. ЕЦБ ще реши дали и по кое време да издаде " цифровото евро ", се добавя в известието.

За Европа нуждата от цифровото евро се обуславя от търсенето на финансова непоклатимост, оптимално улеснение транзакците за физическите лица и бизнеса, и не на последно място - от изостването й във финансовите технологии и платежните системи, притисната от американски и китайски колоси като Mastercard, PayPal, AliPay и UnionPay, напомня Българска телеграфна агенция.

" Навлизането на огромните софтуерни компании на пазара на електронни заплащания усилва риска от пазарна доминация и взаимозависимост от задгранични платежни технологии, което ще има последствия за стратегическата автономност на Европа ", съобщи още през ноември предходната година президентът на ЕЦБ Кристин Лагард.

Как тъкмо ще работи цифровото евро

Дигиталното евро би трябвало да комбинира технологията на блокчейна, която е в основата на криптовалутите, и стабилността на централните банки, с цел да даде опция за лесни, бързи и надеждни електронни заплащания, без значение в коя точка на еврозоната се правят те и от характера на трансакцията.

Този тип валути могат да се употребяват по същия метод като парите в брой - имате потребност единствено от цифров порфейл (какъвто се употребява и при криптовалутите), с цел да плащате с тях артикули и услуги или просто да ги предоставите на някой различен, също както връчвате банкнота.

Разликата с електронните заплащания, които вършим сега, е, че с цел да работите с цифрова валута, не е нужно да имате банкова сметка и надлежно - да плащате обвързваните с нея такси за обслужване, превод и други

По този метод цифровото евро би трябвало доста да понижи разноските за електронни заплащания както за физически лица, по този начин и за предприятия. Не се планува обаче то да размени банкнотите и монетите в обращение, а по-скоро да ги " добави ".

Същевременно, за разлика от криптовалутите, зад които не стои централна банка и чиито курсове постоянно са подложени на мощни съмнения, цифровото евро би трябвало да предлага непоклатимост и сигурност, защото ще се ръководи от ЕЦБ, която и ще подсигурява юридическата му мощ като разплащателно средство.

Ползи и опасности

Основен мотив в интерес на цифровото евро е, че то ще обезпечи на жителите изключително сигурни пари на централната банка, с каквито в този момент те разполагат под формата на пари в брой.

Именно директната връзка сред потребителите и централната банка за електронни заплащания обаче е това, което буди паника.

За да извършите електронно заплащане в този момент, би трябвало да имате подадени пари в някоя комерсиална банка, които в балансите й са заведени като актив.

Прескачането на комерсиалните банки значи, че депозитите, с които те разполагат, ще намалеят, ликвидността им може да се окаже незадоволителна и неизбежно ще се отрази на опциите им да отпускат заеми.

Затова се разисква притежаването на цифрово евро да бъде ограчено, да вземем за пример до таван от 3000 евро (за съпоставяне, за тавана на електронната английска лира се загатва сума сред 10 000 и 20 000 лири).

Това значи, че всеки ще може да има не повече от тази сума в електронен тип (съотношението цифрово евро към " обичайно " евро ще бъде 1:1) и всичко над нея автоматизирано ще се трансформира в пари по сметка.

Банките обаче приканват за много по-нисък предел за притежанието на цифрово евро - към 500 евро, което на процедура изключва опцията за по-големи покупки или корпоративни прехвърляния.

Според изследвания на ЕЦБ потребителите по-скоро биха предпочели да не държат непрестанно цифровия си портфейл цялостен, а да го заредят един път, да вземем за пример при започване на месеца, след което последователно да употребяват парите.

Друга сфера на риск са отбраната на данните и неприкосновеността на персоналния живот, предизвестява европейската онлайн банка Ен26 (N26) в блога си.

Някои критици на плануваната система се притесняват, че цифровите пари ще изгубят едно от най-големите преимущества на същинските пари, а точно анонимността при заплащане.

Макар че следенето на заплащанията с цифровото евро в действително време би помогнало в битката с изпирането на пари, то би могло също по този начин да ограничи и неприкосновеността на персоналния живот на потребителите, макар че ЕЦБ твърди, че няма да има достъп до персоналните данни на потребителите.

Немалък риск е и сигурността на събираните данни, добавя Българска телеграфна агенция.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР