60 деца от 2 до 16-годишна възраст, сред които и

...
60 деца от 2 до 16-годишна възраст, сред които и
Коментари Харесай

Зона свободна от таблети и телефони. На палатка и край огъня - що е то природоразузнавач?

60 деца от 2 до 16-годишна възраст, измежду които и нашият посетител, 8-годишният Никола, станаха природоразузнавачи . Преди няколко дни с родителите си те се учиха по какъв начин да бъдат общественост, да си оказват помощ един на различен и да се грижат за природата в скаутския лагер „ ЗизУ “ край река Негованка във великотърновското Ново село. Репортажът е на Здравка Маслянкова.  
Зона свободна от таблети и телефони, само че необятно отворена за завършения, игри и споделеност си сътвориха дребните природоразузнавачи, както се нарекоха скаутите от лагера „ Зизу “ край Ново село и си дадоха заричане да се стараят, според силите си, да оказват помощ на другите и да съблюдават закона на скаута: 

„ Скаутът е почтен и честен. Скаутът е предан. Скаутът е потребен и оказва помощ на другите. Скаутът е другар на всички и брат на скаута. Скаутът е учтив и етичен. Скаутът е другар на другите и опазва околната среда. Скаутът почита и уважава родителите си, учителите си и водачите си. Скаутът е радостен и с висок дух. Скаутът е чист в думите, мислите и делата “. 



Какво е летуването на открито, в случай че ги няма лагерният огън и игрите с дърпане на въже, жмичка и гоненката, надбягването с колела по поляните и риболовът . Шестгодишните Йордан, Бойчо, Крисия и Мартин са част от децата, които се включиха в скаутския лагер към река Негованка. Насладиха се на приключенията и се научиха да пазят природата: 

„ Защото е забавно всичко това. Сред природата. Спим на палатка. Помагаме си. Палим си огън, всевъзможни такива неща . Играем игри. Хората, които желаят да са скаути, са положителни хора, търсят всевъзможни завършения. Трябва да пазим природата, тъй като тя ни дава въздуха, който дишаме. Природата е хубава. Трябва да си оказваме помощ и да даваме ръце на природата и да чистим всевъзможни мръсотии “. 



Активно в спортните занимания, в приготвянето на храната и почистването на природата и изворите на река Негованка с децата си се включиха и родителите, които са единомислещи, че по-хубаво място от природата за възпитанието на бъдещите положителни българи няма: 

„ Досегът с природата му се отразява добре – и на мен, и на него. Често идваме тук, ловим риба. Научават се да си оказват помощ едно на друго. Научават се да пазят природата, да я обичат, да я съхраняват . Нещо друго, вълнуващо, забавни игри. Да видят, че е по-интересно от игрите у дома с телефоните и таблетите. Почиствам терена, събираме съчки за огъня, има спортни игри. Да покажем на юнаците, че е доста значимо да са покрай природата. Трябва да видят и другата страна, както и ние сме израснали. И най-много да се забавляват “. 



В основата на заниманията с дребните скаути беше ирландката Елинор Адамсън, която управлява центъра за работа с деца в Ново село . Този лагер прави децата положителни и основава общественост, изяснява Ели: 

„ Мислят за общественост от всички родители, всяко семейство и дете. Децата всяка година желаят този лагер. Без общественост ти имаш единствено себе си – аз желая, аз желая . Не, би трябвало да го създадем дружно. Седни и с другарство е по-добре от личния ти живот “.  



В дълг сме към децата и природата, споделя основателят и началник на детския лагер на природоразузнавачите Христо Христов, кмет на Ново село: 

„ Да сплотим фамилията, да изведем децата от порочната електронна среда, в която всички и родителите сме попаднали . И да възпитаваме децата в няколко връзки – морално, трудово, физически и цивилен. Още на първото събитие разбрах, че селски общ брой от тук нататък може да няма, обаче без лагер няма да стане “. 
Доловете атмосферата на скаутския лагер и в звуковия файл! Снимки: Здравка Маслянкова По обявата работи: Яна Боянова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР