58-то издание на Националния събор на народното творчество Китна Тракия

...
58-то издание на Националния събор на народното творчество Китна Тракия
Коментари Харесай

Три дни Хасково ще пее и танцува с "Китна Тракия пее и танцува"

58-то издание на Националния събор на националното творчество " Китна Тракия пее и танцува " ще се организира в три дни – 10, 11 и 12 май 2024 година на сцените в парк Кенана. Участниците във фолклорното надпяване и надиграване са във всички категории: певческите групи са 32, танцовите групи са 14, ансамблите са 8, самостоятелните реализатори са 40, съставите, представящи национални традиции са 3. Това заяви на конференция през днешния ден заместник-кметът на Община Хасково Мария Вълчева.
 
 Заместник-кметът на Община Хасково Мария Вълчева Заместник-кметът на Община Хасково Мария Вълчева Източник: Община Хасково
Конкурсната стратегия ще се организира на 11 май (събота). Началото е в 9,00 часа на двете подиуми в парк Кенана. В 12:00 часа в събота е формалното разкриване на Националния събор " Китна Тракия пее и танцува " със специфичното присъединяване на оркестър " Славяни " от Стара Загора и Симоне Маркова.
 
Председател на журито на Първа сцена е изтъкнатият български хореограф и дълготраен основен живописен началник на отбор " Китна Тракия " Трендафил Димитров, членове са Красимир Димитров- хореограф и Диляна Пецова – етнограф от РИМ-Хасково. На втора сцена журито е в състав: ръководител е националният артист Данислав Кехайов, членове – Златка Тимонова- хореограф и Маргарита Цветанова- етнограф от РИМ-Хасково.
 
 Китна Тракия пее и танцува Китна Тракия пее и танцува Източник: Община Хасково
За втора поредна година на " Китна Тракия пее и танцува " ще гостува Танцов клуб " Балкан " от Одрин с началник Мария Чъкърък. Те идват в града ни със съдействието на Генералното консулство на Република България в Одрин и персонално на генералния консул там Борислав Димитров. Празниците на българския фолклор в Хасково не престават три следващи вечери.
 
За всички поданици и посетители на Хасково веселието стартира още в петък, 10 май 2024г., от 18,00 часа на огромната сцена гостуват Ана-Мария и Иван Звездев в едно невиждано до в този момент кулинарно-музикално шоу. Майстор-готвачът Иван Звездев е избрал да изкуши гостите на " Китна Тракия пее и танцува " с 300 порции тракийско пиле с булгур, а Ана Мария ще пее и танцува дружно с публиката.
 
На 11 май 2024г. (събота) след конкурсната стратегия, от 18,00 часа е огромният концерт на вечерта. На първа сцена на Кенана ще играят любимците на хасковската аудитория от Представителен танцов отбор " Златна Тракия " - Хасково и Народен оркестър при Община Хасково.
 
 Китна Тракия пее и танцува Китна Тракия пее и танцува Източник: Община Хасково
На 12 май 2024г. /неделя/ празниците на националното творчество в Хасково продължават  от 18:00 часа. За първи път на сцената на " Китна Тракия пее и танцува " е концерт-спектакълът на Професионален фолклорен отбор " Странджа " Бургас. Невероятните реализатори ще показват танцови постановки, хорови, солови и оркестрови творби от всички етнографски области на Родината, които разкриват голямото фолклорно благосъстояние на България.
 
За да бъде незабравимо прекарването за всички посетители на Събора " Китна Тракия пее и танцува ", община Хасково още веднъж ще приготви " Кът за мемоари " - особено обособена част, декорирана с достоверни предмети от тракийския обичай, където всеки може да си направи фотография за спомен, а моми и момци още веднъж ще могат да се люлеят на две кичести люлки в парк Кенана.
 
*При неподходящи метеорологични условия, концертите на " Китна Тракия пее и танцува "   ще се проведат в зала " Дружба ". Община Хасково ще осведоми навреме при смяна на програмата.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР