46-годишния Иво Даскалов, по прякор Лудия, който причини жестоката катастрофа

...
46-годишния Иво Даскалов, по прякор Лудия, който причини жестоката катастрофа
Коментари Харесай

Ясна е скоростта, с която Иво Лудия е врязал джипа си в БМВ-то на бившия полицай

46-годишния Иво Даскалов, по прякор Лудия, който аргументи жестоката злополука с трима починали на Околовръстното, управлявал джипа-ковчег със 132 км/ч. Това е станало ясно по време на съвещанието в четвъртък, когато Апелативен съд освободи Лудия против парична гаранция, заяви trafficnews.bg.

Както съобщихме, магистратите анулираха взетата от Окръжния съд мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на Иво Даскалов по прякор Лудия и му дефинира „ парична гаранция “ в размер на 20 000 лв..

Припомняме, че в мелето точно на Великден починаха трима мъже. 46-годишният Даскалов навлязъл в насрещната пътна лента за придвижване. Настъпил преден конфликт сред неговия автомобил и лек автомобил БМВ, който се движел по същото време в личната си пътна лента.

Вследствие на удара, на място починали двамата спътници на Даскалов, както и лидерът на другия автомобил – 43-годишният някогашен служител на реда Николай Иванов.

По данни на прокуратурата Иво Даскалов е управлявал джипа със 132 км/ч. Той е навлязъл в лентата за насрещно придвижване и се е врязал в БМВ-то на Николай.

По време на съвещанието преди дни, отбраната на Лудия обаче е оспорила първичните данни и тезата на прокуратурата. Според юрист Костадин Давчев, няма очевидци, които да го потвърдят, че Иво е бил зад кормилото. Той е защитил теорията си с обстоятелството, че телата на всички са били отвън колите.

„ Няма очевидци – очевидци, участвали на самото ПТП. След ПТП-то очевидците, които са спрели там на място, откриват една фактическата конюнктура, съгласно която всички лица, които са се возили в лекия автомобил, са били отвън него. Оттам нататък остава неразбираем въпросът, обвързван с това кой тъкмо е индивидът – лицето, което е управлявало автомобила. Това е въпрос, който ще би трябвало занапред да се обяснява и прецизира в хода на следствието, откакто бъдат направени експертните заключения”, безапелационен е бил юрист Давчев.

Освен за авторството на закононарушението, отбраната е оспорила и другите две хипотези – дали Иво Лудия може да се укрие или да извърши ново закононарушение? Тези два въпроса са били съответно разисквани от юрист Давчев и сътрудника му. Според тях Даскалов е некадърен да избяга, защото е в тежко здравословно положение.

Иво е със счупен таз и е претърпял интервенции. От здравната информация излиза наяве, че Иво ще бъде прикрепен за легло дълго време, а по-късно ще му е нужна рехабилитация.

Защитата е била безапелационна, че Даскалов не е бил наказван за превишена скорост. Адвокатите признават за предходните осъждания на Лудия, само че са подчертали обстоятелството, че 26-годишният мъж се води оправдан. От показаната информация пред магистратите излиза наяве, че Иво е бил наказван от органите на реда за липса на колан, както и че не е минал годишен обзор на автомобил, който не бил негов.

Не на такова мнение е бил апелативният прокурор Иван Даскалов. Според него досега са събрани задоволително доказателства за авторството. Освен това съгласно държавното обвиняване има заплаха Иво да се укрие.

„ Според мен имаме доказателства, че Иво Даскалов е бил зад кормилото на джипа ти се базират на няколко съществени обстоятелството. На първо място е местоположението, на което е открит Даскалов след ПТП по време на извършения оглед. Намерен е в непосредствена непосредственост до предната лява врата на автомобила – до шофьорската врата. На второ място здравната експертиза ни дава умозаключение за това, кръвно-груповата принадлежност на Даскалов е идентична с тази на кръвта, открита върху кормилото на джипа. На трето място, техническата екцпертиза е безапелационна по два пункта – мястото на удара, т.е. в лентата, където обвиненият не е следвало да се намира и второ - скоростта на придвижване, която въпреки всичко е избрана по някакви справедливи данни. Тази скорост е 132 км/ч. Забележете, при ограничаване в съответния сектор от 90 км/ч. При това състояние – при скорост на придвижване 132 км/ч и такава на отсрещния автомобил в границите на разрешената към 90 км/ч, всички можем да преценим какви ще бъдат последствията от удара. Те са налице - 3 трупа”, безапелационен е бил прокурор Даскалов.

От отбраната са поискали „ Домашен арест” за Иво Даскалов, както и той. В последната си дума Лудия е бил сбит, като е дал на Апелативен съд да реши каква мярка да му бъде постановена.

В последна сметка обаче магистратите го пожалиха и му постановиха „ парична гаранция” от 20 хиляди лв..

Апелативните магистрати решиха, че от събраните досега доказателства - разпити на очевидци, протоколи за оглед на местопрестъпление и изводи на движимости лица, може се направи обосновано съмнение, че Даскалов е съпричастен към закононарушението, в което е упрекнат.

Мнозинството от въззивния правосъден състав одобри, че не е налице заплаха обвиненият да се укрие и да извърши закононарушение, предвид на здравословното му положение.

Ден след съвещанието на Апелативен съд, близки и родственици на умрелите в мелето се събраха на митинг пред Съдебната палата в Пловдив.

Пред съда майката на починалия Радослав /38/ неудържимо ридаеше и се опита да нахлуе в постройката, с цел да потърси сметка от магистратите за решението си. Мъжът е бил в дома на Даскалов, а по-късно се е качил в автомобила на Лудия, когато той е тръгнал от Бойково за Пловдив.

„ Всичко имаше, за какво не ме послуша. Сега щеше да си до мен “, крещи дамата, която направи опит и да нахлуе в съда. " Щом за 20 000 оправдавате човек, умъртвил трима - аз ще ви избия всички тук!. Нека да излезе съдийката, която пусна Лудия, да каже за какво! ", крещеше дамата, отправяйки закани към магистратите.

„ От самото начало имаме осведомително затъмнение на случая. Никой не споделя с каква скорост се е движил джипът, ръководен от Даскалов, той използвал ли е алкохол или наркотични субстанции, какво демонстрира анализът, какво е имало в автомобила? Как този човек, който е престъпно досие, има законно оръжие?” попитаха приятелите на Ники Иванов.

Веднага, след приключването на митинга, TrafficNews изпрати по съответния формален ред няколко въпроса до пресцентъра на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи. Те са свързани с кръвната проба на лидера и владеене на огнестрелно оръжие.

За страдание опасенията на околните и приятелите на починалите, че по случая има осведомително затъмнение, се удостоверяват от дейностите /или в тази ситуация бездействието/ на Областната дирекция. Отговор на заложените въпроси* нямаме.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР