442 деца са изведени от домовете на приемни семейства заради

...
442 деца са изведени от домовете на приемни семейства заради
Коментари Харесай

442 деца са тормозени от приемни родители

442 деца са изведени от домовете на приемни фамилии поради неприятни грижи, тормоз или принуждение от началото на предходната година до октомври 2017 година През предходната година 235 краткотрайни родители са били заличени от регистъра за приемна грижа, демонстрират данни на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП).
Така на фамилиите се не разрешава да отглеждат нуждаещите се деца в дома си, а към този момент настанените се трансферират при други приемни родители. През тази година пък обществените са извели общо 207 деца. “До тази мярка се стига, когато фамилията не поставя задоволително грижи за детето или то е било жертва на насилие”, обясниха обществени служащи.
В началото на годината 6-годишно момченце бе признато по неотложност с измръзнали крачета в болница, а обществените го лишиха от приемната майка от павликенското село Долна Липница. Заради физическо принуждение над 14 годишно дете приемно семейство бе заличено през май от регистъра в област Враца. През март в районната дирекция “Социално подпомагане” е получен сигнал, че приемен родител е блъснал повереното му дете, което също е протегнало ръка на възрастния. Момчето незабавно е настанено при други родители. Тогава обществените обясниха, че в приемното семейство е имало непрекъснати разногласия. През април още 6 фамилии в региона са заличени от регистъра. Пет от тях са се отказали по свое предпочитание, а на едно са отнети правата, тъй като не могат да се оправят с развъждането.
През предходната година пък окръжният съд във Велико Търново лиши дете от приемните му родители поради пердах с пръчка. То единствено е подало тъжба, че е бито от мъжа, с който приемната му майка живее на фамилни начала. Според майката цялата история е неистина, а детето се самонаранило с пръчката по крайници и главата, тъй като било много буйно и палаво. Освен това то няколко пъти е бягало, тъй като не желаело да живее в това приемно семейство. Според съда майката не е в положение да се оправи с развъждането и възпитанието на детето, чийто темперамент явно претендирал по-специфични грижи и внимание.
Заличаването от регистъра на приемна грижа става и след два отхвърли на краткотрайните родители да приютят нуждаещо се дете, което дава отговор на посочения от тях профил. “Сред другите аргументи са, в случай че не имат нужните умения и персонални качества да отглеждат и да възпитават дете. Не е показан еластичен модел и метод на образование макар многократни диалози, упътвания и поддръжката от страна на ангажираните специалисти”, обясниха от АСП.
Социалните служащи могат да лишават права и в случай че професионалните родители обслужват личен интерес. Проблем е в случай че не могат да дават персонално пространство на поверените им деца. Липса на предпочитание за работа в партньорство и съпротиви за шерване при работа в екип са спомагателен рисков фактор.
Деца могат да се лишават, в случай че инспекцията откри, че приемните родители отхвърлят контакти на малчугана с биологичното му семейство. Сред другите фактори са занижено качеството на полаганите грижи, утежняване на връзките с настаненото дете вследствие на стресови обстановки. Екипите ревизират и дали има положителни хигиеннобитови условия и грижа, която не дава отговор на потребностите на децата и не подтиква тяхното развиване.
Ако акомодацията е несполучлива и то не може да се интегрира в приемното семейство, също се лишават права, обясниха служащи от отдел “Закрила на детето”.
Към края на септември мв приемни фамилии се отглеждат 2346 деца. Това са малолетни, които са отнети от биологичните си родители поради неприятни битови условия, домашно принуждение или неглижиране от страна на фамилията. При приемни родители се настаняват и изоставените деца до 3 години, които остават в дома на краткотрайните си фамилии, до момента в който бъдат осиновени.
Регистрираните приемни фамилии у нас са 2488. Почти всички - 2465 от тях, са професионални краткотрайни родители, което значи, че получават заплата, с цел да отглеждат децата в потребност. За едно хлапе професионалните майки получават от страната по 690 лева, за две сумата скача до 736 лева, а за три или повече деца фамилиите вземат 782 лева, като парите са обвързани с минималната работна заплата.
Освен месечното заплащане професионалните фамилии получават и детски надбавки без значение от прихода си.
Според статистиката най-вече платени приемни родители има във Варна, Плевен и Шумен. От общия брой одобрени приемни фамилии с снабдител община сътрудник по план “Приеми ме 2015” са 2240.
При доброволната приемна грижа се подписва цивилен контракт, а фамилията минава образование. Те получават и месечна прехрана, както и еднократни помощи. За дете до 7 година се взема троент размер на обезпечения най-малък приход - 195 лева От 7 до 14 година към този момент е 227,5 лева, а сред 14 до 18 година сумата нараства до 260 лева Всички деца, отглеждани в приемни фамилии, имат право на еднократна годишна помощ за рожден ден, първи образователен ден и други - до 320 лева Ако те имат физически или душевен увреждания, се изплаща добавка в размер на 75% от обезпечения най-малък доход- 48,75 лева, без значение от прихода на фамилията. За разлика от професионалните родители, доброволните могат да изберат възрастта и пола на детето, за което ще се грижат. Професионалните майки и бащи би трябвало да приютят всяко дете, за което получат позвъняване от обществените служащи. Както във всяка специалност, по този начин и приемните родители имат право на заплатен годишен отпуск.
По плана “Приеми ме” за 28 месеца са планувани 51 млн. лева Той е по европейска стратегия и задачата е да се даде по-добра услуга на децата в потребност. Всеки месец се прави мониторинг на качеството на предоставяната услуга посредством осведомителни карти, попълнени от обществените служащи от екипите - за всяко дете, настанено в планово приемно семейство. През тази година пък екипите вършат и визити в домовете.
Американци осиновяват най-вече деца със характерни потребности и увреждания през последните години. Така единствено през първите шест месеца на годината 56 българчета са отпътували за Съединени американски щати, сочат данните на правосъдното министерство. От тях над 40 са били със характерни потребности. Най-често е осиновяването в Съединени американски щати на деца със синдром на Даун, тъй като зад океана имат положителни стратегии за развъждане и консолидиране.
Общо 152 деца са отпътували зад граница за първите шест месеца на годината, като 16 от тях са осиновени в Италия, а 12 в Испания. Властите у нас получават информация за развиването на децата, осиновени в чужбина, две години след привършване на процедурата.
Общият брой на осиновените деца у нас от 2011 до 2016 година е 4277. Най-много те са били през 2011 година, когато 952 са намерили семейство. През предходната година пък броят им е 556.
Броят на децата, които могат да бъдат осиновени, е двойно по-голям от кандидат-осиновителите. Причината е, че искащите имат условия и желания за детето. Най-често родителите избират децата да са от 0-3 година, както и те да са в положително здравословно положение, да са от български или разбъркан генезис. Точно тези критерии удължават процеса по осиновяване.
От общо 4277 осиновени деца от 2011 до 2016 година едвам 53 са с увреждания, демонстрира статистиката на Агенцията за обществено подкрепяне.
Подготвят се и облекчени правила за интернационалното осиновяване, като текстовете са препоръчани от Министерството на правораздаването. Те плануват да отпадне условието за осиновителите за деца от чужбина да дават уверение за подписан цивилен брак, както и да падне задължението за юридически лица с нестопанска цел да показват голям брой документи за издаване на позволение за ходатайство.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР