41-годишният Божидар, който беше спасен след уникална мозъчна операция преди

...
41-годишният Божидар, който беше спасен след уникална мозъчна операция преди
Коментари Харесай

Железният човек на крака на контролен преглед в болница

41-годишният Божидар, който беше избавен след неповторима мозъчна интервенция преди няколко месеца, през днешния ден пристигна на крайници за контролния обзор в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “. В средата на ноември м.г. от мозъка му беше отхвърлен израстък с тегло над 1 кг. По време на траялата през целия ден интервенция, пациентът губи два литра кръв, на няколко пъти е сред живота и гибелта. Той е на ръба на хиповолемичен потрес (животозастрашаващо положение в резултат на огромната кръвозагуба), сполучливо овладян от анестезиолозите. Екипът от УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, който стои зад извънредно комплицираната намеса, от която се въздържаха даже лекари от водещи центрове в Европа, беше в състав: доктор Емануил Найденов - неврохирург, доцент Станимир Сираков – неврорентгенолог, доктор Марин Пенков – неврорентгенолог и доктор Любомир Падарски – анестезиолог.

„ Резултатът, който виждам, надминава и най-смелите ми упования. Станало е същинско знамение “, не скрива вълнението си при срещата с пациента доктор Найденов, който е главният воин в тази история. Според неврохирурга Божидар може да бъде образец за всеки нас, че даже, когато нещата наподобяват отчайващо, вяра постоянно има. „ От самото начало бях наясно, че толкоз комплицирана намеса не е по силите на един човек. Затова в болничното заведение свикахме мултидисциплинарен екип, който дълго разисква случая и най-после взехме решение, че можем да се оправим. Сега виждам, че рискът си е коствал “, споделя доктор Найденов.

„ Това, което виждам на фотографията е меко казано удивително. Чудото обаче нямаше да се случи, в случай че в осъществяването му не се беше присъединил екип от разнообразни експерти. Това е бъдещето на медицината. Ефектът от тази интервенция ми дава самочувствието да мисля, че няма нещо в региона на неврохирургията, с което да не можем да се оправим “, уверен е доцент Станимир Сираков, който също се срещна с Божидар.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР