40% от българите страдат от хронични заболявания или някакъв продължителен

...
40% от българите страдат от хронични заболявания или някакъв продължителен
Коментари Харесай

40% от българите страдат от хронични заболявания

40% от българите страдат от хронични болести или някакъв нескончаем здравен проблем, само че в същото време преобладаващата част от хората имат по-скоро позитивна самокритика за здравето си. Жените са по-засегнати от хронични болести. Най-висок е делът на хората с хронични болести измежду възрастовите групи 45-64 години (44.6%) и хората над 65 години (82.6%). Това сочат окончателните данни от третата вълна на проучването “Европейско здравно изявление “, което прави оценка здравния статус, метода на живот и използването на здравни услуги от популацията на Европейски Съюз. През 2019 година всички страни членки са се присъединили в третата вълна на проучването, като Националният статистически институт (НСИ) е провел наблюдението за България в интервала октомври 2019 - януари 2020 година измежду над 5000 семейства или 11 629 души.

Според данните под 10% от българите дефинират здравословното си положение като “лошо “ или “много неприятно “ . Почти 21% споделят, че то е “задоволително “, а 70% считат, че то е положително и доста положително. Логично, измежду по-младите доминира оценката, че са в положително и чудесно здраве, до момента в който с напредването на възрастта везните се накланят към чувството за влошено здраве.
Общо 40.2% споделят, че страдат от някакво хронично заболяване или нескончаем здравен проблем. Делът на мъжете с хронични болести е по-нисък – 36% по отношение на 44.1% при дамите.

Високото кръвно налягане (хипертония) е водещ здравен проблем, от който страдат съвсем 30% от българите . Тук още веднъж дамите са по-засегнати (32.8%) в сравнение с мъжете (26.5%). От исхемична болест на сърцето страдат 7%, прекаран инсулт имат 2.5%, а инфаркт на миокарда – 1.6%.

Гръбначните нарушавания също са постоянно срещан проблем, от който страдат над 10% от хората, а също артроза (5.8%), диабет (6.9%), респираторни болести и астма (5.4%), бъбречни проблеми (4.7%), алергии (3.9%), хронична меланхолия (2.7%), високо наличие на липиди в кръвта (2.7%).

През последната една година в болница са лежали 9% от интервюираните , като тук делът на дамите още веднъж е по-висок – 9.6% по отношение на 8.3% при мъжете.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР